Handsome XO
Handsome XO  等級3

2020-01-23
類別 : 多國菜咖啡廳(店)漢堡/三明治輕食甜點/蛋糕喝飲聊天

離開台北嗰朝早,小肥原本想去新光三越A11內某家卡通主題咖啡屋度食早餐嘅,無奈去到先知小店根本冇位坐。因時間有限,一行七人唯有急忙地喺商場另覓餐廳,幸好一上到三樓就俾眼利嘅姨長發現有間「Café MUJIstar
Café MUJI

Café MUJI

家人對「無印良品」都非常熟識,亦好有信心,故唔洗多諗就入咗去搵位。意外地,店子樓面頗高,四周木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適,食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物,輕鬆寫意得很。
木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適

木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適

食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物

食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物

餐牌只有中文版。

餐牌

甜品款式則附有彩圖參考。

餐牌

落好單,俾哂錢後,友善客套嘅服務生隨即準備餐飲並續一呈上。餐具及開水均設於一旁供食客自助提取。
手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 80/細杯)

手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 80/細杯)

冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯):咖啡歐蕾香滑冰涼。
冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯)

冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯)

蜂蜜烤雞芥末醬三明治(NT 200/一份):即叫即烘嘅蜂蜜烤雞芥末醬三明治底層塊麵包鬆化香脆,雞件厚潤惹味。

蜂蜜烤雞芥末醬三明治(NT 200/一份)

檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70):反而檸檬糖霜磅蛋糕就偏乾同硬ghost,最為失色。
檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70)

檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70)

Café MUJI」光鮮企理,服務生溫婉體貼,早市套餐質高抵食,咖啡又夠濃滑,實屬簡單早餐嘅好去處。

單據

推薦美食: 冷手沖濃縮咖啡歐蕾, 蜂蜜烤雞芥末醬三明治
用餐日期: 2018-11-26
此次消費: 每人約$180 (早餐)

2019-12-05
類別 : 日本菜壽司/生魚片精緻料理

去台灣玩,除咗要食台菜、小籠包、火鍋之外,家人例必要食餐日本菜;有心要為親友嘅飲食日誌增添驚喜,XO仔今次就好大擔咁喺互聯網上挑選咗間唔係咁多人認識嘅「允壽司star
允壽司

允壽司

壽司屋隱蔽於窄窄嘅單程橫街內,雲石閃光嘅門面新潮得黎甚為低調。
允壽司雲石閃光嘅門面新潮得黎甚為低調

允壽司雲石閃光嘅門面新潮得黎甚為低調

餐店面積不大,右方為師傅嘅大舞台,面前排出十二個吧位,以透光嘅雲石小牆分隔,貴氣得黎不失時代感。
壽司吧

壽司吧

牆上掛上以毛筆寫出店名中大大個「」字,充分地表演出中國書法藝術嘅氣勢。musicmusic
「允」

「允」

網上訂座流程簡易快捷,可慳返長途電話費之餘,小肥又唔洗講國語,對話有哂記錄唔洗驚會誤解,十二人包場仲可以一早訂下NT 3,500/位嘅精選午市套餐,並道明團友們有啲咩特別飲食要求及敏感問題smile。掌舵人小穎師傅相當好客同細心,用餐當日先確認同行邊幾位長輩只能食熟食,及邊個係有超多食物敏感嘅XO仔,態度絕對認真like
掌舵人小穎師傅

掌舵人小穎師傅

食物全權由師傅安排,清酒就由識少少扮代表嘅小弟揀咗樽果香及花香味討好嘅「澤姬純米大吟釀」(NT 3,800)。
酒牌

酒牌

澤姬純米大吟釀(NT 3,800)

澤姬純米大吟釀(NT 3,800)

