Handsome XO
Handsome XO  等級3

2024-03-07
類別 : 中餐廳

喺日本一個禮拜主要都係食和牛同海鮮,深知姨媽最愛食雞,所以喺台北食嘅第一餐就搵咗間雞雞專門店「雞家莊smileheart。據悉新店易搵位啲,為怕同行嘅七、八旬長輩要等位,初次到訪就棄選母店,先試「雞家莊六條店」。

雞家莊六條店

地舖於街道上閃出金光,右邊可見雞群烘住幾款招牌菜式嘅靚相。

雞家莊六條店

左邊則吊出多隻不同色澤嘅雞雞。

雞家莊六條店

用餐大堂嘅紅白半磚牆滲透著傳統中國風彩,光線充裕,衛生企理,餐桌與餐桌間夠距離,空間感足。

用餐大堂

XO仔自知國語發音唔係太標準,避免發生雞同鴨講嘅情形,故早已做定功課諗定叫乜兼寫定紙仔,姐姐仔見狀明顯感到意外,不過微O嘴後即以手指公回應like
斬雞部

斬雞部

chopstick三味雞(NT 800):顧名思義,招牌雞由三款口味嘅雞雞合拼而成,包括橙亮嘅燻雞、黃皮嘅白斬雞及黑皮嘅烏骨雞。色澤不同嘅三味雞油光閃爍,脂肪唔多,肉質都好軟腍,最意外係烏雞啲肉唔嚡,依個價錢絕對唔應該挑剔,只係自己食過更嫩滑嘅而已。姨丈就勁欣賞拌碟嘅酸菜,大讚咸酸中帶著爽甜,比雞肉更有特色star
三味雞(NT 800)

三味雞(NT 800)

chopstick雞飯(NT 50/位):原來「雞家莊」嘅雞飯同平時跟海南雞嘅油飯唔同,熱辣辣嘅雞飯係用雞湯煲煮而成,清香不油膩。收費係人頭計,偷聽到隔離枱話可以無限添加heart,不過八人分咗四碗都差啲食唔哂,建議大家可以先二至三人分一碗,唔夠先追加。
雞飯(NT 50/位)

雞飯(NT 50/位)

chopstick蔭豉蚵(NT 398):粒粒脹爆嘅蚵仔鮮嫩肥潤,以豉汁蔥粒爆香已夠惹味,經典台菜冇得輸。
蔭豉蚵(NT 398)

蔭豉蚵(NT 398)

chopstick沙茶豬心(NT 420):淨睇餐牌未必會點,多得食家網友極力推薦先膽粗粗一試!貌似炒牛肉嘅豬心片得好夠薄身,咬落爽脆Q彈cry,熱辣夠鑊氣,個人覺得比招牌三味雞美味得多,必吃也!
沙茶豬心(NT 420)

沙茶豬心(NT 420)

chopstick雞家豆腐(NT 298):鎮店名菜之一嘅賣相可愛吸睛excited

雞家豆腐(NT 298)

大大隻公雞外表十分剛強,砵中嘅豆腐卻幼嫩滑溜,混入其中嘅雞肉碎都一樣軟嫩,微微嘅辣勁提神醒胃,撈埋落個雞飯度食尤其芳香。

雞家豆腐(NT 298)

chopstick木耳水血(NT 298):「雞紅」喺台灣叫做「水血」,喺雞雞專門店梗係要點黎試吓啦,話哂日日劏咁多隻雞,啲雞血應該最新鮮。連相都影得出厚厚嘅水血光滑尤甚,學二叔話齋,滑到唔洗咬已經可以直吞lol,唔嚡兼冇渣,伴入脆巧嘅木耳即為口感添上層次。
木耳水血(NT 298)

木耳水血(NT 298)

chopstick脆皮腸(NT 398):酥炸大腸喺香港食唔少,感覺台灣版雖然好似冇咁油,不過食落唔夠脆之餘仲好韌皮mad,少啲牙力都未必食得到。
脆皮腸(NT 398)

脆皮腸(NT 398)

chopstick雞卷(NT 340):網友另一推介嘅雞卷係就係炸得好金黃,無奈外層嘅腐皮腍而不脆,咬落仲有陣油膱味ghost,卷中嘅雞肉餡乾嚡偏硬,唔知廚房係咪嗰日失手呢?
雞卷(NT 340)

