Wildchildcarol
Wildchildcarol  等級3

類別 : 台灣菜手搖杯店

雖然香港都已經有分店,兼試過好幾款,但行過又冇理由唔飲下,台灣呢邊買平一半有多,兼當日慶祝勤美店試賣 ,所以全線飲品都有9折。

餐牌供應原茶、手沖茶、果茶、奶茶、特調等,定價NT20-85,甜度冰度自選,珍珠可加錢配,但唔同款式價錢有別,加NT10/20。

Menu基本上同香港嘅一樣,只係某部分飲料改左個比較台式、文青嘅名字,例如【一日時光】、【匆匆那年】…
輕慢旅行 NT45 (原價NT50)
好明顯係揀名 多過揀茶(笑) ,其實佢係白桃烏龍手沖茶,手沖茶同原茶唔同 ,前者即時沖泡, 價錢比原茶高一半。
原本想加下珍珠 ,有啲野咬下, 但店員話手沖茶唔建議加配料。大約13蚊唔洗,點都係抵飲。
剛好同戰鬥女子學園合作 ,所以我地要左呢款熱飲杯 (裡面當然是凍飲)
點左微糖,第一下入口桃味都幾出, 但再飲就開始淡 完全唔甜嘅,始終係即時沖,烏龍茶味未有好濃。

NT50

NT50

類別 : 台灣菜外送店/外帶店手搖杯店

50嵐供應原茶、拿鐵、多多、奶茶系列等,定價NT20-70,冰度甜度自選。
買中杯裝超過NT30,加珍珠、波霸係唔加價。

青茶瑪奇朵 NT30/L
甜左少甜,同KOI嘅一樣,瑪奇朵指嘅係鮮奶油,類似奶蓋層。晚上人唔多,等左幾分鐘,點嘅中杯size。
鮮奶層竟然超過1/3杯,誇張shocked入口順滑,但唔夠稠唔夠綿,雖然點左少糖,但鮮奶油都係太甜mad
飲兩口有點膩,只好盡量大啖啲飲,務求沖啲茶上黎。
青茶色澤較淺,茶味清澀,冇乜點擔心過台茶唔夠茶香,只係奶太甜。
NT30

NT30

類別 : 台灣菜甜湯

呢間杏甜我好記得,因為喺香港某甜品店食過類似的甜品,感覺踩雷了。
然後見到台灣的iger介紹【杏甜】,於是我即刻存下來,想著假如以後黎台灣一定要試試呢間。

雖然新式甜品有好很多,千層、布丁、戚風等,但傳統野不少得,唔食下仙草、芋圓都對唔住自己,台灣食嘅價錢確係平啲,質素一般都不錯。
由【萬客什鍋】步行過去杏甜都唔算太遠,可能係平日啦,店內客人唔多,裡面有十幾個座位,小店以黃色為主調,感覺係成條街較新式、搶眼嘅店,所以我地老遠已經睇到。

餐牌供應豆腐冰、 雪花冰、甜湯、飲品等,選擇唔算多,但有我地最想食嘅冰品就可以了。

豆腐冰共有5款口味 包括杏仁、抹茶、芋香、鮮奶、鴛鴦,配上珍珠/紅豆/綠豆/薏仁/芋圓/地瓜圓/粟米片/大甲芋頭,定價NT40-55。
原本想跟風點抹茶豆腐冰,但剛巧抹茶豆腐酪沽清,最終揀左鴛鴦。

鴛鴦豆腐冰 配珍珠、芋圓、地瓜圓 NT55
以剉冰加上手作豆腐酪、配料製成,賣相很美。剉冰較清淡,唔會加左好多黑糖水,既清涼又唔會太甜。
鴛鴦豆腐酪啡啡地色,係咖啡、紅茶混合,淡淡茶香,口感滑溜smile珍珠偏腍身,唔係平時我地飲台茶嘅煙韌口感。
芋圓、地瓜圓大大粒,分別有4粒,因為冰過,食落會實少少,再加強彈性會更好,但各自嘅芋味、地瓜味都明顯,尤其是後者。

NT55

杏甜有三款甜湯,按季節轉換,冬天有紅豆湯圓及燒仙草,所以第二份我地按店員推薦,點左燒仙草,推薦啊wow
燒仙草 NT45
除左燒草,裡面仲有配料:紅豆、綠豆、薏仁、芋圓、地瓜圓
配料份量好足啊,接近同仙草1:1。仙草味道同香港食到嘅唔同,好台灣古早味,即係嗰種罐裝仙草嘅味。
加熱後好暖胃,口感滑溜,個人認為比剉冰更值得試like 紅綠豆份量多,煮得夠綿;薏仁軟硬適中。
比較驚喜係芋圓同地瓜圓啊,雖然同剉冰一樣,都係嗰啲圓s,但可能因為加熱過,口感煙韌Q彈得多,而且味道再突出啲yummy