餐桌上有齊備嘅餐具、醬油及熱茶,整潔衛生。
餐桌上有齊備嘅餐具、醬油及熱茶

餐桌上有齊備嘅餐具、醬油及熱茶

伴配魚生青瓜蘿蔔靚薑全為師傅自家醃製,均爽脆醒胃。
自家醃製青瓜、蘿蔔、薑

自家醃製青瓜、蘿蔔、薑

自家醃製青瓜、蘿蔔

自家醃製青瓜、蘿蔔

午餐打響頭炮有開胃小點鮑魚豆腐沙律」。沙律以幼嫩嘅豆腐、腍潤嘅鮑魚、清爽嘅無花果、鮮爆嘅三文魚籽麻醬所混製而成,組合新穎獨特,集齊爽嫩脆腍,口感極之豐富,以葫蘆碟仔承載更覺精緻矜貴,當真令人期盼接下來嘅菜式smileheart
鮑魚豆腐沙律

鮑魚豆腐沙律

自己都係睇返相先留意到,接棒一系列嘅刺身好有文化地係由淺色食到深色嘅。第一道魚肉透光嘅「真鯛二重奏」以黑碟呈上,睇得出師傅喺視藝上都花下不少功夫。

真鯛二重奏

兩片銀光閃閃嘅真鯛上分別擺放咗雪白嘅白蝦仔及橙黃嘅馬糞海膽,建議連同山葵及黑色嘅昆布碎花續件捲起一口食落肚。下方件白蝦真鯛卷清香軟嫩,上方件海膽真鯛卷則鮮濃甜美,真鯛卷中嘅昆布碎花所散法出嘅咸香慢慢滲進味蕾,感覺就好似舌尖喺沙灘吹緊海風咁love,何其妙哉!

真鯛二重奏

玩完DIY真鯛卷後,面前就出現咗兩件無添加嘅赤貝間八刺身,輕輕點上山葵豉油已夠清甜芳香,這個返璞歸真嘅對比舖排突顯出後者嘅清麗脫俗,同時亦反映出設計者嘅心思細密。
赤貝及間八刺身

赤貝及間八刺身

接著厚厚嘅中拖羅刺身色澤粉嫩油潤,同伴配嘅淮山昆布半溶於口腔。
中拖羅刺身伴淮山及昆布

中拖羅刺身伴淮山及昆布

見外出天氣有點寒冷,小穎師傅好體貼地叫廚房先蒸出鮮甜暖胃嘅「蟹肉茶碗蒸し」作為壽司環節前之間場菜balloon
蟹肉茶碗蒸し

蟹肉茶碗蒸し

大廚事先講明六款壽司均已調好哂味,味道編排由淡至濃。第一件深海池魚壽司爽厚潤澤,清香肥美。
深海池魚壽司

深海池魚壽司

寒鰤魚壽司軟嫩甜潤。
寒鰤魚壽司

寒鰤魚壽司

右口魚壽司用火槍輕輕燒過,魚肉幼嫩滑溜,魚味更為鮮濃突出yummy
右口魚壽司

右口魚壽司

紫菜包住嘅燒帶子外層香脆,帶子肉厚鮮嫩。
燒帶子

燒帶子

相信整頓午餐製作最複雜嘅都要數件「昆布鯖魚壽司」,因為要由兩位師傅合作切割魚片、於木盒上舖砌食材、擠壓木盒、包紮成卷物、再添置調味,每個動作都一樣咁乾淨俐落,實在另人嘆為觀止excited

昆布鯖魚壽司

昆布鯖魚壽司大大件咬落去好爽厚,當中最濃郁就係個昆布味,食食吓又傳出陣陣嘅紫蘇香柚子香喎,確真細膩得很。

昆布鯖魚壽司

大拖羅壽司粉裡透白,其鮮香甜美盡化於舌上後,吃畢仍齒頰留香,令人回味無窮cry
大拖羅壽司

大拖羅壽司

真係估唔到壽司屋除咗有高質嘅魚生之外,連熱食都絕不失禮!午餐所包有嘅天婦羅三品用上源自日本嘅北海道洋蔥北海道粟田白子炸製,聽落都覺得名貴得好有驚喜heart!三款金黃乾巧嘅天婦羅炸皮香脆鬆化,以竹籤串起嘅北海道洋蔥爽潤惹味、躲於洋蔥下嘅北海道粟田亦爽甜多汁。
天婦羅三品:北海道洋蔥、北海道粟田、白子

