Handsome XO
Handsome XO  等級2

2018-09-07
類別 : 台灣菜飯店餐廳

小表弟迎娶嬌妻,舅父特選於「台北國賓大飯店」擺酒大宴親朋flower
小表弟迎娶嬌妻

小表弟迎娶嬌妻

婚宴設於酒店十二樓之「樓外樓」宴會廳,環境高雅得很,四周以鮮花點綴,散發著芬芳及雅致。
台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

除咗靚花擺設及菜譜之外,每席都有糖果及馬仔,寓意甜甜蜜蜜balloon
鮮花、糖果、菜譜

鮮花、糖果、菜譜

馬仔

馬仔

每位賓客更有鳳梨酥及精美「囍」蜜糖帶回家love,一同分享此份甜蜜喜悅。
鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

晚宴共有十二道菜,確真豐富。
菜譜

菜譜

chopstick和風龍蝦沙拉:以蕃茄墊底o既沙律清新潤甜,喺面疊上爽脆o既龍蝦及沙律醬,紅當當o既組合好睇又好食yummy

和風龍蝦沙拉

chopstick六喜碟:由服務生續一分配o既潮派六味喜碟分別為雞件薄餅捲蛋炸蠔銀杏腐皮卷、及炒年糕,顏色鮮橙奪目,食落均香濃惹味。
六喜碟

六喜碟

chopstick花好月圓:意頭咁好,餸名又靚o既「花好月圓」原來係炸湯丸仔,煙煙韌韌都幾得意。
花好月圓

花好月圓

chopstick珊瑚魚翅盅:嘩,魚翅每盅都咁大碗同咁足料,啲成梳喺湯面可謂睇頭十足heart,認真唔講得笑!靚翅厚而爽潤,湯底亦濃而不俗,wow爆!
珊瑚魚翅盅

珊瑚魚翅盅

chopstick麻醬鮮鮑:清蒸鮮鮑就食得多,以麻醬作鮮鮑o既調味都係第一次食。鮑魚質感雖則軟腍,無奈麻醬o既味道實在太搶really,所以就唔係好食得出任何鮑魚o既鮮甜味。

麻醬鮮鮑

chopstick掛爐烤雞:意外地,烤雞外表肥厚,但香脆o既雞皮下並無太多脂肪,就連雞胸肉都一啲都唔嚡,肉質軟嫩可口。
掛爐烤雞

掛爐烤雞

chopstick茄汁蝦球佐花卷甜酸蝦球一人一大隻,體積絕對夠哂大體!咬落層炸皮鬆化乾脆,蝦身更加係爽厚潤甜,個個食到嗦嗦聲,冇得頂呀king
茄汁蝦球佐花卷

茄汁蝦球佐花卷

chopstick清蒸老虎斑老虎斑魚肉幼嫩滑溜,鮮味無窮。
清蒸老虎斑

清蒸老虎斑

chopstick貝酥油飯:原來「貝酥」乃乾瑤柱個靚名,細佬又上咗一課tongue油飯粒粒晶瑩飽滿,油潤有光澤,伴上脆身惹味o既貝酥猶如畫龍點睛excited,更上一層樓。
貝酥油飯

貝酥油飯

chopstick鴛鴦美點:甜品環節家人都忙於拍大合照,小肥就襯排隊時不停偷食超級香口而且唔係太甜o既紅豆薄罉lol
鴛鴦美點

鴛鴦美點

XO仔首次於台灣參加婚宴,有幸於名酒店「台北國賓大飯店」o既「樓外樓」宴會廳見識到台式婚禮多麼高貴又溫馨,氣氛好好,當中潮派中菜美觀又美味,實在令人難忘。再次恭喜小表弟成家立室,舅父多咗個好媳婦!musicmusic
推薦美食: 鳳梨酥及精美「囍」蜜糖, 和風龍蝦沙拉, 六喜碟, 珊瑚魚翅盅, 掛爐烤雞, 茄汁蝦球佐花卷, 清蒸老虎斑, 貝酥油飯, 鴛鴦美點
用餐日期: 2017-04-22         慶祝紀念: 喜事慶賀

