Handsome XO
Handsome XO  等級3

2020-01-23
類別 : 多國菜咖啡廳(店)漢堡/三明治輕食甜點/蛋糕喝飲聊天

離開台北嗰朝早,小肥原本想去新光三越A11內某家卡通主題咖啡屋度食早餐嘅,無奈去到先知小店根本冇位坐。因時間有限,一行七人唯有急忙地喺商場另覓餐廳,幸好一上到三樓就俾眼利嘅姨長發現有間「Café MUJIstar
Café MUJI

Café MUJI

家人對「無印良品」都非常熟識,亦好有信心,故唔洗多諗就入咗去搵位。意外地,店子樓面頗高,四周木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適,食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物,輕鬆寫意得很。
木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適

木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適

食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物

食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物

餐牌只有中文版。

餐牌

甜品款式則附有彩圖參考。

餐牌

落好單,俾哂錢後,友善客套嘅服務生隨即準備餐飲並續一呈上。餐具及開水均設於一旁供食客自助提取。
手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 80/細杯)

手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 80/細杯)

冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯):咖啡歐蕾香滑冰涼。
冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯)

冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯)

蜂蜜烤雞芥末醬三明治(NT 200/一份):即叫即烘嘅蜂蜜烤雞芥末醬三明治底層塊麵包鬆化香脆,雞件厚潤惹味。

蜂蜜烤雞芥末醬三明治(NT 200/一份)

檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70):反而檸檬糖霜磅蛋糕就偏乾同硬ghost,最為失色。
檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70)

檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70)

Café MUJI」光鮮企理,服務生溫婉體貼,早市套餐質高抵食,咖啡又夠濃滑,實屬簡單早餐嘅好去處。

單據

推薦美食: 冷手沖濃縮咖啡歐蕾, 蜂蜜烤雞芥末醬三明治
用餐日期: 2018-11-26
此次消費: 每人約$180 (早餐)

2020-01-17
類別 : 台灣菜中餐廳

去台北玩咗咁多次,XO仔印象中最好食嘅台菜應該係兒時同婆婆喺「欣葉」食過嗰一餐love,不過邊間分店就真係唔記得啦!碰巧今次長輩們要求食台菜,細佬第一時間就諗到可以回味一吓,所以就揀咗「欣葉食藝軒」黎試。
台北101

台北101

餐廳位於台北101辦公大樓嘅八十五樓,第一次去原來都幾複雜,因為入口唔易搵really,兜黎兜去後又要轉升降機,搭前仲要過埋保安區添。店子紅黑嘅正門及鯉魚牆均滲出時尚又傳統嘅中國色彩。進入大廳即見到台北101嘅畫品,道明分店嘅特色。
欣葉食藝軒

欣葉食藝軒

網上訂座,流程簡易清晰,對應部門嘅同事遇上問題少男都好有耐性地續一解答疑問like。除咗要收取訂金之外,部份菜式必先預訂,而且規定每位客人基本消費為NT 1,080,另加一服務費,如要選坐靠窗位置,基本消費就會高少少。當日因席上有畏高人士,故選擇咗不靠窗位置,真係冇諗到十二人會被安排入座內廳高咗半級嘅開放式廂房內,私人空間足,厚墊椅櫈又夠舒適大方smileheart
內廳高半級之開放式廂房

內廳高半級之開放式廂房

飲品牌共有兩頁。
飲品牌

飲品牌

食物方面,午市有兩款套餐可選。

套餐餐牌

散點項目則有十二頁之多。因細佬早以電郵訂下大部份招牌菜,用餐前只需加多幾味就已經好夠食。

散點餐牌

衣著整齊嘅服務生大多客套有禮,不過如果可以友善地加返啲笑容,相信感覺會更良好。餐桌上有齊備嘅餐具,整潔衛生。
餐桌上餐具齊備

餐桌上餐具齊備

chopstick炸牛膀薄片(免費贈送):唔講真係食唔出第一碟免費小食牛膀所炸出嘅薄片。金黃閃閃嘅炸牛膀薄片好比薯片般巧薄香脆yummy,食落清香得黎一啲都唔覺熱氣,實屬驚喜之作。
炸牛膀薄片(免費贈送)

