Handsome XO
Handsome XO  等級3

2016-07-25
類別 : 多國菜咖啡廳(店)下午茶輕食甜點/蛋糕果汁喝飲聊天浪漫情調

因為早一日未能成功朝聖,小五月天迷XO仔同表妹去機場前決意比多次機會大家 tongue ,睇吓同「StayReal Café by Gabee」係咪真係咁緣薄。
StayReal Café by Gabee

StayReal Café by Gabee

哈,點知原來相反,精品咖啡屋除咗地庫剛巧有張八人枱之外,該週六適逢店慶日,飲品全部買一送一,優惠彷彿正為我地餞行而設,好等大家臨行前可以瘋狂慶祝一番 heart

店慶日限定之飲品買一送一優惠

咖啡店o既裝潢以木為主,感覺涼爽企理,簡單以可愛o既卡通畫品裝飾,氣氛極為輕鬆。
咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

店子合共兩層高,地面嗰層一早已滿座,通往下層必須行落樓梯。
散座

散座

因收銀部只有一個,下層o既食客就要先喺地下落單及付款,然後再等服務生送上咖啡食物,餐具同食用水則全為自助式。

單據

精品咖啡店所選用o既咖啡杯全為StayReal品牌,每款咖啡特飲o既拉花設計亦各有不同,外觀已教小肥興奮 excited
咖啡飲品

咖啡飲品

當日o既飲品買一送一優惠不但適用於堂食,原來仲可以選擇「外帶」添 star

店慶日限定之飲品買一送一優惠

小肥最近成為咗士多啤梨迷,不用費神已諗好咖啡甜品都要哂草莓味

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200):堂食嗰杯咖啡同相片一樣,浮面o既棉花糖半露出泡面 balloon ,贈送嗰杯「外帶」版一樣都係,而且包裝精美穩陣,防漏措施足,絕對唔驚搭車時會倒瀉 like

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

摩卡咖啡本身香濃幼滑,半溶o既棉花糖鬆軟得好似白雲咁,入口即化,草莓醬咖啡添上色彩o既同時,亦帶黎清新與香甜,直令口腔譜出派對音樂,爽呀! music music music

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

新鮮草莓園鬆餅(NT 240):士多啤梨味甜品配上紅色靚碟,夠哂搶眼。鬆餅可分成呈水滴形o既八小格,遠睇有啲似遊樂場入面o既「氹氹轉」。厚厚o既鬆餅外脆內鬆,每格都已沾上忌廉鮮草莓糖粉草莓醬朱古力醬雪糕,一口吃下清涼香甜o既草莓園鬆餅,口感集齊鬆脆爽滑於一身 cry ,派對音樂即擴展至全身,感覺極度狂野。

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

派對動物XO仔同表妹終於可以喺上飛機前與家人成功朝拜「StayReal Café」,並巧遇店慶日,以買一送一優惠享用超正o既草莓棉花糖摩卡咖啡,襯埋個可口o既新鮮草莓園鬆餅,口裡心中都洋溢著甜絲絲,認真抵玩到極,當真不枉此行 smileheart

***

派對動物
主唱:五月天
作詞/作曲:阿信

Let's go party party all night oh oh oh oh
Hey lonely lonely goodbye oh oh oh oh
我們 天生 就是

我們 天生 就是 派對動物

人生難得糊塗 偶爾脫軌演出

我們 天生 就是 派對動物
用餐日期: 2015-11-21
此次消費: 每人約$145 (下午茶)
用餐優惠: 其他

共有1 人投票

2016-07-25
類別 : 江浙菜中餐廳

離台當日,小肥再次跟隨超閃旅遊書覓食,訂定位去一家被形容為「低調小籠包名店」o既「邊田庄」度午膳。書上o既電話雖然正確,但原來餐店已搬往新址 shocked ,幸好我地嗰日叫咗架車,司機哥哥又熟地頭,結果都安全及準時到步 smile
邊田庄門面,咭片,店名背後的故事