2018-08-27
類別 : 台灣菜火鍋店火鍋

去台灣玩,家人第一句都會話想食火鍋,上次同班姨媽食過美如藝術般o既「寬X子」後,今次就決定一試潮興熱店「這一鍋皇室秘藏鍋物」star
這一鍋皇室秘藏鍋物

這一鍋皇室秘藏鍋物

人氣火鍋店最與別不同之處就係門面及室內裝修o既設計都用上兵馬俑作題。正門有迷你水池及木橋,由兵馬俑守門真夠威嚴。推開重重o既鐵門即見龍椅一張,更顯氣派smileheart
門面設計及室內裝修均用上兵馬俑作題

門面設計及室內裝修均用上兵馬俑作題

用餐大堂所有散座均為方形木造枱櫈,並以屏風隔開,中國風得黎清爽簡潔。四周有不少靚花擺設,感覺甚為雅致。最有古代感就係洗手間門外寫有「男」字及「女」字o既布簾,認真搞鬼tongue
用餐大堂及四周環境

用餐大堂及四周環境

小肥早已托台灣女朋友訂座,一行九人到步即被安排入座廂房,餐桌上亦早已擺放好茶具。
翠玉色茶具

翠玉色茶具

細心一看,方才留意到碗碟茶杯均為翠玉色系列,貴氣十足。
翠玉色碗碟

翠玉色碗碟

每人一塊紅色o既掛頸紙圍裙,衛生非常。細問下先知原來圍裙上o既「呷嘎宋嘎」意思原來係「吃得很爽」;好,就睇吓食完會幾爽!musicmusic
掛頸紙圍裙

掛頸紙圍裙

厚本餐牌頭幾頁先講解推廣優惠、靚鍋底賣點、幾篇火鍋傳說及鍋品食用秘訣。
餐牌

餐牌

散點火鍋料項目全伴上彩圖對照,計埋大圖共有十二頁之多。
散點火鍋料項目

散點火鍋料項目

消費指南及細則如最低消費額等,就列咗喺尾頁,有埋圖表夠哂清晰易明like
消費指南

消費指南

chopstick老火湯(NT 110/人):據餐牌所講,老火湯底以大豬骨、雞骨、豬後腿肉及多款中藥等精髓所燉製而成。

老火湯(NT 110/人)

奶色o既老火湯肉味香濃,且傳出陣陣胡椒味,餐前先嚐一碗直令胃口大增lol

老火湯(NT 110/人)

chopstick翡翠鮮蝦滑(NT 380):因為港版蝦滑大多為灰色,所以當見到蝦滑如此皎潔雪白時真係有啲意外。煮熟咗o既蝦滑爽脆彈牙,鮮甜可口balloon
翡翠鮮蝦滑(NT 380)

翡翠鮮蝦滑(NT 380)

chopstick黑玉墨魚滑(NT228):同白雪雪o既蝦滑成對比o既墨魚滑色澤真係黑得夠哂勻循,幸好咬落柔潤有彈性,唔錯。
黑玉墨魚滑(NT228)

黑玉墨魚滑(NT228)

chopstick梅花豬肉(原價NT 268,拼埋「和牛梅花」則可以優惠價NT 10享用):豬肉雖切成薄片,但個人覺得肉質都係偏嚡,如果唔係半送的話一定唔會叫黎食。

chopstick雪花牛肉(NT 268):砌到一朵花咁o既雪花牛肉片從紋理睇講真唔多似雪花really,色調又唔夠鮮明,食落唔夠軟滑亦冇乜肉香,請恕細佬未能推介。
雪花牛肉(NT 268)

雪花牛肉(NT 268)

chopstick培根牛肉(NT 338):據餐牌簡介所述,培根牛肉o既油花分佈應最均勻,但如相所示,碟中o既白色肥膏全積聚於一邊,個人覺得絕不均勻ghost,煮熟咗亦屬嚡口之列,不吃也吧。
培根牛肉(NT 338)