天婦羅三品:北海道洋蔥、北海道粟田、白子

第三件白子因有紫蘇葉包住,所以炸物就透出綠色。此道紫蘇白子天婦羅芳香脆皮,中間嘅白子柔潤白滑,且軟嫩非常king,輕輕黏上碟邊嘅咖哩鹽粉即能提升鮮香。
紫蘇白子天婦羅

紫蘇白子天婦羅

壓軸上場嘅「海膽拖羅手卷」由師傅以「心連心」嘅方式續條直接轉交到貴客嘅手上,確保新鮮又窩心。橙美嘅手卷鮮甜無比,外脆內香嫩,wow爆呀!
海膽拖羅手卷

海膽拖羅手卷

甜品黑糖粉抹茶麻糬」細細杯嘅份量啱啱好,麻糬煙煙韌韌,當中嘅黑糖味微甜且不溜滯,可口味佳。
黑糖粉抹茶麻糬

黑糖粉抹茶麻糬

飯後一杯暖胃嘅特濃咖啡剛好為午宴畫上完美嘅感嘆號!

特濃咖啡

允壽司」環境簡樸時尚,師傅們及服務生態度誠懇且細心周到,午市精選套餐用材高質,魚生熟食美味之餘,更滿載驚喜,絕對值得一試再試lol
午市精選套餐(NT3,500)

午市精選套餐(NT3,500)

推薦美食: 自家醃製青瓜、蘿蔔、薑, 自家醃製青瓜、蘿蔔, 鮑魚豆腐沙律, 赤貝及間八刺身, 中拖羅刺身伴淮山及昆布, 蟹肉茶碗蒸し, 深海池魚壽司, 寒鰤魚壽司, 右口魚壽司, 燒帶子, 昆布鯖魚壽司, 大拖羅壽司, 天婦羅三品:北海道洋蔥、北海道粟田、白子, 紫蘇白子天婦羅, 海膽拖羅手卷, 黑糖粉抹茶麻糬
用餐日期: 2018-11-24
此次消費: 每人約$4200 (午餐)

2019-11-15
類別 : 台灣菜麵包/西點漢堡/三明治輕食

每次外遊細佬最怕就係食酒店嘅自助早餐,所以除非係房費包咗,XO仔盡量都會去訪尋區內嘅小店。多得近年網上流行分享飲食日誌,令團友們有緣遇上街坊熱店「真芳碳烤吐司紅茶牛奶smileheart

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

店子嘅招牌上寫明創辦年份為2015年star,咁都幾新吓喎。

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

門前有個寫出招牌菜式嘅黑板。
黑板介紹招牌菜

黑板介紹招牌菜

玻璃門上清楚道出營業時間為每天早上六點半到下午一點半,明顯只做早餐及午餐。
營業時間

營業時間

店內面積不大,木地板上只有四張木造餐桌,配上好街坊嘅圓櫈仔,望落都好乾淨企理。

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

四周亦有不少聖誕及可愛佈置excited,場內氣氛倍添溫馨。
可愛擺設

可愛擺設

大概六人嘅樣子也太外省了,所講嘅國語又充滿著口音really,在場年輕嘅服務生都估到大家對點菜流程不太熟識,所以安排好座位後,即好客地介紹餐牌上嘅項目,並友善地告知要先喺收銀處點選食物及付款後,食物準備好就會續一呈上。
收銀處

收銀處

兩頁彩圖餐牌相當詳細,真係估唔到喺台北食早餐都學識唔少國語用詞,例如「吐司」係「多士」、「起司」等同「芝士」咁,非常有趣tongue

彩圖餐牌

落好單,俾埋錢,先有清晰嘅單據一張,原來餐店並無設加一服務費嘅。

單據

呵呵呵,講個笑話俾大家笑吓先!話說姨丈叫咗杯「熱真芳紅茶」(NT 45),眼見熱飲被透明膠封實飲唔到喎,佢居然用手撕開塊膠黎飲shocked。。。
熱真芳紅茶(NT 45)

熱真芳紅茶(NT 45)