雞卷(NT 340)

chopstick鹽水肫(NT 298):姨媽堅眼利,一入門口已經留意到左方斬雞師傅留起咗啲雞腎,由於唔識國語點講就用手指搭救,姐姐仔明白後即寫出「雞肫」同「雞胗」,讀都未識讀,真係好難估得中喎really!。新鮮雞腎爽口彈牙,一個字,「wow」!
鹽水肫(NT 298)

鹽水肫(NT 298)

chopstick麻油腰花(NT 440):帶有麻油香豬腰一啲餲味都冇,每件同樣鬆爽厚潤。
麻油腰花(NT 440)

麻油腰花(NT 440)

chopstick手工雞蛋布丁(免費招待):結尾點咗兩客雞蛋布丁黎分,甜品芬芳柔滑,焦糖漿嘅甜味成功吊出蛋香,恰到好處balloon。埋單提示收銀員冇寫甜品落單,即學識「免費贈送」為「招待」,今餐又學到野。
手工雞蛋布丁(免費招待)

手工雞蛋布丁(免費招待)

雞家莊」為台北擁有四十多年經驗嘅老字號,其六條店光鮮企理,服務生以禮相待,招牌小菜有板有眼,肥肥家族反覺內臟菜式更有驚喜,價格親民合理,絕對值得一試。musicmusic
推薦美食: 雞飯, 蔭豉蚵, 沙茶豬心, 雞家豆腐, 木耳水血, 鹽水肫, 麻油腰花, 手工雞蛋布丁
用餐日期: 2023-04-11
此次消費: 每人約$550 (晚餐)

2018-09-07
類別 : 台灣菜飯店餐廳

小表弟迎娶嬌妻,舅父特選於「台北國賓大飯店」擺酒大宴親朋flower
小表弟迎娶嬌妻

小表弟迎娶嬌妻

婚宴設於酒店十二樓之「樓外樓」宴會廳,環境高雅得很,四周以鮮花點綴,散發著芬芳及雅致。
台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

除咗靚花擺設及菜譜之外,每席都有糖果及馬仔,寓意甜甜蜜蜜balloon
鮮花、糖果、菜譜

鮮花、糖果、菜譜

馬仔

馬仔

每位賓客更有鳳梨酥及精美「囍」蜜糖帶回家love,一同分享此份甜蜜喜悅。
鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

晚宴共有十二道菜,確真豐富。
菜譜

菜譜

chopstick和風龍蝦沙拉:以蕃茄墊底o既沙律清新潤甜,喺面疊上爽脆o既龍蝦及沙律醬,紅當當o既組合好睇又好食yummy

和風龍蝦沙拉

chopstick六喜碟:由服務生續一分配o既潮派六味喜碟分別為雞件薄餅捲蛋炸蠔銀杏腐皮卷、及炒年糕,顏色鮮橙奪目,食落均香濃惹味。
六喜碟

六喜碟

chopstick花好月圓:意頭咁好,餸名又靚o既「花好月圓」原來係炸湯丸仔,煙煙韌韌都幾得意。
花好月圓

花好月圓

chopstick珊瑚魚翅盅:嘩,魚翅每盅都咁大碗同咁足料,啲成梳喺湯面可謂睇頭十足heart,認真唔講得笑!靚翅厚而爽潤,湯底亦濃而不俗,wow爆!
珊瑚魚翅盅

珊瑚魚翅盅

chopstick麻醬鮮鮑:清蒸鮮鮑就食得多,以麻醬作鮮鮑o既調味都係第一次食。鮑魚質感雖則軟腍,無奈麻醬o既味道實在太搶really,所以就唔係好食得出任何鮑魚o既鮮甜味。