炸牛膀薄片(免費贈送)

chopstick醃提子(免費贈送):小肥冇試,不過長輩們都大讚醃提子味道好得意同好開胃。
醃提子(免費贈送)

醃提子(免費贈送)

chopstick辣豆乾(免費贈送):小食中以此味辣豆乾最為惹味醒神。
辣豆乾(免費贈送)

辣豆乾(免費贈送)

chopstick花膠佛跳牆 (必先預訂;NT 550/一份):睇戲時就聽得多,但XO仔咁大個人都係第一次食佛跳牆,故亦十分期盼heart。如相所示,佛跳牆盅面有塊大大嘅花膠,NT 550黎講絕對足料,可惜以用排骨及雞所煲製黎講,個人就略嫌淡淡嘅湯底唔夠濃甜sick,就好似煲得味夠火候,佛祖點都跳唔過幅牆咁。
花膠佛跳牆 (必先預訂;NT 550/一份)

花膠佛跳牆 (必先預訂;NT 550/一份)

chopstick麻油腰花(必先預訂;NT 450/份):請留意,下圖中之份量為兩份麻油腰花。色澤濃厚嘅湯中每件豬腰均爽厚震撼,其質感脆口之餘仲好夠潤滑,絕對冇話煮到過熟而縮哂水,必吃推介也king
麻油腰花(必先預訂;NT 450/份)

麻油腰花(必先預訂;NT 450/份)

chopstick食藝軒冷三拼:三色拼盤包有烏魚子、五味宜蘭鮑、白切嫩土雞。每份拼盤單價為NT 960,但份量唔得平均,要十二人都有得分黎食的話,鮑魚為NT 150/隻、烏魚子NT 90/片、白切嫩土雞NT 420/份。三款冷盤都可以用個「乾」字黎形容ghost,明顯唔係細佬杯茶!最重口味嘅烏魚子又咸又嚡又乾;白切土雞欠缺光澤,咬落一啲都唔嫩囉,就連雞皮都唔潤;鮑魚厚身得黎又硬又韌,不吃也吧。
食藝軒冷三拼:鮑魚NT 150/隻;烏魚子NT 90/片;白切嫩土雞NT 420/份

食藝軒冷三拼:鮑魚NT 150/隻

食藝軒冷三拼:鮑魚NT 150/隻

chopstick煎豬肝(必先預訂;NT 320/份):睇相都睇得到每件豬肝好夠厚肉,外表亦好夠油潤,無奈食落口微爽得黎有啲硬同粉粉地sick,似係用火過猛,引致初期肝硬化嘅跡象,勁嘥料!
煎豬肝(必先預訂;NT 320/份)

煎豬肝(必先預訂;NT 320/份)

chopstick蚵仔煎(NT 380/份):台灣名菜個煎蛋底外觀好夠金黃吸睛,但就敗在蚵仔唔得肥嘟嘟,加上搵蔥易過搵蚵仔huffy,NT 380絕對有搵笨之嫌!
蚵仔煎(NT 380/份)

蚵仔煎(NT 380/份)

chopstick活處女蟳蒸米糕、活處女蟳蒸米粉(必先預訂;NT 1,380):蟹品菜式必先預訂,可選米糕或米粉作底,伴配藍色醋汁。小肥因敏感問題未有食用,故只能同大家分享靚相。
活處女蟳蒸米糕(必先預訂;NT 1,380)

活處女蟳蒸米糕(必先預訂;NT 1,380)

藍色醋汁

藍色醋汁

chopstick酥炸花枝丸(NT 70/粒):圓碌碌嘅花枝丸色澤就夠光亮,入口卻過份軟腍,唔得香口鬆彈,甚為失色。
酥炸花枝丸(NT 70/粒)