同桌嘅長輩其實都唔係好明小肥點解會笑爆咀,冇計啦,唯有等自己杯「冰紅茶牛奶」(NT 45)上枱時先玩真人示範lol。原來台灣嘅「冰紅茶牛奶」亦即香港嘅「凍奶茶」,凍飲香滑醇濃,絕不比港式絲襪奶茶遜色。
冰紅茶牛奶(NT 45)

冰紅茶牛奶(NT 45)

豬肉蛋起司(NT 60):「豬肉蛋起司」每客有兩件。

豬肉蛋起司(NT 60)

得悉團友們有意分黎食,姐姐仔仲好客氣地免費幫我地一開二後再開四,實在太周到啦flower豬肉蛋起司嘅兩塊多士好鬆脆,夾喺中間嘅豬肉蛋蛋芝士餡又夠惹味爽潤,掂呀!

豬肉蛋起司(NT 60)

真芳三明治(NT 90):「真芳三明治」其實係以豬肉蛋起司作基礎,面底另加兩層薯仔南瓜沙律,要留意嘅一點係內含花生醬,好似細佬咁有敏感問題就唔食得啦。
真芳三明治(NT 90)

真芳三明治(NT 90)

起司起司蛋(NT 50):顧名思義,「起司起司蛋」主材用上兩款車打芝士水牛芝士,並加上煎蛋孖芝蛋三文治香濃鬆軟,簡單可口yummy
起司起司蛋(NT 50)

起司起司蛋(NT 50)

真芳蛋餅(NT 30):姐姐仔推介嘅真芳蛋餅外表有啲似薄罉,但個蛋餅係軟腍腍嘅,入面有韭菜、同蛋蛋,濕潤得黎咸咸甜甜咁,都幾得意。
真芳蛋餅(NT 30)

真芳蛋餅(NT 30)

NT 30絕對係又平又正,結果當然係要追加啦heart

單據

姨媽仲非常捧場地花生醬都買埋返香港做手信添。
甘甜花生醬(NT 200)

甘甜花生醬(NT 200)

只開早、午市嘅「真芳碳烤吐司紅茶牛奶」位於靜寂嘅橫街上,小店簡潔企理,服務生體貼入微,可謂溫馨洋溢,加上奶茶三文治即叫即做,新鮮熱辣又美味,價廉物美,個人誠意推介balloon
推薦美食: 冰紅茶牛奶, 豬肉蛋起司, 起司起司蛋, 真芳蛋餅
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$95 (早餐)

2019-11-12
類別 : 多國菜精緻料理慶祝紀念日

週末訪台數天,主要目的當然係離不開吃喝玩樂,但要為一行十二人編排膳食,絕非易事。幸好互聯網上嘅飲食資訊非常詳盡,XO仔方才發掘到連旅遊書籍都未提及過嘅隱蔽美食大宅「桌藏star
桌藏

桌藏

以電郵訂座,只需填回信用卡授權書並支付訂金,流程相當簡易。的士停在以磨沙玻璃圍起嘅餐廳門前,第一刻感覺十分時尚。
桌藏之正門

桌藏之正門

步進圓形嘅門框卻又踏上幽靜嘅石徑,庭園式嘅設計又充滿著中國風smileheart
石徑

石徑

店內嘅光線柔和,摩登嘅間隔開揚通爽,厚墊椅櫈亦好舒適。每個座位面前除咗有齊備嘅餐具,最搶眼就係把扇形菜單excited

扇形菜單

反轉一看先知原來兩邊嘅內容為中英對照,這個中西合璧典雅得也真夠全面king。八道菜餐單價格為NT 3,300/位,當中每人需點選湯品及主菜兩個項目。湯品有「干邑龍蝦海鮮湯佐擔仔麵」及「日本瑤柱、金華火腿、雞煲湯」兩款可揀;而主菜則有四款之多,當晚有「澳洲羊肩排」、「澳洲和牛臉頰」、「美國安格斯牛扒」、「櫻桃鴨油封鴨腳」。