麻醬鮮鮑

chopstick掛爐烤雞:意外地,烤雞外表肥厚,但香脆o既雞皮下並無太多脂肪,就連雞胸肉都一啲都唔嚡,肉質軟嫩可口。
掛爐烤雞

掛爐烤雞

chopstick茄汁蝦球佐花卷甜酸蝦球一人一大隻,體積絕對夠哂大體!咬落層炸皮鬆化乾脆,蝦身更加係爽厚潤甜,個個食到嗦嗦聲,冇得頂呀king
茄汁蝦球佐花卷

茄汁蝦球佐花卷

chopstick清蒸老虎斑老虎斑魚肉幼嫩滑溜,鮮味無窮。
清蒸老虎斑

清蒸老虎斑

chopstick貝酥油飯:原來「貝酥」乃乾瑤柱個靚名,細佬又上咗一課tongue油飯粒粒晶瑩飽滿,油潤有光澤,伴上脆身惹味o既貝酥猶如畫龍點睛excited,更上一層樓。
貝酥油飯

貝酥油飯

chopstick鴛鴦美點:甜品環節家人都忙於拍大合照,小肥就襯排隊時不停偷食超級香口而且唔係太甜o既紅豆薄罉lol
鴛鴦美點

鴛鴦美點

XO仔首次於台灣參加婚宴,有幸於名酒店「台北國賓大飯店」o既「樓外樓」宴會廳見識到台式婚禮多麼高貴又溫馨,氣氛好好,當中潮派中菜美觀又美味,實在令人難忘。再次恭喜小表弟成家立室,舅父多咗個好媳婦!musicmusic
推薦美食: 鳳梨酥及精美「囍」蜜糖, 和風龍蝦沙拉, 六喜碟, 珊瑚魚翅盅, 掛爐烤雞, 茄汁蝦球佐花卷, 清蒸老虎斑, 貝酥油飯, 鴛鴦美點
用餐日期: 2017-04-22         慶祝紀念: 喜事慶賀

2016-06-10
類別 : 日本菜居酒屋主題餐廳

XO仔讀書唔叻,唯有將勤補拙,記得大學時代為咗要學講普通話,經常都會厚著臉皮四周結識黎自台灣及大陸o既外地生,好等自己可以有更多練習o既機會,細佬就係咁遇上咗台灣女朋友 flower 。畢業多年後,小肥終於有機會去台北玩,所以第一時間就相約台灣女友午聚,地點就揀喺一家多位親友都推薦o既「三井」日本料理 star

餐廳黑漆o既大門及深色o既落地玻璃側門極富神秘感,不過當真並不起眼,一啲都唔易搵。

三井 CUISINE M

大廳樓底極高,開揚通爽,室內光線雖偏暗,不過紅色o既天花配上摩登o既吊燈,潮氣洋溢。musicmusic

三井 CUISINE M

餐桌上o既小蠟燭擺設,襯托埋布造餐墊、鶴形筷子座及小鐵酒杯,新潮得黎不失高雅。
小蠟燭擺設、餐具、鶴形筷子座及小鐵酒杯

小蠟燭擺設、餐具、鶴形筷子座及小鐵酒杯

可能一行十人中只有幾個可以用國語溝通,又有大有細,嚇親樓面位姐姐仔,令佢驚慌失措到要搵同事幫忙落單;為免增添混亂,我地最終都係決定各自挑選一客午市套餐。大家主攻嗰三款套餐分別為「歇雲套餐」(NT 1,200)、「淺雨套餐」(NT 1,500)及「薄月套餐」(NT 2,800);嘻嘻,小肥身為全枱人最擦得嗰個,當然係試勻哂啦 tongue
歇雲套餐(NT 1,200)

歇雲套餐(NT 1,200)

淺雨套餐(NT 1,500)

淺雨套餐(NT 1,500)

薄月套餐(NT 2,800)

薄月套餐(NT 2,800)

由於餐牌上冇列明各套餐所包o既菜式詳情,我地都係要等食物上枱時先知有咩食 shocked 。原來三款價錢不同o既午餐除咗菜式數目有所不同之外,就連內容都好大分別,不過當中亦有一模一樣o既飯後生果及餐茶或咖啡。

如相所示,三個套餐都有刺身拼盤一客,價錢越貴,款式及件數越多。每盤最基本有兩件清香甜美o既金目鯛。而所選取o既吞拿魚部位及生蝦o既級數則同套餐o既價格成正比;「淺雨套餐」o既中拖羅及「薄月套餐」o既大拖羅肥美香嫩,入口即溶,確實齒頰留香 king ;「薄月套餐」o既牡丹蝦爽滑甜美,亦是一絕。
刺身拼盤