酥炸花枝丸(NT 70/粒)

chopstick香檳茸炒時蔬(NT 420):反而香檳菇炒菜芳香爽脆balloon,幾夠鑊氣。
香檳茸炒時蔬(NT 420)

香檳茸炒時蔬(NT 420)

chopstick蒜香牛菲力(NT 720):已熟透嘅牛菲力粒粒厚韌老嚡,加上肉汁欠奉,真係食唔過yuk
蒜香牛菲力(NT 720)

蒜香牛菲力(NT 720)

chopstick櫻花蝦高麗菜(NT 350):高麗菜新鮮清爽,簡單以櫻花蝦點綴已夠惹味。
櫻花蝦高麗菜(NT 350)

櫻花蝦高麗菜(NT 350)

chopstick招牌杏仁豆腐(必先預訂;NT 120/碗):招牌甜品杏仁豆腐清香嫩滑,微甜易入口。
招牌杏仁豆腐(必先預訂;NT 120/碗)

招牌杏仁豆腐(必先預訂;NT 120/碗)

環境雅致時尚,開揚舒適,可惜服務生之態度及經典菜式之質量甚為參差frustrated,遠不及回憶中嘅味道,或許名店進化咗嘅口味較迎合其他遊客喜愛吧,請恕肥肥家族不懂欣賞。
推薦美食: 炸牛膀薄片, 辣豆乾, 香檳茸炒時蔬, 招牌杏仁豆腐, 麻油腰花, 櫻花蝦高麗菜
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$1800 (午餐)

2019-12-05
類別 : 日本菜壽司/生魚片精緻料理

去台灣玩,除咗要食台菜、小籠包、火鍋之外,家人例必要食餐日本菜;有心要為親友嘅飲食日誌增添驚喜,XO仔今次就好大擔咁喺互聯網上挑選咗間唔係咁多人認識嘅「允壽司star
允壽司

允壽司

壽司屋隱蔽於窄窄嘅單程橫街內,雲石閃光嘅門面新潮得黎甚為低調。
允壽司雲石閃光嘅門面新潮得黎甚為低調

允壽司雲石閃光嘅門面新潮得黎甚為低調

餐店面積不大,右方為師傅嘅大舞台,面前排出十二個吧位,以透光嘅雲石小牆分隔,貴氣得黎不失時代感。
壽司吧

壽司吧

牆上掛上以毛筆寫出店名中大大個「」字,充分地表演出中國書法藝術嘅氣勢。musicmusic
「允」

「允」

網上訂座流程簡易快捷,可慳返長途電話費之餘,小肥又唔洗講國語,對話有哂記錄唔洗驚會誤解,十二人包場仲可以一早訂下NT 3,500/位嘅精選午市套餐,並道明團友們有啲咩特別飲食要求及敏感問題smile。掌舵人小穎師傅相當好客同細心,用餐當日先確認同行邊幾位長輩只能食熟食,及邊個係有超多食物敏感嘅XO仔,態度絕對認真like
掌舵人小穎師傅

掌舵人小穎師傅

食物全權由師傅安排,清酒就由識少少扮代表嘅小弟揀咗樽果香及花香味討好嘅「澤姬純米大吟釀」(NT 3,800)。
酒牌

酒牌

澤姬純米大吟釀(NT 3,800)

澤姬純米大吟釀(NT 3,800)

餐桌上有齊備嘅餐具、醬油及熱茶,整潔衛生。
餐桌上有齊備嘅餐具、醬油及熱茶

餐桌上有齊備嘅餐具、醬油及熱茶

伴配魚生青瓜蘿蔔靚薑全為師傅自家醃製,均爽脆醒胃。
自家醃製青瓜、蘿蔔、薑

自家醃製青瓜、蘿蔔、薑

自家醃製青瓜、蘿蔔

自家醃製青瓜、蘿蔔

午餐打響頭炮有開胃小點鮑魚豆腐沙律」。沙律以幼嫩嘅豆腐、腍潤嘅鮑魚、清爽嘅無花果、鮮爆嘅三文魚籽麻醬所混製而成,組合新穎獨特,集齊爽嫩脆腍,口感極之豐富,以葫蘆碟仔承載更覺精緻矜貴,當真令人期盼接下來嘅菜式smileheart
鮑魚豆腐沙律