邊田庄門面,咭片,店名背後的故事

接待處用上雲石作桌,氣派十足。門旁擺放出紅地毯及印滿店名o既佈景版,喬遷開幕儀式應將於日內進行 flower 。步進樓底高高o既大堂,即可望見樑上o既水晶吊燈及四周美輪美奐o既鮮花,配合埋木製o既傢俱椅桌同牆上o既字畫,感覺極之大方典雅。
邊田庄環境大方典雅

邊田庄環境大方典雅

下圖所示,女洗手間因可充當為新娘子專用房間,房內配套齊備,一樣咁華貴 excited 。餐桌用上絨造枱布,飯前亦有熱毛巾抹手,服務生溫婉有禮,各方面都流露出細心與體貼。打開餐牌,首頁已道出店主為頌親恩,餐廳名字特意用上其父親之大名訂設 star ,有意思得很!既然餐店蘊藏著濃情厚意,六人就應友善o既靚女姐姐推介,點咗多款鎮店菜式。
女洗手間、鮮花擺設、熱毛巾

女洗手間、鮮花擺設、熱毛巾

chopstick 豆酥鮮蚵豆腐(NT 280):第一道豆腐以熱鍋燒住上,好夠新鮮熱辣。面層只見橙黃色o既豆酥,下面其實暗藏白雪雪o既豆腐鮮蚵豆酥香口得黎質感粗嚡,連同豆腐鮮蚵一齊食則更能特顯豆腐如何幼滑如絲,蚵仔如何肥美鮮甜 yummy
豆酥鮮蚵豆腐(NT 280)

豆酥鮮蚵豆腐(NT 280)

chopstick 芝麻牛蒡(NT 280):修長o既芝麻牛蒡輕巧香脆,淨聽餸名好似一款平平無奇o既餐前小食咁,但當用上精美o既餐碟及靚花伴上,即令食客眼前一亮,就連身價都提升不少。

芝麻牛蒡(NT 280)

chopstick 酥炸蒜香肥腸(NT 380):炸豬大腸喺香港可以話係屬大排檔食品,「邊田庄」o既師傅選用精巧o既花瓶黎承載,粗作頓成幼細o既藝術品,唔打得都睇得先呀 heart

酥炸蒜香肥腸(NT 380)

蒜香肥腸炸得好夠乾身爽脆,惹味得黎一啲押味都冇,妙極!

酥炸蒜香肥腸(NT 380)

chopstick 經典原味小籠湯包(NT 180/八隻)及絲瓜蝦仁湯包(NT 200/八隻):小籠湯包及絲瓜蝦仁湯包勻以木盒蒸煮,呈上枱時仍有煙霧散出。湯包皮層軟薄輕盈,小籠湯包鮮香嫩滑,個人只係略嫌絲瓜蝦仁餡心個味道清淡咗少少 upset ,唔夠濃郁。

chopstick 油淋去骨雞(NT 380):XO仔最怕食骨,嘻嘻,依味油淋去骨雞就啱哂細佬口味。已去骨o既雞肉放置喺藤篩上,側旁插咗一小盆靚花,視覺上田園風味甚為濃厚。 music music 用油淋過o既雞肉香嫩柔滑,食落其實一啲都唔油膩,睇清楚啲先發覺原來此乃因為多餘o既油份就滴流喺藤篩下o既碟子上,結構編排得好有創意同效能 like
油淋去骨雞(NT 380)

油淋去骨雞(NT 380)

chopstick 青蟹炒年糕(NT 1,280):小肥因敏感問題唔食得蟹,不過靚餸已教細佬一飽眼福 love 。單睇青蟹炒年糕o既心形大碟已夠震撼,仔細再睇兩隻青蟹不同部位o既舖排,又會覺得其擺位型似心臟,兩隻蟹蓋緊貼一起更營造出心心相印o既效果,廚師o既設計認真唔簡單。姨媽大讚青蟹鮮甜幼嫩,索盡精華o既年糕煙韌香濃,外觀味道同樣攞足一百分!
青蟹炒年糕(NT 1,280)

青蟹炒年糕(NT 1,280)