刺身拼盤

此外,「淺雨套餐」碟刺身拼盤上多咗一隻飽魚,「薄月套餐」則多咗鮮嫩o既帶子同軟潤o既鮟鱇魚肝,另外仲有兩隻分開上o既飽魚,派頭十足 excited
薄月套餐(NT 2,800):飽魚

薄月套餐(NT 2,800):飽魚

除咗魚生,每份套餐都包有沙律或前菜、蝦或蟹、燒魚菜式、湯品及甜品。「歇雲套餐」可算為最清o既一款;前菜「秋葵三文魚籽」清新濕潤、炸物「油切車蝦」乾身爽脆、煮物「銀鱈大根カマ」口感豐富,香脆惹味、形似魚蛋o既「毛蟹の真薯椀」則軟腍中帶點煙韌,清湯微甜討好 balloon
套餐包有沙律或前菜、蝦或蟹、燒魚菜式、湯品

套餐包有沙律或前菜、蝦或蟹、燒魚菜式、湯品

淺雨套餐」整體味道更為濃郁;前菜「馬糞海膽葵泥」香濃潤澤、大大隻「0.20kg 活車海老塩燒」爽厚彈牙、「旗魚腹串燒」香口而不油膩、「北寄貝吸」亦軟脆清甜。除咗四款升級海鮮菜式,套餐仲包有如薯片般脆薄o既「餅揚出げし」、「馬鈴薯牛肉釡燒」及甘醇o既「綠茶朱古力餅」。
淺雨套餐:餅揚出げし、馬鈴薯牛肉釡燒、綠茶朱古力餅

淺雨套餐:餅揚出げし、馬鈴薯牛肉釡燒、綠茶朱古力餅

薄月套餐」o既項目數量雖然同「淺雨套餐」差唔多,但係其實份量同食材明顯更為豐盛 smileheart ;刺身拼盤多咗魚生同鮑魚、沙律入面加咗幾片大鮑、蝦o既菜式變成幼嫩無比o既「活鱈場蟹烤」、燒魚亦升呢為鮮嫩香滑o既「0.32kg油串(吞拿魚)下巴燒き」、湯品更換上包有原隻蟹鉗o既「味噌醇蟹」。套餐額外仲有兩串皮脆心嫩o既「生蠔カリカリ揚げ」(炸蠔)、鬆軟而肉汁豐厚o既「沙朗牛ステーキ」(西冷牛扒)及望落都矜貴過人o既「金箔綠茶朱古力餅」。
薄月套餐:鮑魚、沙朗牛ステーキ、生蠔カリカリ揚げ、金箔綠茶朱古力餅

三井」環境雅麗新潮,舒適衛生,午市套餐o既菜餚款式多元化,魚材高質鮮美,菜式美觀又美味,難怪可得到眾親友頂力支持及推舉 like ,下次再黎台北一定會返轉頭。
單據

單據

用餐日期: 2015-11-19
此次消費: 每人約$1800 (午餐)

共有2 人投票

2016-05-30
類別 : 法國菜主題餐廳甜點/蛋糕酒類飲品浪漫情調慶祝紀念日

出咗名愛飲好食o既堂細佬近年因工作關係已遷往台北居住,去到新環境,其飲食習慣都係差唔多,一樣愛到處覓食,其中「STAY by Yannick Alléno」就係一家令佢常掛喺口邊o既西餐廳 star

STAY by Yannick Alléno

STAY」o既裝修極富時代感,大堂小廳內o既散座都用上厚墊梳化櫈,故仍不失高雅舒適。現今食肆都潮興有個開放式廚房,「STAY」都唔例外,不過就只係搬咗個色彩繽紛o既甜品創作空間出黎,成個科學實驗室咁 excited ,都幾得意。

STAY by Yannick Alléno

步入門前一刻已留意到門外o既廣告牌正推廣緊兩款白松露宴 heart ,埋位細看餐牌就明白兩者有何區別。「珍饌盛選」為六道菜,主菜為松露意粉,包有四克白松露,價錢為NT 2,988 + 10%;「極上盛選」則有七道菜,另加多咗一味波菜帶子,主菜為牛膝,包有十克白松露,價錢為NT 9,800 + 10%。XO仔身為松露迷一名,對松露意粉更加係情有獨中,故不用費神即決定要一嚐前者o既六道菜「珍饌盛選」松露宴 smileheart
珍饌盛選(NT 9,800 + 10%)