培根牛肉(NT 338)

chopstick極神仙牛肉(NT 488):多款牛肉中只有兩款啱XO仔口味,其中極版神仙牛肉薄片掛於架上,以乾冰營造出仙氣,外觀最為震撼love神仙牛肉o既雲石紋就真係表現出靚牛肉o既油脂如何均勻,即煮即食半溶於口中,肉香軟腍,何其美妙!
極神仙牛肉(NT 488)

極神仙牛肉(NT 488)

chopstick和牛梅花(NT 588):第二款靚牛就係最薄巧o既和牛梅花和牛紅白o既紋理同極神仙牛肉可謂不相伯仲,講真飲咗幾杯後,兩者質感如何不同已難以分辨,只係覺得好食就夠yummy

和牛梅花(NT 588)

chopstick松阪豬肉(NT 328):松阪豬肉片疊成玫瑰花形,這個外表同之前喺「寬X子」食過o既有八成相似,但「這一鍋」個版本就明顯少配咗個鮮蛋黃醬汁shocked
松阪豬肉(NT 328)

松阪豬肉(NT 328)

可能係先入為主o既關係啦,未黏上蛋黃o既松阪豬肉雖則夠爽,但就欠缺咗份柔滑,有陣時菜式o既靈魂就是隱藏在那一點點upset。。。
松阪豬肉(NT328)

松阪豬肉(NT328)

chopstick鮮跳活蝦(NT 268):小肥一向少食蝦蟹,尤其係當身處於異地時,不過見蝦隻當真係活生生咁喺隻碟上跳來跳去時就不得不拍下照片與大家分享。
鮮跳活蝦(NT 268)

鮮跳活蝦(NT 268)

chopstick半殼扇貝(NT 368):扇貝體積同彩圖一樣咁大隻,烚熟咗仍能保持爽厚嫩滑,wow
半殼扇貝(NT 368)

半殼扇貝(NT 368)

chopstick青竹蚌(NT 268):睇相已知青竹蚌其實即係蟶子。蟶子原條冰陣上枱,夠哂體頭,可惜滾兩滾同滾耐啲蟶子都一樣咁韌dislike,即使味道幾鮮,咬唔到已大打折扣。
青竹蚌(NT 268)

青竹蚌(NT 268)

chopstick五彩鮮蔬盤(NT 198):鮮綠色o既蔬菜均新鮮爽脆,實屬正菜也!
五彩鮮蔬盤(NT 198)

五彩鮮蔬盤(NT 198)

chopstick福氣粥(NT 100):最後加NT 100即可加碗白飯由服務生以鍋底即煮香濃鮮甜o既福氣粥heart

福氣粥(NT 100)

雖然九人只可每人分到一小碗,但靚粥極之暖胃,一小碗就已經夠哂。

福氣粥(NT 100)

chopstick乳酪冰沙(免費贈送):清涼o既冰沙味道就好似益力多咁多甜微酸,飯後一小枝有助解熱消滯。
乳酪冰沙(免費贈送)

乳酪冰沙(免費贈送)

台灣人氣連鎖火鍋店「這一鍋皇室秘藏鍋物」裝潢極富中國色彩,格調輕鬆,服務優質,環境又夠衛生。XO仔可能係因有比較下,總覺得「這一鍋」除咗老火湯底福氣粥最有賣點之外,火鍋料反而不及市內其他火鍋專門店,不過其價錢講真同時亦比某幾間便宜,要揀去邊間食就要睇大家追求啲乜野o既享受啦。
推薦美食: 老火湯, 翡翠鮮蝦滑, 黑玉墨魚滑, 極神仙牛肉, 和牛梅花, 半殼扇貝, 五彩鮮蔬盤, 福氣粥, 福氣粥(NT 100), 乳酪冰沙
用餐日期: 2017-04-22