邊田庄」o既店名隱藏著感恩o既情懷 balloon ,服務生亦滿載溫情暖意,餐店每個角落一絲不苟o既設計亦明顯花下不少心思,雅麗堂皇。大廚將傳統o既菜式廚技重新演繹,加插咗花藝o既元素,創出別具一格、美觀又美味o既佳餚,實在令人嘆為觀止,目不暇給 smileheart 。埋單平均每人只需六百多新台幣,如此價廉物美,六人已立下決心下次再訪台灣時必定回頭,務求試多幾款珍饈美饌

單據

推薦美食: 經典原味小籠湯包,豆酥鮮蚵豆腐,芝麻牛蒡,酥炸蒜香肥腸,油淋去骨雞,青蟹炒年糕
用餐日期: 2015-11-21
此次消費: 每人約$660 (午餐)

共有1 人投票

2016-07-18
類別 : 台灣菜麵包/西點甜點/蛋糕

姨丈個妹妹出咗名緊貼潮流,得知我地組咗小團短遊台北,佢就好有心地立即傳來「吳寶春麥方店」o既咭片同靚相,告知店內o既巨型包點屬得奬食品 star ,務必一試。
吳寶春麥方店門面及書籍

吳寶春麥方店門面及書籍

離台當日,為怕午後光顧時排隊會耽誤去機場o既時間,我地就盡早十一點鬆啲到達麵包店。
買名牌麵包要排隊

買名牌麵包要排隊

離遠已聞到新鮮出爐o既麵包香,跟住啲香氣行走,終於被細佬發現廚房o既所在地。眼見忙得團團轉o既工作人員個個帶哂口罩同帽咁講求衛生,小肥立即向姨媽們匯報,令大家放心最後衝刺,狂購麵包做手信 tongue
廚房

廚房

真係估唔到週六早上收銀處已見人龍 shocked ,店內o既人客數量仲不斷上升。
吳寶春麥方店

吳寶春麥方店

店子除咗有吳寶春先生獨創o既得奬包點之外,其實亦有售多種口味o既法包、可頌、吐司、薄餅、布丁等,極之多元化。
煉奶法國(NT 40/件)

煉奶法國(NT 40/件)

如果嫌攞熱辣辣o既麵包做手信麻煩,遊客仲可以選購架上以禮盒包裝o既鳳梨酥、史多倫、手作果醬等。喜愛閱讀o既朋友不妨試睇吳寶春先生o既自傳、「麵包秘笈」、「麥方寶典」等書籍。
陳列架及雪櫃

陳列架及雪櫃

麵包全部新鮮熱辣烘出,服務生更會不時攞出樣品供客人試食 smileheart 。XO仔嗰朝早所試o既「饢餅(原味)」(NT 85/件)鬆軟中帶點煙韌,食落好似印度囊餅咁,不過明顯更有奶香,質感亦更為柔潤,實屬超值之選。嘻嘻,深知稍後o既飛機餐唔會好食得去邊,細佬當然係好醒目地買定兩件上機食啦 lol
饢餅(原味)(NT 85/件)

饢餅(原味)(NT 85/件)

小肥嗜甜,成塊面咁大o既「奶油埃及」(NT 40/件)真係啱哂口味。大包同饢餅一樣鬆柔,包心滲滿著奶油香,外層以砂糖點綴,效果猶如神來之筆,甜味喺口腔內好似星星咁閃爍,精彩尤甚! music music
奶油埃及(NT 40/件)

奶油埃及(NT 40/件)

排隊等俾錢時,姨媽們已經開始研究啲巨包攞到返香港應該點樣處理。唔知收銀姐姐係咪聽得明我地o既對話呢,佢好自然地咁就連同一張麵包保存方法及回烤或蒸煮說明包起哂啲戰利品,服務貼身得很 like
麵包保存方法及回烤或蒸煮說明

麵包保存方法及回烤或蒸煮說明

榮獲「2008年世界麵包大賽亞軍」o既「酒釀桂圓」(NT 350/個)主要用上龍眼乾紅酒烘焙,清甜中帶著醇香,配搭新穎獨特,口感剛柔並重,好有驚喜。
酒釀桂圓(NT 350/個)

酒釀桂圓(NT 350/個)