珍饌盛選(NT 9,800 + 10%)

食西餐時家人都總愛飲番兩杯,當晚就開咗枝香檳配佳餚 flower
Pierre Péters Blanc de Blancs(NT 4,700)

由於六人當晚所點選o既菜式數目及項目都有所不同,單憑溫婉o既服務生呈上食物o既次序,已睇得出廚房對西餐禮儀都甚為講究,各部門互相都好有默契。
晚市套餐

晚市套餐

麵包籃:籃中合共有三款麵包,每三人一籃,即每人有三件。為怕引起食物過敏反應,小肥出門時都會盡量揀食自己知道屬安全o既白麵包及牛角包;暖手o既白麵包極之鬆脆,牛角包亦香軟非常。
麵包籃

麵包籃

主廚精選小點:各人o既晚餐同由三款的骰o既小食作序。最左為「巴馬臣芝士蕃茄」,由兩片又薄又脆o既巴馬臣芝士夾住四方形o既蕃茄啫喱,咸咸酸酸都幾醒胃;個人覺得中間件「三文魚班戟」雖則夠軟熟,不過就好似有少少腥 really ;最右嗰件「鵝肝車厘子」以車厘子包實一小件鵝肝,方便客人可一口過食落肚,概念其實好好,不過如果車厘子可以去埋皮,相信效果會更好。
主廚精選小點

主廚精選小點

白松露培根水波蛋:離遠已聞到清幽o既松露香,腦海已唱出「魅力是無法擋,紅唇在為你張。。。」 music music 當真令人精神為之一振。如相所示,雞蛋實屬流心,連同蛋底o既煙肉忌廉醬及麵包脆脆一齊食,入口更覺香脆軟滑,可真謂完美 king
白松露培根水波蛋

白松露培根水波蛋

白松露南瓜濃湯:南瓜濃湯香滑甜美,濃而不溜,輕輕灑上幾塊白松露薄片已夠芬芳,盡顯簡單美。
白松露南瓜濃湯

白松露南瓜濃湯

白松露細扁麵:形似浸緊松露泡泡浴o既意粉麵條煙韌彈牙,第一口細嚐時很是清香輕巧,不過其松露味越食越濃郁,味蕾上o既精靈彷彿慢慢地被喚醒,極為精彩細膩 cry
白松露細扁麵

白松露細扁麵

法式精緻小點:甜品小點同開胃小食一樣合共有三款,跟餐茶及咖啡上。先上枱有兩款蛋糕仔,即橙黃色o既「熱情果歌劇院蛋糕」(Passionfruit Opera Cake)及深啡色o既「朱古力撻」。「熱情果歌劇院蛋糕」清涼微甜,「朱古力撻」則香脆醇濃,雖說兩者無論喺顏色、口感定味道上都好大o既對比,食落卻又能互相輝映 star ,妙哉!接著妹妹仔就小心翼翼地呈上一條上面插有多枝波板糖o既大擀麵棍 excited 。原來波板糖全為棉花糖,分別為黃色o既菠蘿味、橙黃色o既熱情果味及深紅色o既紅梅味;每條同為甜中帶酸,都幾消滯吓。
法式精緻小點及咖啡

法式精緻小點及咖啡

白松露巧克力焦糖卷:以金箔及松露點綴o既兩條朱古力卷外層脆卜卜,內裡o既朱古力焦糖餡心則柔滑清甜,足以帶出淡薄o既松露香,甜而不膩,剛好為松露宴劃上一個完美o既句號 smileheart
白松露巧克力焦糖卷

白松露巧克力焦糖卷

感激堂細老o既精心推介,XO仔得以於訪台首晚親臨又潮又高級o既「STAY by Yannick Alléno」,享用咗一頓豐盛美味o既白松露美饌 lol 。幾位姨媽表妹對餐店美觀高質o既菜式讚口不絕之餘,大家更於過去幾個月介紹咗不少往台北旅遊o既親友幫襯,個個食完仲要有讚冇彈,真係好難得!
用餐日期: 2015-11-18
此次消費: 每人約$4300 (晚餐)