2018-07-04
類別 : 台灣菜歐陸菜主題餐廳鐵板燒慶祝紀念日

小表弟週六娶妻,舅父仔早一晚就招呼香港代表o既親戚去佢家常幫襯o既「嘟柏林鐵板燒餐廳」食半西半日又帶少少中o既新潮鐵板料理flower
嘟柏林鐵板燒餐廳

嘟柏林鐵板燒餐廳

餐店正門喺金漆招牌旁有盆靚靚o既蘭花,高雅簡潔。
金漆招牌旁有盆靚蘭花

金漆招牌旁有盆靚蘭花

直入先行經擺滿紅酒o既水吧。
水吧

水吧

十多人o既派對安排於最入o既廂房內進行。
鐵板燒廂房

鐵板燒廂房

餐具

餐具

主人家早已訂好菜單,每個位置亦擺有齊備o既西式餐具、醬汁及花生小食star
餐具、醬汁及花生小食

餐具、醬汁及花生小食

蒜蓉包:可任添o既蒜蓉包厚而鬆化,外脆內軟,香濃惹味balloon
蒜蓉包

蒜蓉包

南瓜海鮮湯:鮮橙色o既南瓜海鮮湯以大貝殼承載著excited,外表相當吸引。熱湯芳香輕巧,香滑而不溜滯,配搭新穎,效果討好。
南瓜海鮮湯

南瓜海鮮湯

鱈魚:師傅即場喺貴客面前為雪白o既鱈魚調味及半燒半蒸smileheart

鱈魚

熱辣辣o既鱈魚鮮甜嫩滑cry,微微唧上青檸更添清新,實屬好魚也!

鱈魚

燒蠔:講真自己都係第一次食鐵板式燒蠔,真係冇諗到可以燒至如此香口,薄薄o既外皮脆巧o既同時,蠔隻仍能保持肥潤,好有驚喜king

燒蠔

芝士龍蝦:厚厚o既龍蝦爽脆潤澤,鮮甜無比。

芝士龍蝦

梅子沙律:交接海陸主菜之時,姐姐先送上沙律一碗。梅子沙律清新醒胃,最正就係塊又甜又多汁o既粟米,堅爽!
梅子沙律

梅子沙律

牛扒:燒煮牛扒前,師傅先續一問及客人要求之生熟度,結果全場只有細佬一個要見紅o既三、四成熟。

牛扒

牛扒均切成薄片,肉質鬆軟,且肉汁豐盛,簡單點上鹽同胡椒已夠美味。

牛扒

翡翠苗:鮮綠o既翡翠苗幼嫩帶脆,無可挑剔yummy

翡翠苗

三色鮮果:三款水果一樣爽甜。
三色鮮果

三色鮮果

芋蓉燒餅鐵板燒餅脆薄輕巧,如要減少或增加芋蓉餡料份量,可直接跟師傅提出。

芋蓉燒餅

餐後仲有餐茶或咖啡包埋。
咖啡

咖啡

嘟柏林鐵板燒餐廳」環境樸實,服務優良,潮派鐵板料理混合中、西、日之廚藝,師傅所烹調出黎o既海陸配搭質高味佳,且不乏驚喜元素,當真感激舅父仔悉心安排smileheart
潮派海陸鐵板燒

潮派海陸鐵板燒

推薦美食: 蒜蓉包, 南瓜海鮮湯, 鱈魚, 燒蠔, 芝士龍蝦, 梅子沙律, 牛扒, 翡翠苗, 三色鮮果, 芋蓉燒餅, 咖啡, 潮派海陸鐵板燒
用餐日期: 2017-04-21

2016-07-25
類別 : 多國菜咖啡店早午餐/下午茶輕食甜點/蛋糕果汁喝飲聊天浪漫情調

因為早一日未能成功朝聖,小五月天迷XO仔同表妹去機場前決意比多次機會大家 tongue ,睇吓同「StayReal Café by Gabee」係咪真係咁緣薄。
StayReal Café by Gabee

StayReal Café by Gabee

哈,點知原來相反,精品咖啡屋除咗地庫剛巧有張八人枱之外,該週六適逢店慶日,飲品全部買一送一,優惠彷彿正為我地餞行而設,好等大家臨行前可以瘋狂慶祝一番 heart

店慶日限定之飲品買一送一優惠

咖啡店o既裝潢以木為主,感覺涼爽企理,簡單以可愛o既卡通畫品裝飾,氣氛極為輕鬆。
咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