2017-12-28
類別 : 台灣菜其他火鍋

黎到台灣,唔少得要食燒肉同火鍋,價廉物美嘅選擇一樣有。萬客什鍋主打石頭火鍋,係有超過廿年歷史嘅老字號火鍋品牌。現時喺台中有兩間店,準備開第三家。係唔少當地人嘅深宵食堂,因為火鍋店營業至凌晨四點。不過食萬客,要好有耐性、快人一步,皆因佢地不設訂位,每晚都有長長嘅人龍啊chopstick漢口店面積細,位置較少,裝潢冇乜特別,佈局係一張U型大枱,裡面有兩位店員負責招待。全店約有20個位,因為呢度採用一人一鍋模式,所以每個位都有一個爐,而枱面上已有沙茶醬、雞蛋。

餐牌供應石頭鍋、燒酒鍋,以套餐形式配上豬、牛、羊、烏雞、海鮮等,鍋底連配料定價 NT298-528,附飯/冬粉,價錢實惠like點選燒酒系列仲會配上高麗菜盤,亦可加NT58升級基本菜盤。  鍋底有十幾款,每款價格差異很少,樣樣都想食,左計右計,比較煩係餐牌未有圖文並茂,海鮮份量未有列明,所以引申選擇困難症,我地最終點左一個燒酒鍋、一個石頭鍋。

萬客燒酒大草蝦鍋 NT450
燒酒鍋人手調製,店員會加入一樽燒酒、藥材包,再大火煮滾,燒乾後酒味唔會好重,反而有藥膳味,容易入口。可能因為咁,好多人都推薦呢度嘅燒酒烏雞鍋,特別天氣冷,食完暖胃。大草蝦鍋有6隻大蝦、十幾隻蛤蜊,大約港幣百零蚊包湯底、海鮮、菜盤 、飯,其實都抵食。

NT450

如果鐘意食海鮮,建議點海鮮總匯鍋 (NT488),俾多幾十台幣,款式多出一截,除左草蝦、蛤蜊,仲多左天使紅蝦、凍白蝦、鮮蚵、鯛魚、魷魚。蛤蜊吐沙乾淨;草蝦好大隻,新鮮爽口,性價比很高呢like

石頭嚴選雪花牛火鍋 NT358/6oz
石頭鍋嘅湯底較燒酒普通,加啲鹽加啲蒜頭製成,所以大部人都點燒酒鍋的。
配上嘅雪花肥牛雖然唔係話好靚好正嘅牛肉,但質素都唔差,薄切入口唔老唔柴smile

NT358/6oz

NT358/6oz

基本菜盤 +NT58
原本點燒酒鍋都會附上一份高麗菜盤,但我地見升級基本菜盤都唔貴,所以都升級左,估唔到幾超抵食。而且上鍋後,會先上菜盤,可以先菜後肉。裡要有粟米、木耳、椰菜、菇菌、蟹柳、南瓜、豆腐、丸餃,做成一人份量,椰菜份量大方,所以有9成人都會升級。like
+NT58

+NT58

王子麵 +NT12
本來點鍋都配上白飯或冬粉,我地加錢升級王子麵,其實即係類似烏冬,食落煙韌。
NT12

NT12

起司爆口牛肉丸 NT88
因為第一次黎,怕每人一個鍋都唔夠飽,於是都多點左幾款配料,所以食到肚撐。不妨先睇睇份量夠唔夠,先決定需唔需要追加。
牛丸被掏空大部分,注入嘅芝士自然量多,確有流心效果,但只有三粒,有點貴。

老油條 NT45、九層塔花枝丸 NT45
油條普普通通;花枝丸都算幾彈牙,但唔點都唔會覺得有損失。

NT45

總括而言,食過呢餐,都明白點解喺咁多「吃到飽」火鍋店嘅情況下,萬客仍然一直都咁受歡迎。
特別係天氣冷時,因為呢度價錢唔貴,有相當質素,特別係海鮮類,性價比高like

2017-12-28
類別 : 台灣菜手搖杯店

台茶一號喺台灣都有好多分店,本來未聽過,亦都冇話特別要試,只係我地去到沙鹿區,睇睇美仁里彩繪村嘅時候,臨走前覺得有點口渴,而見到有呢間店,先試下。餐牌供應原茶、鮮茶、拿鐵、奶茶、薑汁系列等,飲品定價NT20-60,甜度冰度自選,可加錢添配料例如粉圓、仙草等。原本我地想點仙草凍蜜但賣哂,次選係烏龍拿鐵,結果冇烏龍(哭),退而求其三,揀左觀音拿鐵加NT10配芋圓。

芋圓觀音拿鐵 NT60/L
觀音拿鐵味道普通,茶味唔濃,主要係奶,但未見清晰漸層,可能製作時已混埋一齊。
添加嘅芋圓佔1/5,同KOI嘅size有啲相似,再細粒啲,呈方型,口感較實,芋味只有好淡,以NT60實在有太多其他選擇。
NT60/L

NT60/L

用餐日期: 2017-12-18
此次消費: 每人約$40 (下午茶)