扇形菜單

點好菜,晚餐即由一小杯清香怡神嘅「台南有機紅心芭樂茶」作序,據悉有養生紓壓之效。
台南有機紅心芭樂茶

台南有機紅心芭樂茶

接棒嘅四式麵包有紅豆包、火腿包橄欖芝麻包芝士包,每件不單外表金黃,而且熱辣鬆軟,一人有成籃咁多shocked,份量真夠堅!
紅豆包、火腿包、橄欖芝麻包、芝士包

紅豆包、火腿包、橄欖芝麻包、芝士包

兩款牛油修長軟滑,中式嘅擺盤亦非常吸睛。
牛油

牛油

菜譜中嘅前菜為二重奏,第一節「當令開胃菜」乃色澤鮮艷嘅小食拼盤。金邊靚碟上有鮮爽醒神嘅天使紅蝦、芬芳彈牙嘅松露鮑魚、鮮香潤澤嘅蕃茄仔、爽脆甜美嘅粟米仔無花果
當令開胃菜

當令開胃菜

而第二節「台式蘿蔔糕微烤法國鴨肝醬」雖看似簡單,但菜式嘅複雜度卻絲毫不遜前段。

台式蘿蔔糕微烤法國鴨肝醬

長碟上兩件台式蘿蔔糕方塊質感厚潤有彈性,師傅巧妙地喺面塗上微烤過嘅法國鴨肝醬,除咗為糕品添上柔軟滑溜,同時亦能帶出鮮濃惹味cry,神來之筆確真細膩得很!

台式蘿蔔糕微烤法國鴨肝醬

湯品一環,小肥揀咗「干邑龍蝦海鮮湯佐擔仔麵」,熱湯均由服務生即場續一倒入石碗中。

干邑龍蝦海鮮湯佐擔仔麵

橙黃色嘅海鮮湯底香濃醇厚,幼身嘅擔仔麵條又夠柔韌,混入鮮甜爽脆嘅龍蝦肉龍蝦湯麵絕對真材實料like,堅掂!

干邑龍蝦海鮮湯佐擔仔麵

另外一款湯為「日本瑤柱、金華火腿、雞煲湯」,小弟冇份食都影咗幅相同大家分享tongue
日本瑤柱、金華火腿、雞煲湯

日本瑤柱、金華火腿、雞煲湯

人家聽歌學國語,小肥則用餐學中文lol!今次就由「桌藏」老師教曉三魚組成嘅「鱻」字為「鮮」之異體字;接著嘅一道「鱻盤」就係指當日最時令嘅海鮮「處女蟳」,即「螃蟹」,所烹調出嘅「處女蟳焗越前米」。菜式用上秋天最肥美嘅處女蟳,師傅拆出蟹肉後,就用返個殼加入飽滿晶瑩嘅越前米焗製,頂面再加插翠綠嘅菜苗蟹飯入口鮮香濃甜,且毫不溜滯,當真如餸名咁「鱻」heart
處女蟳焗越前米

處女蟳焗越前米

主菜出場前,貴客眼前突然煙霧四起excited,感覺猶如置身於仙境中般奇妙。

洛神花冰沙

霧裡透出嘅點點紅原來係清涼醒神且消滯嘅「洛神花冰沙」。真係冇諗到一頓晚餐除咗可大飽口福之餘,更可享盡眼福!

洛神花冰沙

四款主菜分別為「澳洲羊肩排」、
澳洲羊肩排

澳洲羊肩排

個樣有啲似糯米雞嘅「澳洲和牛臉頰」、

澳洲和牛臉頰

法式名菜「櫻桃鴨油封鴨腳」、
櫻桃鴨油封鴨腳

櫻桃鴨油封鴨腳

及鮮紅美艷嘅「美國安格斯牛扒」。

美國安格斯牛扒

兩三成熟嘅安格斯牛扒不單紅潤有光澤,油脂不多,一刀切落去已感其肉質十分鬆軟balloon,入口更覺美國靚牛極富彈性,且肉汁豐厚,惹味可口。

美國安格斯牛扒

由咸轉甜,間場先有杯清爽微甜嘅小红莓凍飲為味蕾洗滌一番,冇錯,入面仲有朵食用花flower
小红莓凍飲

小红莓凍飲

大廚嘅心思相當精密,甜品嘅設計跟前菜好對稱地一同譜出二重奏,第一節亦同為拼盤,不同之處在於前菜拼盤以西餐碟上,而甜品拼盤則換上鮮紅嘅中式錦盒承載。musicmusic