鮑魚豆腐沙律

自己都係睇返相先留意到,接棒一系列嘅刺身好有文化地係由淺色食到深色嘅。第一道魚肉透光嘅「真鯛二重奏」以黑碟呈上,睇得出師傅喺視藝上都花下不少功夫。

真鯛二重奏

兩片銀光閃閃嘅真鯛上分別擺放咗雪白嘅白蝦仔及橙黃嘅馬糞海膽,建議連同山葵及黑色嘅昆布碎花續件捲起一口食落肚。下方件白蝦真鯛卷清香軟嫩,上方件海膽真鯛卷則鮮濃甜美,真鯛卷中嘅昆布碎花所散法出嘅咸香慢慢滲進味蕾,感覺就好似舌尖喺沙灘吹緊海風咁love,何其妙哉!

真鯛二重奏

玩完DIY真鯛卷後,面前就出現咗兩件無添加嘅赤貝間八刺身,輕輕點上山葵豉油已夠清甜芳香,這個返璞歸真嘅對比舖排突顯出後者嘅清麗脫俗,同時亦反映出設計者嘅心思細密。
赤貝及間八刺身

赤貝及間八刺身

接著厚厚嘅中拖羅刺身色澤粉嫩油潤,同伴配嘅淮山昆布半溶於口腔。
中拖羅刺身伴淮山及昆布

中拖羅刺身伴淮山及昆布

見外出天氣有點寒冷,小穎師傅好體貼地叫廚房先蒸出鮮甜暖胃嘅「蟹肉茶碗蒸し」作為壽司環節前之間場菜balloon
蟹肉茶碗蒸し

蟹肉茶碗蒸し

大廚事先講明六款壽司均已調好哂味,味道編排由淡至濃。第一件深海池魚壽司爽厚潤澤,清香肥美。
深海池魚壽司

深海池魚壽司

寒鰤魚壽司軟嫩甜潤。
寒鰤魚壽司

寒鰤魚壽司

右口魚壽司用火槍輕輕燒過,魚肉幼嫩滑溜,魚味更為鮮濃突出yummy
右口魚壽司

右口魚壽司

紫菜包住嘅燒帶子外層香脆,帶子肉厚鮮嫩。
燒帶子

燒帶子

相信整頓午餐製作最複雜嘅都要數件「昆布鯖魚壽司」,因為要由兩位師傅合作切割魚片、於木盒上舖砌食材、擠壓木盒、包紮成卷物、再添置調味,每個動作都一樣咁乾淨俐落,實在另人嘆為觀止excited

昆布鯖魚壽司

昆布鯖魚壽司大大件咬落去好爽厚,當中最濃郁就係個昆布味,食食吓又傳出陣陣嘅紫蘇香柚子香喎,確真細膩得很。

昆布鯖魚壽司

大拖羅壽司粉裡透白,其鮮香甜美盡化於舌上後,吃畢仍齒頰留香,令人回味無窮cry
大拖羅壽司

大拖羅壽司

真係估唔到壽司屋除咗有高質嘅魚生之外,連熱食都絕不失禮!午餐所包有嘅天婦羅三品用上源自日本嘅北海道洋蔥北海道粟田白子炸製,聽落都覺得名貴得好有驚喜heart!三款金黃乾巧嘅天婦羅炸皮香脆鬆化,以竹籤串起嘅北海道洋蔥爽潤惹味、躲於洋蔥下嘅北海道粟田亦爽甜多汁。
天婦羅三品:北海道洋蔥、北海道粟田、白子

天婦羅三品:北海道洋蔥、北海道粟田、白子

第三件白子因有紫蘇葉包住,所以炸物就透出綠色。此道紫蘇白子天婦羅芳香脆皮,中間嘅白子柔潤白滑,且軟嫩非常king,輕輕黏上碟邊嘅咖哩鹽粉即能提升鮮香。
紫蘇白子天婦羅