店子合共兩層高,地面嗰層一早已滿座,通往下層必須行落樓梯。
散座

散座

因收銀部只有一個,下層o既食客就要先喺地下落單及付款,然後再等服務生送上咖啡食物,餐具同食用水則全為自助式。

單據

精品咖啡店所選用o既咖啡杯全為StayReal品牌,每款咖啡特飲o既拉花設計亦各有不同,外觀已教小肥興奮 excited
咖啡飲品

咖啡飲品

當日o既飲品買一送一優惠不但適用於堂食,原來仲可以選擇「外帶」添 star

店慶日限定之飲品買一送一優惠

小肥最近成為咗士多啤梨迷,不用費神已諗好咖啡甜品都要哂草莓味

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200):堂食嗰杯咖啡同相片一樣,浮面o既棉花糖半露出泡面 balloon ,贈送嗰杯「外帶」版一樣都係,而且包裝精美穩陣,防漏措施足,絕對唔驚搭車時會倒瀉 like

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

摩卡咖啡本身香濃幼滑,半溶o既棉花糖鬆軟得好似白雲咁,入口即化,草莓醬咖啡添上色彩o既同時,亦帶黎清新與香甜,直令口腔譜出派對音樂,爽呀! music music music

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

新鮮草莓園鬆餅(NT 240):士多啤梨味甜品配上紅色靚碟,夠哂搶眼。鬆餅可分成呈水滴形o既八小格,遠睇有啲似遊樂場入面o既「氹氹轉」。厚厚o既鬆餅外脆內鬆,每格都已沾上忌廉鮮草莓糖粉草莓醬朱古力醬雪糕,一口吃下清涼香甜o既草莓園鬆餅,口感集齊鬆脆爽滑於一身 cry ,派對音樂即擴展至全身,感覺極度狂野。

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

派對動物XO仔同表妹終於可以喺上飛機前與家人成功朝拜「StayReal Café」,並巧遇店慶日,以買一送一優惠享用超正o既草莓棉花糖摩卡咖啡,襯埋個可口o既新鮮草莓園鬆餅,口裡心中都洋溢著甜絲絲,認真抵玩到極,當真不枉此行 smileheart

***

派對動物
主唱:五月天
作詞/作曲:阿信

Let's go party party all night oh oh oh oh
Hey lonely lonely goodbye oh oh oh oh
我們 天生 就是

我們 天生 就是 派對動物

人生難得糊塗 偶爾脫軌演出

我們 天生 就是 派對動物
用餐日期: 2015-11-21
此次消費: 每人約$145 (下午茶)
用餐優惠: 其他

共有1 人投票

2016-07-25
類別 : 江浙菜中餐廳

離台當日,小肥再次跟隨超閃旅遊書覓食,訂定位去一家被形容為「低調小籠包名店」o既「邊田庄」度午膳。書上o既電話雖然正確,但原來餐店已搬往新址 shocked ,幸好我地嗰日叫咗架車,司機哥哥又熟地頭,結果都安全及準時到步 smile
邊田庄門面,咭片,店名背後的故事

邊田庄門面,咭片,店名背後的故事

接待處用上雲石作桌,氣派十足。門旁擺放出紅地毯及印滿店名o既佈景版,喬遷開幕儀式應將於日內進行 flower 。步進樓底高高o既大堂,即可望見樑上o既水晶吊燈及四周美輪美奐o既鮮花,配合埋木製o既傢俱椅桌同牆上o既字畫,感覺極之大方典雅。
邊田庄環境大方典雅

邊田庄環境大方典雅

下圖所示,女洗手間因可充當為新娘子專用房間,房內配套齊備,一樣咁華貴 excited 。餐桌用上絨造枱布,飯前亦有熱毛巾抹手,服務生溫婉有禮,各方面都流露出細心與體貼。打開餐牌,首頁已道出店主為頌親恩,餐廳名字特意用上其父親之大名訂設 star ,有意思得很!既然餐店蘊藏著濃情厚意,六人就應友善o既靚女姐姐推介,點咗多款鎮店菜式。
女洗手間、鮮花擺設、熱毛巾

