奧志雷
奧志雷  等級2

2018-07-04
類別 : 台灣菜小吃攤販夜市其他小吃台式小吃

無無聊聊又夠鐘離開去食晚飯,選址為台南六合夜市食自己,同樣我都唔知咩黎,總之就係上旅遊巴,走呀 ﹗一上車即刻用 headphone 塞住對耳,開盡音樂即刻昏迷,話知您地嘈喧巴閉,瞓醒剛好到步,真好 ﹗

隊友們機動力實在太慢、選擇困難症、豫猶不決,我有點受不了,都係算啦,無緊要。發現新奇食品,蚵仔包 ﹗我好想試呢,決定買幾個到隔離舖頭坐住食。

胖胖蚵仔包,炸既?我以為煎或蒸囉,試試先。外層嚥韌,似 pizza 厚批底,咸味重,香口既。擘開裡面睇睇,開估喇 ﹗

蠔仔肥美不足,蠔味淡得出奇,而且好瘦啊 ﹗餡無咩味道,只靠咸咸的包皮。我諗加上大量豆瓣醬應該會好味少少,整個包內內外外都好 dry。

自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-05-12
此次消費: 每人約$100 (晚餐)

2018-10-31
類別 : 台灣菜中餐廳飯店餐廳精緻料理

明天就要回港了,趁仲有時間,約純維食多次飯先,她就在附近上班,過來酒店食好方便,所以決定係酒店中菜餐食午餐,一踏入此店,第一個感覺係比我想像中平民化。

中菜館分為兩區,可以坐室內,亦可坐 window seat 望望街境,感受下陽光,不過今天係陰天呢,仲有幾陣雨添。檢查菜牌幾回,都唔知食咩好,求其是但試試商務套餐再加幾樣點心,可以試多幾樣野,最後都係嗰句,最好味既菜色係晒香港。

第一道菜,燒味雙併,燒鴨肉味濃,蠻不錯,不過鴨皮又腍又油。豉油雞,冰鮮貨式淡又腍。XO 醬帶子炒蜜糖豆,其貌不揚有驚喜。蜜糖豆鮮爽甜有齊,翠綠多汁,帶子炒得剛剛好,彈牙爽口無過老,鑊氣就稍為欠棒。蒜蓉蒸扇貝,廿十成過熟,韌韌老老起渣,鮮味已完全流失殆盡,味道一般。

鵝肝春卷,賣相看似十分飽滿,咬落食沒有鵝肝味道,有可能太淡、有可能餡太少。試試解剖開看看內裡什麼乾坤。發現不過是鵝肝醬來的,還非常瘦削沒油脂,脂肪不足根本食不出到味道,而且炸物本身已經濃味,鵝肝醬份量又少又淡,依家只食到香脆春卷皮味。

春筍冬菇西蘭花,望落無咩特別,食左先講。冬菇,罐頭貨,無野講。春筍,都係罐頭貨,仲有少少渣,都唔洗講。西蘭花,鮮甜爽口,再睜大雙眼睇清楚一點。見唔見張相有咩特別呀?睇唔到唔緊要,再睇下一張 zoom 近一點。搵錯處,見唔見到呀?見唔見到有啲咩係棵西蘭花度呢?雕左條菜蟲係西蘭花度喎,師傅雕功神乎其技,超級勁﹗

碳燒羊架配黑椒汁,碳燒?完全 feel 唔到,只感覺非常中菜烹調。好兩條全熟羊架,肉嫩而味濃,不過不失,但黑椒汁真係淡而無味。高湯魚翅,湯底真係餚得非常鮮甜香醇,夾雜雞味同火腿味,好香好濃好好味,魚翅頓變成配角。

蝦餃併椰絲椰汁糕,最後一道菜何解如此配搭呢?好怪啊。台式?中式?凍冰冰的蝦餃,皮厚硬,蝦肉假爽,入得口唔難食。舊糕無特別,不值一提。乾蒸燒賣,質感實淨,豬肉彈牙,都合格啦。無鮮蝦、無冬菇、無肥豬肉,中間一點咸蛋黃,用料樸實異常。

魚翅餃,睇 menu 時係完全察覺唔到會係魚翅餃,因為個名實在好難想像得到。食落好似雜菜豬肉餃,皮硬厚乾,無咩特別。水晶蝦餃,我係叫金箔蝦餃架,咁大個仔都未食過金箔,點知比個普通蝦餃我,仲話唔好意思落錯單,之後仲減返幾蚊益我,多謝晒喎,激死我。講得係普通蝦餃,當然係非常普通,有點似公仔牌即食點心味道,您睇睇層皮又重又厚,物超所值,唯一可取係蝦肉爽口,不過係假爽,應該係用鹽醃完再啤水既效果。

