奧志雷
奧志雷  等級2

2018-07-08
類別 : 台灣菜

天公不造美,香港遠道而來想欣賞高美濕地夕陽,不幸陰天微雨,使到心情低落,兜個圈就沿海旁向鹿港出發。

還以為可以由高美濕地步行到梧棲鹿港,原來不可以的,最終要在馬路跳上的士前往,路程都非常遠,看地圖似好近。

熱血嬸嬸們服務周到,笑面迎人,熱情如火,進取積極,渾身是勁,敬業樂業,真係好 warm 呢!接待、落單、推介、上菜、埋單,全部高水平,食得開心愉快。最衰食店沒有洗手間,要走出外面使用公廁呢,不方便。

喜力,死力、阿里山、海尼根?非常有趣的啤酒名。其實唔多睇得明點菜子,極具娛樂性,現流、雞佛、紅蟳、螳螂蝦、吹大蛤、喜相逢、龍珠?大量菜色都想食,教我如何是好?

椒鹽墨魚咀,台式跟港式非常不同,鹽酥來的。炸得香口散發沉實咸香,厚厚鬆化外層包著爽脆墨魚咀,墨魚味濃郁,如果有喼汁就更好喇。

漁村炒春菜,第一次食這種食材配搭,肥肉絲、銀魚仔、蔥頭、蒜頭、辣椒,非常有新鮮感仲要堅好食喎!肥豬肉甘香,銀魚仔咸咸魚香,跟春菜猛火兜炒香噴噴,鮮嫩翠綠爽甜多汁,捲晒所有配料一齊食,極惹味可口。

薑蔥炒蟹,台式別具一格的調味,只用少量薑絲蔥段,廣東就會勁多薑勁多蔥會更香口惹味。鑊氣有點削,幸好蟹肉鮮甜彈滑,加埋甘甜硬膏,依舊美味。

鹽燒東風螺,大大隻啖啖肉,鹽香清爽開胃,熱辣辣爽彈螺身、棉滑螺尾,高質多汁無得輸!

燒生蠔,師傅有料識得不開原隻燒,燒到爆開就食得喇!非常燙手,小心地揭開蠔蓋,鮮蠔味撲面而來,氣味芬芳,食慾大增。肥美脹卜卜,外乾內濕,一咬暴汁,鮮蠔味極濃,食極唔厭。

鹽煮活蝦,我要蒜蓉蒸開邊蝦喎,落錯單呢。明爐上檯非常另類,鮮夠鮮、香夠香,不過太過熟咯,蝦肉硬實,味道就不錯。

炒米粉,變左鹵肉撈米粉既?米粉沒什麼味道,撈埋淡口滷肉都係麻麻地。

用餐日期: 2017-03-13
此次消費: 每人約$1500 (晚餐)

2018-07-08
類別 : 台灣菜小吃店台式小吃

小豆遇上媽祖出巡打鑼打鼓非常熱鬧,興奮莫名地衝到街上拍片拍照,狀甚歡樂心情大好,我見到都非常開心欣慰。

街上擁著大量善男信女,菜餚已到齊,等待小豆回來共享美食。簡樸的裝潢,十分台味。望望點菜紙,魯肉?不是滷肉嗎?飛到台灣食正宗滷肉飯,應該魯肉才正確嗎?第一餐,貪心的我依舊樣樣都想食,十分困擾呢!

金饌魯肉飯,估不到味道反而比香港淡,香口非常的肥豬肉鬆,爽爽肥膏併嚥韌瘦肉,醃味淡淡然的甜味,較乾身及少汁,撈飯有一點點不夠滿足。白飯香味一般,食味偏軟,沒有追食的衝動。

鮮肉雲吞湯,雲吞有著濃厚大陸的影子,肉少而大大塊雲吞皮,一丁點的豬肉鮮甜滿意。湯底十足香港的台灣米線味道,清香飲得下,但有點油膩。

日式甘黃金豬扒飯配咖哩汁,黎到台灣食地道菜色為何點日菜咁奇怪呢?薄衣衣的炸豬扒,麵包糠味濃烈,燶燶地脆脆的又刮刮地口,脆到索索聲,不太食到薄切豬扒。

即食日式咖哩甜而不辣可以的,配台式滷蛋好有趣仲有豆角及粟米飯。滷蛋好好味啊,比豬扒更好食,配飯一流。豆角爽帶甜有點渣,爽爽的不過差少少,都合格既。精釀碳焙烏梅汁,根本同洛神花撈西梅一樣味道,清爽微甜,非常清涼降溫。