共有3 人投票

2016-05-16
類別 : 台灣菜茶餐廳中式麵點台式小吃

去台灣旅遊,如果唔食過小籠包,個心一定會好唔安樂,但係要光顧幾間名店或老字號都必定要排隊,坐得又唔係話特別舒服,所以今次台北一行,決意一試超閃旅遊書推介o既「金品茶語lol
超閃旅遊書推介「金品茶語」

超閃旅遊書推介「金品茶語」

有司機哥哥黎機場接機,我地不需費神,坐車直達,不過食店喺四周均有廣告及指示牌,地方一啲都唔難搵。
金品茶語門面、卡片、廣告及指示牌

金品茶語門面、卡片、廣告及指示牌

兩層高o既「金品茶語」地下為商店,售賣多款茶葉及茶具,送禮自用都適合。
地下商店售賣多款茶葉及茶具,送禮自用都適合

地下商店售賣多款茶葉及茶具,送禮自用都適合

茶莊清楚列明品牌o既四大堅持 star
金品茗茶的四大堅持

金品茗茶的四大堅持

一樓o既餐廳全為合併式o既方形散座,簡潔舒適,人多人少喺度嘆茶都一樣咁自在。 music music
一樓餐廳全為合併式方形散座,簡潔舒適

一樓餐廳全為合併式方形散座,簡潔舒適

橙黃色o既餐牌不但有多款小食菜餚,茶品款式都一樣咁豐富,凍飲、熱飲齊備,紅、綠、奶茶,應有盡有。
橙黃色o既餐牌不但有多款小食菜餚,茶品款式都一樣咁豐富

橙黃色o既餐牌不但有多款小食菜餚,茶品款式都一樣咁豐富

就連時尚o既茶味雞尾酒都有得飲  excited  ,果真係令XO仔眼界大開!
就連時尚o既茶味雞尾酒都有得飲

就連時尚o既茶味雞尾酒都有得飲

始終自己及同行o既長輩對茶應知唔深,結果都係等年輕友善o既哥哥仔介紹,先叫咗壺「貴妃美人茶」,一邊呷茶,一邊食點心同湯麵。
貴妃美人茶及、餐牌、調味醬油及餐具

貴妃美人茶及、餐牌、調味醬油及餐具

chopstick 皮蛋豆腐(NT60):白雪雪o既豆腐嫩滑非常,半流心o既皮蛋亦好夠溏心,一淡一濃可真為絕配。
皮蛋豆腐(NT60)

皮蛋豆腐(NT60)

chopstick 小籠包(NT 120/六隻):熱辣辣o既小籠包皮薄餡軟嫩,睇相可能會覺得唔係好夠湯,不過食落就知湯足且清甜,毫不溜滯,食落好健康,每人一粒真係唔多夠喉 tongue

chopstick 蟹黃湯包(NT 175/六隻):淨睇相真係未必分得出,不過蟹黃湯包其實即係多咗蟹黃味o既小籠包,同樣係皮薄餡靚,一行六人都覺得蟹黃湯包更為鮮美香濃,故亦選此為追加點心 king
小籠包(NT 120/六隻)

小籠包(NT 120/六隻)

chopstick 紅燒牛肉麵(NT 180):碗中o既牛肉全部都係牛展,每片都好軟腍,麵條則軟滑易入口,加上湯底少辣惹味,極之討好 balloon
紅燒牛肉麵(NT 180)

紅燒牛肉麵(NT 180)

chopstick 菜肉雲吞麵(NT 160):相比起下,碗菜肉雲吞麵味道就較為清淡,幸好菜肉雲吞皮光肉滑,唔夠味可以簡單撈入紅燒牛肉麵o既湯自行加以調味。
菜肉雲吞麵(NT 160)

菜肉雲吞麵(NT 160)

金品茶語」環境幽靜舒適,個人覺得地方好坐過市內其他名牌小籠包店多多聲。此外,服務生友善客套,點心及麵品不含味精,健康美味,價廉物美,真係好多謝旅遊書咁好介紹 flower
用餐日期: 2015-11-18
此次消費: 每人約$200 (午餐)

共有2 人投票