ritachan0828
ritachan0828  等級1

2019-08-13
類別 : 日本菜壽司/生魚片

今個trip由於係快閃,只係book到lunch time既時間🥺有機會再試dinner。【綜合定食NT460】綜合定食包括(4貫握壽司+散壽司),啱哂有選擇困難既我👧🏻每項定食皆附有餐前既前菜、小料理享同埋味噌湯🥣。

前菜係【和風沙拉🥗】,清爽既口感🌽,水果新鮮🍎,一道好fresh既開胃菜。第一貫係【甜蝦搭配長腳蟹膏】甜蝦帶有甜口綿綢感,加上咸鮮既蟹膏
第二貫是【柚子胡椒輕燒白魽】「白魽」經輕輕炙燒後味道更加突出🐟。第三貫是【炙燒鮭魚】👧🏻既最愛♥️肥美魚肉配上豐富既油脂再加上醋飯真係無得彈。第四貫係【左口魚邊軍艦】我既第二最愛💕

小料理是【烤鮭魚塊】,烤得好精緻,每位只有一小塊;味道方面油花多而且滑嫩,好想食多幾塊🥺😋

【散壽司🥄】
魚生粒🐟加上切成細絲既紫蘇葉🌿,淡淡既清爽香氣,加上玉子粒,令到成個飯甜甜地。而且散壽司已事先做好調味,所以直接食用就得,師傅都再三強調❌無需另外豉油調味。

如果覺得套餐份量唔夠都可以再單點,最後我地加咗【玉子燒】、【本鮪大腹握】、【海膽】食材💯新鮮,供應量有限;當日既食材都會寫上小黑板上。

內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-07-31

2019-08-08
類別 : 台灣菜其他火鍋喝飲聊天

我哋一行四人嚟打邊爐👫👫台灣既朋友仔反而未食過,可能真係香港人多過本地人黎食🤭😂

【鴛鴦鍋NT$179 pp】除咗人頭計既鍋底費用,仲要+每枱NT180,可能你會諗點解要加呢樣加嗰樣咁煩🌚❓唔洗拍,店員會好清楚解釋再計一次你聽💁🏻‍♂️

我地鴛鴦鍋揀咗無老辣香鍋🔥拼冰淇淋豆腐鍋🍦。必食麻辣鴨血同豆腐👅兩樣食材都可以吸哂麻辣香鍋既湯汁💦仲要無限refill♾台灣既麻辣真係唔會好辣,以”香”為主。豆腐鍋既湯頭係以豆腐滾魚既烹製手法,配合雞骨豬骨以及多種藥材以及多種藥材👍🏻聽落都知豐富啦,我哋都忍唔住飲番一碗湯先。至於每人一粒既冰淇淋豆腐💩,軟綿綿既口感,味道有啲似魚腐 not bad

【Wagyu Chuck Eye Roll精緻日本A5和牛梅花NT$799】🇯🇵🐂油花豐富得黎又平均,唔錯架👍🏻一分錢 一分貨,哩個價錢當然唔好prefer佢入口即溶啦🤣

【Assorted Fresh Dumplings綜合餃🥟NT$148】有齊魷魚風味棒🦑、蛋餃、蝦餃。小編👧🏻最鐘意就係蛋餃😋蛋皮包住啲肉碎,簡單既美味

【Ocean Sunfish曼波魚皮NT$188】我都唔知自己食緊咩🤭😂

【White Water Snowflake🌱水蓮NT$100】台灣獨有既蔬菜🥬都幾清甜爽口架

2019-08-05
類別 : 日本菜燒肉店其他燒肉日式燒肉

大腕燒肉2018年榮獲米其林一星、2019繼續蟬聯米其林一星⭐️寶座;哩間餐廳座位唔多,亦都比較難book,有計劃黎朝聖既人記得早啲book定💁🏻‍♀️。

👧🏻🥚由於係食咗豐富晚餐先過黎🤭,所以今次只係淺嘗過下口癮👅

大腕係以食Wagyu和牛🐂為主,當然如果你想食豬🐖、雞🐓、海鮮類🐟🦐哩度都會有提供。

【Wagyu Oyster Blade和牛板腱NT$200片】和牛牛板腱姐係牛肩胛上既肉,每隻🐂只有大概5kg哩部分既肉,極為稀少。每一片仔已經要NT200,均勻既油花好靚,再拌以洋蔥碎食用,鮮嫩多汁💦,食過你就知道值👍🏻👍🏻👍🏻

【Wagyu Chuck Eye Log和牛肩沙朗芯(5 oz)NT1580】用上日本A5和牛🥩,第一塊冇點任何醬料,軟嫩多汁💦 ;第二塊配埋佐料-山葵,帶有少許辛辣,進一步刺激味蕾👅👍🏻好好味呀❗️

【Salt and Green Onion Beef Tongue🐂👅鹽蔥牛舌NT$400】牛舌上面放有青蔥、海鹽🧂同埋芝麻;幾樣野雖然都係👧🏻平時唔會食既野,但係一場黎到即管試下啦。放落口幾樣野加埋竟然冇緯和感,仲要係又有炭香,牛舌又多汁💦,👧🏻仲同🥚講要encore多碟添👍🏻

【King Oyster Mushroom椒鹽杏包菇NT$100】🍄燒完都唔會太乾身,口感仲係好水嫩💦

食燒肉又點少得飲番杯呢🥃【Umeshu with ice梅酒加冰NT$120】Cheerssss~

總括黎講,大腕食材質素高,店員燒烤技術到位👍🏻而且好傾又健談🗣成餐飯會令你食得滿意又開心🥳☺️所以一定有下次👋🏻see you next time

推薦美食: 牛舌
內用候位時間: 5 分鐘

2019-08-04
類別 : 四川菜火鍋店其他火鍋麻辣鍋喝飲聊天

👧🏻🥚快閃三日兩夜台灣🛫🇹🇼,第一晚食<問鼎>🍲。哩間餐廳食過幾次,今晚再食,味道依舊👍🏻
FYI哩幾日行程全部都冇🐂,因為男朋友🥚屋企人唔食🥩

首先係鍋底每人【TWD158】,由於uncle唔食辣,所以我地揀咗一辣一唔辣;【麻辣鍋🔥+胡椒豬肚雞鍋🐖🐓】 麻辣個邊超香,裡面有我最鍾意既鴨血,每次黎台灣都會瘋狂食👅而且仲有豆腐,無限添加。至於胡椒豬肚雞個湯底直頭可以當湯飲🥄雞肉唔鞋口,都幾嫩滑👍🏻

【吉祥如意豬拼盤🐷TWD668】裏面有齊松阪豬🐖、豬梅花🐖同埋豬五花🐖,唔會有豬騷味,肉質口感鬆軟

【宜蘭櫻桃鴨🦆TWD328】真係第一次用鴨肉打邊爐,開頭以為肉質會比較硬,點知又唔會喎

【牛奶蛤5顆TWD258】都幾大隻,食得出好新鮮

【菲律賓紅蟳TWD368】算係幾多蟹膏,蟹肉🦀都幾鮮甜

【野生斑節蝦🦐TWD328】哩個真係超贊👍🏻👍🏻👍🏻肉質厚實而且爽口彈牙,打算再encore既時候已經售罄😭

【阿根廷天使大紅蝦🦐TWD328】哩款相對比較遜色,肉質明顯係比斑節蝦鬆散🥺

最後埋單係【🧾TWD4655】四個人,姐係大概三百蚊港紙每位。

內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-07-30