上網查證過,得知吳寶春先生於2008年o既亞軍得奬作採用咗紅酒龍眼,八年後o既2016年則以混合醃漬梅子阿里山茶o既「梅引茶香」(NT 288/個)再度參賽。麵包同一時間有齊酒香梅酸茶甘,暗地裡又帶點咸咸甜甜,盡顯台灣人o既飲食風味,唔怪得知能夠再下一成,贏取「2016年世界盃麵包大賽亞軍」,確真可喜可賀 heart
梅引茶香(NT 288/個)

梅引茶香(NT 288/個)

介紹完兩款亞軍麵包,壓軸當然係「2010 世界麵包大師賽冠軍」代表「荔枝玫瑰」(NT 350/個)上場啦!「荔枝玫瑰」o既概念同「酒釀桂圓」差不多,都係融合咗水果美酒,不過前者o既冠軍組合就加插咗幽香o既玫瑰花 flower 。巨包內含甘醇甜美o既荔枝乾果酒玫瑰花香o既結合,令鼻腔同味蕾洋溢著芬芳與清新,贏得冠軍奬項可謂實至名歸 king
荔枝玫瑰(NT 350/個)

荔枝玫瑰(NT 350/個)

吳寶春麥方店」出品o既巨型包點每日新鮮焗製,芳香怡人,美味可口,無論得奬有否都極俱特色 balloon 。得奬作品價格較高亦在所難免,想經濟啲可選大件夾抵食o既進化版包類「饢餅(原味)」同「奶油埃及」,真係好希望吳寶春先生會考慮黎香港開設分店!
自取等候時間: 15 分鐘

共有4 人投票

2016-07-13
類別 : 四川菜火鍋店其他火鍋麻辣鍋

記得堂細佬遷往台北工作後,首次回港時即與家人分享其新增o既台灣飲食日誌相薄,當時XO仔已深深被「寬巷子」如藝術品般美艷o既菜式有所迷倒 smileheart ,故今次訪台之行一早已鎖定餐廳為必到之點。
杏香野菊(NT 450)

杏香野菊(NT 450)

喺香港出發前訂座,已知悉火鍋店週五晚市分兩輪,為怕遲食會試唔到每天限量特製之食品,團長就決定傍晚六點半食頭輪。步入「寬巷子」,即由吉祥物金鍋子代表歡迎,可愛趣緻又貼題。店子o既牆身及地面都以木板及磚塊所砌成,配上雕塑品作裝飾,感覺極之清爽典雅。散座全以屏風分隔,而且唔會排得密麻麻,每條巷子寬廣得黎好夠私人空間,氣派十足。前往洗手間必先行經秘道及廚房,透過長形窗口可清晰望到年輕o既師傅仔忙碌地準備食物,見到佢地個個帶哂手套同帽咁衛生,未食已先打下強心針。 music music
寬巷子室內間隔及金鍋子吉祥物

寬巷子室內間隔及金鍋子吉祥物

可能我地生面口,普通話發音又唔係咁準,友善有禮o既服務生自動上前解釋收費制度:基本湯底大人NT 190/位、小童單價以高度決定、酌水NT 190/位、另加一清潔費、開瓶費NT 600/樽;此外,最低消費NT 2000/枱,用餐限時兩個鐘。六口子應推介點咗多道特式人氣菜餚。餸菜上枱時,哥哥姐姐仔都會詳盡講解滾煮須注意事項,建議烹煮時間及方法,其中幾味仲有專人代煮,眾人都覺得服務稱心滿意。
寬巷子彩圖餐牌

寬巷子彩圖餐牌

chopstick 白鳳千叟鍋(湯底NT 190/大人):奶白色o既湯底以烏雞人參所燉製,毫不油膩,香甜濃郁,內含紅棗同幼滑o既鴨紅,滋補養顏 balloon ,姨媽們無一不讚。
白鳳千叟鍋(湯底NT 190/大人;小童單價以高度決定)

白鳳千叟鍋(湯底NT 190/大人;小童單價以高度決定)

chopstick 玫瑰松板(NT 1,280):雖則從餐牌上已得知松板豬頸肉會拼出玫瑰花形,不過當實物出場,碟上活現著一盆完整o既粉紅色松板玫瑰 excited ,視覺上o既震撼感可以話係有增無減,幸好大家嘩聲四起之際,亦不忘要讓相機食先 tongue