女洗手間、鮮花擺設、熱毛巾

chopstick 豆酥鮮蚵豆腐(NT 280):第一道豆腐以熱鍋燒住上,好夠新鮮熱辣。面層只見橙黃色o既豆酥,下面其實暗藏白雪雪o既豆腐鮮蚵豆酥香口得黎質感粗嚡,連同豆腐鮮蚵一齊食則更能特顯豆腐如何幼滑如絲,蚵仔如何肥美鮮甜 yummy
豆酥鮮蚵豆腐(NT 280)

豆酥鮮蚵豆腐(NT 280)

chopstick 芝麻牛蒡(NT 280):修長o既芝麻牛蒡輕巧香脆,淨聽餸名好似一款平平無奇o既餐前小食咁,但當用上精美o既餐碟及靚花伴上,即令食客眼前一亮,就連身價都提升不少。

芝麻牛蒡(NT 280)

chopstick 酥炸蒜香肥腸(NT 380):炸豬大腸喺香港可以話係屬大排檔食品,「邊田庄」o既師傅選用精巧o既花瓶黎承載,粗作頓成幼細o既藝術品,唔打得都睇得先呀 heart

酥炸蒜香肥腸(NT 380)

蒜香肥腸炸得好夠乾身爽脆,惹味得黎一啲押味都冇,妙極!

酥炸蒜香肥腸(NT 380)

chopstick 經典原味小籠湯包(NT 180/八隻)及絲瓜蝦仁湯包(NT 200/八隻):小籠湯包及絲瓜蝦仁湯包勻以木盒蒸煮,呈上枱時仍有煙霧散出。湯包皮層軟薄輕盈,小籠湯包鮮香嫩滑,個人只係略嫌絲瓜蝦仁餡心個味道清淡咗少少 upset ,唔夠濃郁。

chopstick 油淋去骨雞(NT 380):XO仔最怕食骨,嘻嘻,依味油淋去骨雞就啱哂細佬口味。已去骨o既雞肉放置喺藤篩上,側旁插咗一小盆靚花,視覺上田園風味甚為濃厚。 music music 用油淋過o既雞肉香嫩柔滑,食落其實一啲都唔油膩,睇清楚啲先發覺原來此乃因為多餘o既油份就滴流喺藤篩下o既碟子上,結構編排得好有創意同效能 like
油淋去骨雞(NT 380)

油淋去骨雞(NT 380)

chopstick 青蟹炒年糕(NT 1,280):小肥因敏感問題唔食得蟹,不過靚餸已教細佬一飽眼福 love 。單睇青蟹炒年糕o既心形大碟已夠震撼,仔細再睇兩隻青蟹不同部位o既舖排,又會覺得其擺位型似心臟,兩隻蟹蓋緊貼一起更營造出心心相印o既效果,廚師o既設計認真唔簡單。姨媽大讚青蟹鮮甜幼嫩,索盡精華o既年糕煙韌香濃,外觀味道同樣攞足一百分!
青蟹炒年糕(NT 1,280)

青蟹炒年糕(NT 1,280)

邊田庄」o既店名隱藏著感恩o既情懷 balloon ,服務生亦滿載溫情暖意,餐店每個角落一絲不苟o既設計亦明顯花下不少心思,雅麗堂皇。大廚將傳統o既菜式廚技重新演繹,加插咗花藝o既元素,創出別具一格、美觀又美味o既佳餚,實在令人嘆為觀止,目不暇給 smileheart 。埋單平均每人只需六百多新台幣,如此價廉物美,六人已立下決心下次再訪台灣時必定回頭,務求試多幾款珍饈美饌

單據

推薦美食: 經典原味小籠湯包,豆酥鮮蚵豆腐,芝麻牛蒡,酥炸蒜香肥腸,油淋去骨雞,青蟹炒年糕
用餐日期: 2015-11-21
此次消費: 每人約$660 (午餐)

共有1 人投票