用餐日期: 2017-03-13
此次消費: 每人約$100 (午餐)

2018-07-07
類別 : 台灣菜小吃攤販肉類料理台式小吃

係逢甲夜市兜左幾個圈,硬係搵唔右髀,到底您躲在那裡啊?行左幾兩街見到兩間都係左腿,滿身大汗,是但照食啦!

靚豆見到狗仔即刻衝去同狗子玩,仲同狗主合照、交換養狗心德、連 Facebook 都交換埋,傾到完全忘我狀態,唯有讓她慢慢傾,我自己去買雞髀啦。

黃金左腿,寫住轟炸香腿王,係咪堅架?買完飛還要耐心靜候幾分鐘,見師傅掏出已炸好的雞髀加工調味,包裝美觀後出貨。

我不喜歡行住食野或企係街邊食野,立即跳上的士返溫泉酒店開餐啦,非常期待啊!起動!打開盒子見到有塊芝士黏住炸髀,索一索炸味加芝士味飄香,豪氣咬落去連皮帶肉扯出,汁液四濺,嘴嚼數秒細味,濃濃 pizza 味道強烈,腍劈劈的皮肉,質地濕潤,我都唔知食緊什麼,炸髀嗎?似慢焗雞髀,十分失望。我係要黃金右腿真炸髀,要金黃鬆脆皮香肉嫩的炸髀呢。

自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2017-03-16

2018-07-06
類別 : 台灣菜小吃店藥膳料理

在逢甲夜市周邊逛著逛著,突然一陣強烈芬芳氣味湧來,香噴噴呢!我地即時跟住氣味,到達康寶藥膳,應該係依間掛,殺入舖內坐低點菜。細看點菜紙,其實都唔多明白什麼菜色,是但靠運氣吧!

藥燉排骨,趁熱淺呷幾口,依隻咪係眉豆排骨湯?豆味突出,淡淡然的肉味,飲不到什麼藥材。咬啖排骨,不鮮不甜亦不嫩,乾鞋硬到齊。到底剛才香噴噴的氣味在那?應該不是康寶藥膳,我地入錯屋喇。

麵線配純花生油,同樣不明所以,無緊要照食。花生油淋麵線再撈辣椒醬意想不到勁可口美味喎!好爽口,好香口,好嫩口,惹味微辣醒神,還以為會腍劈劈無味的呢。齋麵都比排骨湯好囉!

用餐日期: 2017-03-12

2018-07-05
類別 : 台灣菜日本菜小吃攤販夜市其他小吃台式小吃

只賣鱆魚燒都排到人山人海,觀音開倉派錢一樣,必定好食啦!我又趁下熱鬧先,其實我不太喜歡企係路邊食野,人多車多、沙塵滾滾、空氣污濁。不過入鄉隨俗,間中無緊要。先排隊比錢買票,再排隊攞鱆魚燒,感覺要排兩次隊,感覺不良好。

鱆魚小丸子,妹妹師傅功架十足,熟練的手腕彷似表演一樣,好好睇啊!倒倒倒倒、派派派派、挑挑挑排、翻翻翻翻、起起起起,落埋紫菜、醬油、沙律醬,得左!

新鮮出爐勁燙手呀,搵個位置攝埋一邊品嚐,到處都係人、到處都係渠蓋,是鬼但當睇唔到!巨形鱆魚燒,小小亦亦咬啖先,即時噴煙滾熱辣香噴噴!何解可以好食到如此離譜,色香味美,比香港比日本既都要更好食,無得頂!

焦香微脆的表皮,爆開出現流心醬,包住原粒鱆魚肉,鮮味濃郁散發咸香,配上開胃甜酸汁錦上添花,一口氣消滅全部大丸子,好滿足!

自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2017-03-12