紫蘇白子天婦羅

壓軸上場嘅「海膽拖羅手卷」由師傅以「心連心」嘅方式續條直接轉交到貴客嘅手上,確保新鮮又窩心。橙美嘅手卷鮮甜無比,外脆內香嫩,wow爆呀!
海膽拖羅手卷

海膽拖羅手卷

甜品黑糖粉抹茶麻糬」細細杯嘅份量啱啱好,麻糬煙煙韌韌,當中嘅黑糖味微甜且不溜滯,可口味佳。
黑糖粉抹茶麻糬

黑糖粉抹茶麻糬

飯後一杯暖胃嘅特濃咖啡剛好為午宴畫上完美嘅感嘆號!
特濃咖啡

特濃咖啡

允壽司」環境簡樸時尚,師傅們及服務生態度誠懇且細心周到,午市精選套餐用材高質,魚生熟食美味之餘,更滿載驚喜,絕對值得一試再試lol
午市精選套餐(NT3,500)

午市精選套餐(NT3,500)

推薦美食: 自家醃製青瓜、蘿蔔、薑, 自家醃製青瓜、蘿蔔, 鮑魚豆腐沙律, 赤貝及間八刺身, 中拖羅刺身伴淮山及昆布, 蟹肉茶碗蒸し, 深海池魚壽司, 寒鰤魚壽司, 右口魚壽司, 燒帶子, 昆布鯖魚壽司, 大拖羅壽司, 天婦羅三品:北海道洋蔥、北海道粟田、白子, 紫蘇白子天婦羅, 海膽拖羅手卷, 黑糖粉抹茶麻糬
用餐日期: 2018-11-24
此次消費: 每人約$4200 (午餐)

2019-11-15
類別 : 台灣菜麵包/西點漢堡/三明治輕食

每次外遊細佬最怕就係食酒店嘅自助早餐,所以除非係房費包咗,XO仔盡量都會去訪尋區內嘅小店。多得近年網上流行分享飲食日誌,令團友們有緣遇上街坊熱店「真芳碳烤吐司紅茶牛奶smileheart

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

店子嘅招牌上寫明創辦年份為2015年star,咁都幾新吓喎。

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

門前有個寫出招牌菜式嘅黑板。
黑板介紹招牌菜

黑板介紹招牌菜

玻璃門上清楚道出營業時間為每天早上六點半到下午一點半,明顯只做早餐及午餐。
營業時間

營業時間

店內面積不大,木地板上只有四張木造餐桌,配上好街坊嘅圓櫈仔,望落都好乾淨企理。

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

四周亦有不少聖誕及可愛佈置excited,場內氣氛倍添溫馨。
可愛擺設

可愛擺設

大概六人嘅樣子也太外省了,所講嘅國語又充滿著口音really,在場年輕嘅服務生都估到大家對點菜流程不太熟識,所以安排好座位後,即好客地介紹餐牌上嘅項目,並友善地告知要先喺收銀處點選食物及付款後,食物準備好就會續一呈上。
收銀處

收銀處

兩頁彩圖餐牌相當詳細,真係估唔到喺台北食早餐都學識唔少國語用詞,例如「吐司」係「多士」、「起司」等同「芝士」咁,非常有趣tongue

彩圖餐牌

落好單,俾埋錢,先有清晰嘅單據一張,原來餐店並無設加一服務費嘅。

單據

呵呵呵,講個笑話俾大家笑吓先!話說姨丈叫咗杯「熱真芳紅茶」(NT 45),眼見熱飲被透明膠封實飲唔到喎,佢居然用手撕開塊膠黎飲shocked。。。
熱真芳紅茶(NT 45)

熱真芳紅茶(NT 45)

同桌嘅長輩其實都唔係好明小肥點解會笑爆咀,冇計啦,唯有等自己杯「冰紅茶牛奶」(NT 45)上枱時先玩真人示範lol。原來台灣嘅「冰紅茶牛奶」亦即香港嘅「凍奶茶」,凍飲香滑醇濃,絕不比港式絲襪奶茶遜色。
冰紅茶牛奶(NT 45)