玫瑰松板(NT 1,280)

花盆由一個承載著蛋白漿o既洋蔥殼所組成,經哥哥仔示範方才明白艷麗o既玫瑰松板應先淋上蛋白漿,再成朵放入鍋中慢慢滾熟,等待花瓣散開變白,即可食用。松板豬頸肉不但儀態萬千,質感更加係軟中帶爽,香滑非常 cry

玫瑰松板(NT 1,280)

chopstick 菠菠糖(NT 380):菠菠糖以修長o既樹枝插住,旁邊有靚花相伴,樸素o既外型頓變成一幅立體畫o既骨幹,實在巧妙 star菠菠糖其實係以薄嫩o既菠菜包捲豆皮芝麻,連樹枝放入鍋中可方便煮熟後攞出。菠菜芝麻卷鮮香脆嫩,食完條脷都唔會嚡口,好有驚喜。
菠菠糖(NT 380)

菠菠糖(NT 380)

chopstick 墨條牛軋糖(NT 390):黑身白點o既墨魚條夾入咗雞軟骨碎粒,咬落煙韌中帶著卜卜脆,可謂軟硬兼備,平凡o既軀殼下暗藏著玄機。
墨條牛軋糖(NT 390)

墨條牛軋糖(NT 390)

chopstick 美國特級牛小排(NT 980):牛肉薄片猶如餐牌上o既彩圖般鮮艷,其雲石雪花紋理已盡顯特級靚牛如何肥瘦均勻,溶於口中更覺牛肉香軟無比,被封為「人間極品king 確無誇張。
美國特級牛小排(NT 980)

美國特級牛小排(NT 980)

chopstick 金線松茸(NT 190):師傅選用上等o既鱈魚金線魚縫製出松茸件,並叮囑服務生轉告煲煮時間不能超過漏斗計時器o既三分鐘。松茸清香鬆爽,鮮味慢慢滲出,果真清麗脫俗。
金線松茸(NT 190)

金線松茸(NT 190)

chopstick 鮮肉抄手(NT 180):鮮肉抄手皮薄軟滑,鮮肉餡心亦幼嫩可口。
鮮肉抄手(NT 180)

鮮肉抄手(NT 180)

chopstick 花園錦簇(NT 780):同成班美女廚神用膳絕對唔少得蔬菜依一環,打邊爐時o既份量唔知點解仲要比平時多,故點菜時亦揀選咗最豐盛o既花園錦簇。採用插花技藝造出o既蔬菜拼盤色澤翠綠鮮美,真係唔忍心食佢落肚。正當大家都未諗到方法去拆解園田花品時,哥哥仔就好似變魔術咁,將花瓶內o既蔬菜轉移至火鍋中,並砌出另一幅蔬菜圖,精彩得令人拍案叫絕 heart !美輪美奐o既菜品新鮮爽甜,外、內在美齊備,實在天衣無縫。
花園錦簇(NT 780)

花園錦簇(NT 780)

寬巷子」雖貴為火鍋專門店,但環境格調高雅衛生,真係可以同酒店或星級食肆媲美。餐店將高級o既魚鮮食材與美學藝術融合,獨創出一系列o既立體美食藝術品,展品不但美觀美味,食用途中更可欣賞到精妙o既烹飪表演,平均每人新台幣千五蚊左右,食到肚滿腸肥o既同時亦教人嘆為觀止,絕對超值!埋單時,靚女姐姐更送上六小杯冰震招牌果醋,以謝各人首度光臨;果醋酸甜清涼,消滯又解熱,成功為火鍋盛宴劃上完美o既句號 flower
寬巷子咭片,門面,單據,招牌果醋,八點半鐘之人龍

寬巷子咭片,門面,單據,招牌果醋,八點半鐘之人龍

用餐日期: 2015-11-20
此次消費: 每人約$1510 (晚餐)