中式甜品錦盒

下圖為甜品拼盤嘅正常版。

中式甜品錦盒

錦盒中嘅四件甜點均一口一件,中央淺啡色嘅「烏龍茶泡夫」外鬆內軟,烏龍茶味芳香,而上方件「焦糖芒果辣椒糕」則清甜得黎帶有少少辣勁,好得意。由於細佬早於訂座時說明對果仁敏感,自己嗰份就冇咗含果仁嘅嗰粒朱古力,而多咗件又彈又潤又清香嘅芭樂糕smile

中式甜品錦盒

甜品第二節就帶點分子料理元素,連餐具嘅組合都新潮過人love。下方嘅白碟上有件被雜果圍住嘅法式多士方磚,碟子上方凹咗嘅一角剛巧連接住另上嘅糖漿法式多士方磚鬆化輕盈,頂面以黑糖魚子醬點綴能增添濕潤及微甜,食客可因應自己嘅需求再淋上糖漿,伴配爽甜嘅鮮果又夠清新健美,整個設汁除咗美觀及美味之外,更很是周詳。
黑糖魚子醬法式多士

黑糖魚子醬法式多士

晚膳以餐後飲作結,小肥杯洋式特濃咖啡屬刺激性飲品,咖啡師不知是有意定無意地揀選咗隻刻有「靜」字嘅木碟呈上,莫非係要傳遞喝畢要靜下來嘅訊息?!

特濃咖啡

於台北化身為一所型格住宅嘅「桌藏」由外到內、裝潢到菜式,都散發著中西匯萃嘅氣息。時尚嘅用餐大堂由年輕友善嘅服務生掌舵,到步一刻已續一扶持長輩們入屋就座,離開時仲親身陪同去搭的士,體貼入微之情盡在不言中。大廚端上餐桌上嘅無國界美食精緻味佳,中段更締造出煙霧迷漫嘅特效仙境,這個感觀之旅確真豐盛,而且仲極之抵玩添heart
推薦美食: 台南有機紅心芭樂茶, 紅豆包、火腿包、橄欖芝麻包、芝士包, 牛油, 當令開胃菜, 台式蘿蔔糕微烤法國鴨肝醬, 干邑龍蝦海鮮湯佐擔仔麵, 處女蟳焗越前米, 洛神花冰沙, 美國安格斯牛扒, 小红莓凍飲, 中式甜品錦盒, 黑糖魚子醬法式多士, 特濃咖啡
用餐日期: 2018-11-23
此次消費: 每人約$3800 (晚餐)

2019-11-06
類別 : 台灣菜飯店餐廳精緻料理浪漫情調慶祝紀念日

早機抵台後,中午即到達入住之「寒舍艾麗酒店」,等待房間時,當然係要醫飽肚肚先啦tongue!收藏好行李後,十人即前往隔壁嘅姊妹酒店「寒舍艾美酒店」,於其中菜廳「寒舍食譜」享用午膳,步行不需五分鐘,確真方便得很。
寒舍食譜

寒舍食譜

酒店餐廳樓底高高,極有氣派。用餐大堂開揚通爽,地上舖出厚厚嘅紅地毯,配上牆上嘅國畫,中國風味濃厚,同時亦不失時代感。
用餐大堂樓底高高,極有氣派

用餐大堂樓底高高,極有氣派

餐桌上有齊備之自用及公用餐具,整潔衛生。
餐桌上有齊備之自用及公用餐具

餐桌上有齊備之自用及公用餐具

人多點餸都幾有難度架,何況餐牌咁厚,結果人人有份點heart。厚厚嘅餐牌中其中七頁為續位計嘅套餐項目。

餐牌

另有三頁為每席計嘅十人套餐選擇。

餐牌

其餘則為散點菜式。

餐牌

唯一附上彩色插圖嘅一頁應該屬精選推介。

餐牌

chopstick椒鹽鴨舌(NT 520):台式鴨舌同港版嘅唔同,每件都係連埋下巴嘅,所以大隻得多,細佬唔係幾識點咬,唯一只可以講得出椒鹽鴨舌嘅炸皮好鬆脆惹味。
椒鹽鴨舌(NT 520)