冰紅茶牛奶(NT 45)

豬肉蛋起司(NT 60):「豬肉蛋起司」每客有兩件。

豬肉蛋起司(NT 60)

得悉團友們有意分黎食,姐姐仔仲好客氣地免費幫我地一開二後再開四,實在太周到啦flower豬肉蛋起司嘅兩塊多士好鬆脆,夾喺中間嘅豬肉蛋蛋芝士餡又夠惹味爽潤,掂呀!

豬肉蛋起司(NT 60)

真芳三明治(NT 90):「真芳三明治」其實係以豬肉蛋起司作基礎,面底另加兩層薯仔南瓜沙律,要留意嘅一點係內含花生醬,好似細佬咁有敏感問題就唔食得啦。
真芳三明治(NT 90)

真芳三明治(NT 90)

起司起司蛋(NT 50):顧名思義,「起司起司蛋」主材用上兩款車打芝士水牛芝士,並加上煎蛋孖芝蛋三文治香濃鬆軟,簡單可口yummy
起司起司蛋(NT 50)

起司起司蛋(NT 50)

真芳蛋餅(NT 30):姐姐仔推介嘅真芳蛋餅外表有啲似薄罉,但個蛋餅係軟腍腍嘅,入面有韭菜、同蛋蛋,濕潤得黎咸咸甜甜咁,都幾得意。
真芳蛋餅(NT 30)

真芳蛋餅(NT 30)

NT 30絕對係又平又正,結果當然係要追加啦heart

單據

姨媽仲非常捧場地花生醬都買埋返香港做手信添。
甘甜花生醬(NT 200)

甘甜花生醬(NT 200)

只開早、午市嘅「真芳碳烤吐司紅茶牛奶」位於靜寂嘅橫街上,小店簡潔企理,服務生體貼入微,可謂溫馨洋溢,加上奶茶三文治即叫即做,新鮮熱辣又美味,價廉物美,個人誠意推介balloon
推薦美食: 冰紅茶牛奶, 豬肉蛋起司, 起司起司蛋, 真芳蛋餅
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$95 (早餐)

2019-11-04
類別 : 日本菜咖啡廳(店)

入住信義區嘅酒店,最方便就係購物,其中肥肥家族最愛於新光三越濕平,因為商店種類及款式最啱心水,而且更可即時辦理退稅手續smile。此外,台北商場最不缺乏咖啡屋,今次就俾姨媽們發現新光三越A11館內有間來自日本北海道嘅「小樽手作咖啡star

小樽手作咖啡

小店以木為主嘅裝潢十分簡潔,服務生亦相當友善。

小樽手作咖啡

吧位配上小枱燈嘅設計令氣氛更為輕鬆寫意。
吧位配上小枱燈

吧位配上小枱燈

五頁餐牌均附上詳盡解說及彩式插圖。

彩圖餐牌

多款飲品中,外型最普通就係杯「凍小樽秘制煉乳調和珈琲」(NT 140),不過凍珈琲香醇甜美,而且滑溜非常。
凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

姨丈所點嘅「爵士炭燒珈琲」(NT 140)即叫即燒,芳香洋溢。

爵士炭燒珈琲(NT 140)

最可愛必選靚靚媽咪及姨媽們所點嘅「橘皮風味拿鐵珈琲」(NT 140)及「沖繩黑糖拿鐵珈琲」(NT 140)excited,因打起嘅奶奶泡沫為立體嘅史努比及其他卡通模樣balloon

橘皮風味拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

商場咖啡店「小樽手作咖啡」環境簡潔企理,即叫即調之手作珈琲造型可愛,芬芳味佳,實屬打卡熱點也flower
小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

推薦美食: 凍小樽秘制煉乳調和珈琲, 橘皮風味拿鐵珈琲, 沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)
用餐日期: 2018-11-23
此次消費: 每人約$140 (下午茶)