用餐日期: 2011-04-18
此次消費: 每人約$800 (午餐)

2018-07-08
類別 : 台灣菜小吃店台式小吃

小豆遇上媽祖出巡打鑼打鼓非常熱鬧,興奮莫名地衝到街上拍片拍照,狀甚歡樂心情大好,我見到都非常開心欣慰。

街上擁著大量善男信女,菜餚已到齊,等待小豆回來共享美食。簡樸的裝潢,十分台味。望望點菜紙,魯肉?不是滷肉嗎?飛到台灣食正宗滷肉飯,應該魯肉才正確嗎?第一餐,貪心的我依舊樣樣都想食,十分困擾呢!

金饌魯肉飯,估不到味道反而比香港淡,香口非常的肥豬肉鬆,爽爽肥膏併嚥韌瘦肉,醃味淡淡然的甜味,較乾身及少汁,撈飯有一點點不夠滿足。白飯香味一般,食味偏軟,沒有追食的衝動。

鮮肉雲吞湯,雲吞有著濃厚大陸的影子,肉少而大大塊雲吞皮,一丁點的豬肉鮮甜滿意。湯底十足香港的台灣米線味道,清香飲得下,但有點油膩。

日式甘黃金豬扒飯配咖哩汁,黎到台灣食地道菜色為何點日菜咁奇怪呢?薄衣衣的炸豬扒,麵包糠味濃烈,燶燶地脆脆的又刮刮地口,脆到索索聲,不太食到薄切豬扒。

即食日式咖哩甜而不辣可以的,配台式滷蛋好有趣仲有豆角及粟米飯。滷蛋好好味啊,比豬扒更好食,配飯一流。豆角爽帶甜有點渣,爽爽的不過差少少,都合格既。精釀碳焙烏梅汁,根本同洛神花撈西梅一樣味道,清爽微甜,非常清涼降溫。

用餐日期: 2017-03-13
此次消費: 每人約$100 (午餐)

2018-07-07
類別 : 台灣菜小吃攤販肉類料理台式小吃

係逢甲夜市兜左幾個圈,硬係搵唔右髀,到底您躲在那裡啊?行左幾兩街見到兩間都係左腿,滿身大汗,是但照食啦!

靚豆見到狗仔即刻衝去同狗子玩,仲同狗主合照、交換養狗心德、連 Facebook 都交換埋,傾到完全忘我狀態,唯有讓她慢慢傾,我自己去買雞髀啦。

黃金左腿,寫住轟炸香腿王,係咪堅架?買完飛還要耐心靜候幾分鐘,見師傅掏出已炸好的雞髀加工調味,包裝美觀後出貨。

我不喜歡行住食野或企係街邊食野,立即跳上的士返溫泉酒店開餐啦,非常期待啊!起動!打開盒子見到有塊芝士黏住炸髀,索一索炸味加芝士味飄香,豪氣咬落去連皮帶肉扯出,汁液四濺,嘴嚼數秒細味,濃濃 pizza 味道強烈,腍劈劈的皮肉,質地濕潤,我都唔知食緊什麼,炸髀嗎?似慢焗雞髀,十分失望。我係要黃金右腿真炸髀,要金黃鬆脆皮香肉嫩的炸髀呢。

自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2017-03-16
此次消費: 每人約$200 (晚餐)

2018-07-06
類別 : 台灣菜小吃店藥膳料理

在逢甲夜市周邊逛著逛著,突然一陣強烈芬芳氣味湧來,香噴噴呢!我地即時跟住氣味,到達康寶藥膳,應該係依間掛,殺入舖內坐低點菜。細看點菜紙,其實都唔多明白什麼菜色,是但靠運氣吧!

藥燉排骨,趁熱淺呷幾口,依隻咪係眉豆排骨湯?豆味突出,淡淡然的肉味,飲不到什麼藥材。咬啖排骨,不鮮不甜亦不嫩,乾鞋硬到齊。到底剛才香噴噴的氣味在那?應該不是康寶藥膳,我地入錯屋喇。

麵線配純花生油,同樣不明所以,無緊要照食。花生油淋麵線再撈辣椒醬意想不到勁可口美味喎!好爽口,好香口,好嫩口,惹味微辣醒神,還以為會腍劈劈無味的呢。齋麵都比排骨湯好囉!

用餐日期: 2017-03-12
此次消費: 每人約$200 (晚餐)