2016-07-07
類別 : 台灣菜中餐廳海鮮喝飲聊天

媽咪四姊妹最鍾意食海鮮,當中尤其愛食蟹 love 。佢地家中有位小表妹因工作關係經常往返台北,雖然今次未能夾啱時間相約一聚,不過深知表姐們o既飲食喜好,故亦特意推薦一試以其「處女蟳」(螃蟹o既一種)聞名o既「台南三哥海鮮star

台南三哥海鮮

位於中山區o既「台南三哥海鮮」為地舖,面積唔算好大,一眼望哂。廳內o既散座全為大小圓枱,街坊格局,家庭式作業,氣氛融洽,輕鬆自然。店子最入位置有個半開放式廚房,食客可以睇住師傅炒煮菜式,透明度極高。由於餐店並無印製餐牌,言語唔多通的話,點餸就要靠用手指指出玻璃雪櫃及廚房陳列出o既海鮮食材,幸好姨姨哥哥們都極之友善客套,大家溝通上都冇乜大問題 smile

台南三哥海鮮

點好菜,六人就決定啤一啤佢,姨姨見狀,更隨即呈上三款小食俾我地送酒添。XO仔因敏感問題冇食到花生;麻醬青瓜香脆爽甜;不過最 wow 都係碟自家醃製蜆仔,濃味得黎又不失鮮甜,冇得頂呀!
小食、餐具、啤酒

小食、餐具、啤酒

chopstick 炒蛤仔(NT 350/中):小肥啲普通話實在太過普通,要菜式上枱時先知「蛤仔」其實即係。第一道炒蛤仔少辣惹味,嫩滑無比,團友們無一不讚,實屬必吃推介也 like
炒蛤仔(NT 350/中)

炒蛤仔(NT 350/中)

chopstick 五味軟絲(NT 450/中):細佬見識少,當真從未聽過「軟絲」依味海產 really軟絲形似魷魚,上網查証過先知兩者只可算為遠親關係。凍食o既軟絲爽厚脆滑,口感跟魷魚極其相似,個人覺得不需點上醬汁已夠鮮味。
五味軟絲(NT 450/中)

五味軟絲(NT 450/中)

chopstick 白鯧米粉(NT 1000/大):湯米粉原煲連火爐上,夠哂滾熱辣。米粉軟腍入味,魚湯內含芋頭及炸過o既白鯧魚件,濃甜暖胃,不過除非唔點其他小菜,唔係要六個人食哂一大鍋確有難度。
白鯧米粉(NT 1000/大)

白鯧米粉(NT 1000/大)

chopstick 鹹菜魚肚(NT 350/中):魚肚肥滑爽脆,無奈XO仔怕咸又怕酸,以鹹菜炒製只可以話唔係自己杯茶囉 ghost
鹹菜魚肚(NT 350/中)

鹹菜魚肚(NT 350/中)

chopstick 清炒八蓮菜(NT 200/中):女士們要食青菜,肥哥哥就介紹我地食時令o既八蓮菜。幼幼o既八蓮菜不但外表翠綠,簡單清炒已夠清脆清甜 balloon
清炒八蓮菜(NT 200/中)

清炒八蓮菜(NT 200/中)

chopstick 蒜泥蚵仔(NT 400/中):單憑靚相可見菜式光滑亮澤,咬落更覺蚵仔鮮甜肥美,蒜香濃而不俗,效果猶如畫龍點睛 excited ,實在非筆墨能形容般美味可口,大家千祈咪走寶!
蒜泥蚵仔(NT 400/中)

蒜泥蚵仔(NT 400/中)

chopstick 處女蟳(NT 900/隻):壓軸上枱o既主角處女蟳外觀震撼非常!

處女蟳(NT 900/隻)

蟹隻橙黃色o既外殼已夠吸睛,殼下鮮黃色o既蟹膏豐厚濃潤,蟹肉幼嫩香甜,果然有姿勢、有實際 king

處女蟳(NT 900/隻)

多得表姨咁識食,六人今次短遊台北都有緣遇上「台南三哥海鮮」,品嚐到一頓地道o既海鮮大餐。小店選材鮮美,師傅廚藝了得,價廉物美,有心食肆絕對值得支持! music music

用餐日期: 2015-11-20
此次消費: 每人約$865 (午餐)

共有2 人投票