椒鹽鴨舌(NT 520)

chopstick脆皮先知鴨(NT 1,880/隻):旅遊王Uncle介紹嘅招牌菜「脆皮先知鴨」原來係由寒舍集團創辦人蔡辰洋先生以蘇東坡嘅名作「春江水暖鴨先知」起名star

每隻均由帶上手套嘅師傅即場切出excited

脆皮先知鴨(NT 1,880/隻)

脖子長長嘅先知鴨當真如餸名般脆皮,皮下脂肪不多,鴨肉芳香軟嫩,堅掂like

脆皮先知鴨(NT 1,880/隻)

chopstick欖菜四季豆(NT 480):砌到成幅畫咁靚嘅四季豆翠綠香脆,簡單可口。
欖菜四季豆(NT 480)

欖菜四季豆(NT 480)

chopstickXO醬乾炒蘿蔔糕(NT 420):雖則炒蘿蔔糕好夠乾身,無奈其炸皮過厚及腍,蘿蔔糕方塊偏韌而不鬆潤sick,甚為失色。
XO醬乾炒蘿蔔糕(NT 420)

XO醬乾炒蘿蔔糕(NT 420)

chopstick手創花枝軟絲丸(NT 680/客):色澤金黃嘅花枝丸香脆鬆爽。

手創花枝軟絲丸(NT 680/客)

chopstick肥牛潤腸粉(NT 280):腸粉豉油係上枱後由服務生代為淋上,以確保腸粉唔會被浸到腍哂。

肥牛潤腸粉(NT 280)

此味肥牛潤腸粉肥牛並非包入腸粉內作餡,而係舖喺腸粉上蒸煮嘅。墊底嘅腸粉柔軟潤滑,伴配軟嫩嘅肥牛碎即增添肉香balloon

肥牛潤腸粉(NT 280)

chopstick百花油條腸粉(NT 240/客):百花油條腸粉亦即釀入蝦膠炸兩,香滑嘅腸粉皮下嘅油條鬆化脆口,中間嘅百花蝦膠亦爽潤彈牙,點上甜豉油已夠滋味無窮cry

百花油條腸粉(NT 240/客)

chopstick櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜(NT 480/客):以櫻花蝦豚肉絲點綴嘅高麗菜爽脆惹味。
櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜(NT 480/客)

櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜(NT 480/客)

chopstick金瑤蟹肉乾燒米粉(NT 880/客):金橙亮麗嘅乾燒米粉幼嫩軟滑,油潤芬芳,蟹肉則鮮甜香嫩,撈入清新爽口嘅芽菜即加添口感,十分細膩king
金瑤蟹肉乾燒米粉(NT 880/客)

金瑤蟹肉乾燒米粉(NT 880/客)

chopstick福菜丁香炒水蓮(NT 520/客):細佬因怕食魚仔,故未有一嚐炒水蓮,只係影咗幅相同大家分享。
福菜丁香炒水蓮(NT 520/客)

福菜丁香炒水蓮(NT 520/客)

chopstick熊貓流沙包(NT 300/三隻):熊貓流沙包外型趣緻可愛smileheart,肥嘟嘟嘅包身鬆軟熱辣,中間嘅奶皇餡心亦香濃甜美。
熊貓流沙包(NT 300/三隻)

熊貓流沙包(NT 300/三隻)

酒店中菜廳「寒舍食譜」環境闊落開揚,服務生體貼友善,點心小菜質高味佳,整頓午餐當真猶如店名般謙遜,絕對值得推介。

單據

推薦美食: 脆皮先知鴨, 欖菜四季豆, 手創花枝軟絲丸, 肥牛潤腸粉, 百花油條腸粉, 櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜, 金瑤蟹肉乾燒米粉, 熊貓流沙包
用餐日期: 2018-11-23
此次消費: 每人約$1168 (午餐)