Handsome XO
Handsome XO  等級3

2019-11-06
類別 : 台灣菜飯店餐廳精緻料理浪漫情調慶祝紀念日

早機抵台後,中午即到達入住之「寒舍艾麗酒店」,等待房間時,當然係要醫飽肚肚先啦tongue!收藏好行李後,十人即前往隔壁嘅姊妹酒店「寒舍艾美酒店」,於其中菜廳「寒舍食譜」享用午膳,步行不需五分鐘,確真方便得很。
寒舍食譜

寒舍食譜

酒店餐廳樓底高高,極有氣派。用餐大堂開揚通爽,地上舖出厚厚嘅紅地毯,配上牆上嘅國畫,中國風味濃厚,同時亦不失時代感。
用餐大堂樓底高高,極有氣派

用餐大堂樓底高高,極有氣派

餐桌上有齊備之自用及公用餐具,整潔衛生。
餐桌上有齊備之自用及公用餐具

餐桌上有齊備之自用及公用餐具

人多點餸都幾有難度架,何況餐牌咁厚,結果人人有份點heart。厚厚嘅餐牌中其中七頁為續位計嘅套餐項目。

餐牌

另有三頁為每席計嘅十人套餐選擇。

餐牌

其餘則為散點菜式。

餐牌

唯一附上彩色插圖嘅一頁應該屬精選推介。

餐牌

chopstick椒鹽鴨舌(NT 520):台式鴨舌同港版嘅唔同,每件都係連埋下巴嘅,所以大隻得多,細佬唔係幾識點咬,唯一只可以講得出椒鹽鴨舌嘅炸皮好鬆脆惹味。
椒鹽鴨舌(NT 520)

椒鹽鴨舌(NT 520)

chopstick脆皮先知鴨(NT 1,880/隻):旅遊王Uncle介紹嘅招牌菜「脆皮先知鴨」原來係由寒舍集團創辦人蔡辰洋先生以蘇東坡嘅名作「春江水暖鴨先知」起名star

每隻均由帶上手套嘅師傅即場切出excited

脆皮先知鴨(NT 1,880/隻)

脖子長長嘅先知鴨當真如餸名般脆皮,皮下脂肪不多,鴨肉芳香軟嫩,堅掂like

脆皮先知鴨(NT 1,880/隻)

chopstick欖菜四季豆(NT 480):砌到成幅畫咁靚嘅四季豆翠綠香脆,簡單可口。
欖菜四季豆(NT 480)

欖菜四季豆(NT 480)

chopstickXO醬乾炒蘿蔔糕(NT 420):雖則炒蘿蔔糕好夠乾身,無奈其炸皮過厚及腍,蘿蔔糕方塊偏韌而不鬆潤sick,甚為失色。
XO醬乾炒蘿蔔糕(NT 420)

XO醬乾炒蘿蔔糕(NT 420)

chopstick手創花枝軟絲丸(NT 680/客):色澤金黃嘅花枝丸香脆鬆爽。

手創花枝軟絲丸(NT 680/客)

chopstick肥牛潤腸粉(NT 280):腸粉豉油係上枱後由服務生代為淋上,以確保腸粉唔會被浸到腍哂。

肥牛潤腸粉(NT 280)

此味肥牛潤腸粉肥牛並非包入腸粉內作餡,而係舖喺腸粉上蒸煮嘅。墊底嘅腸粉柔軟潤滑,伴配軟嫩嘅肥牛碎即增添肉香balloon

肥牛潤腸粉(NT 280)

chopstick百花油條腸粉(NT 240/客):百花油條腸粉亦即釀入蝦膠炸兩,香滑嘅腸粉皮下嘅油條鬆化脆口,中間嘅百花蝦膠亦爽潤彈牙,點上甜豉油已夠滋味無窮cry

百花油條腸粉(NT 240/客)

chopstick櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜(NT 480/客):以櫻花蝦豚肉絲點綴嘅高麗菜爽脆惹味。
櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜(NT 480/客)

櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜(NT 480/客)

chopstick金瑤蟹肉乾燒米粉(NT 880/客):金橙亮麗嘅乾燒米粉幼嫩軟滑,油潤芬芳,蟹肉則鮮甜香嫩,撈入清新爽口嘅芽菜即加添口感,十分細膩king
金瑤蟹肉乾燒米粉(NT 880/客)

金瑤蟹肉乾燒米粉(NT 880/客)

chopstick福菜丁香炒水蓮(NT 520/客):細佬因怕食魚仔,故未有一嚐炒水蓮,只係影咗幅相同大家分享。
福菜丁香炒水蓮(NT 520/客)

福菜丁香炒水蓮(NT 520/客)

chopstick熊貓流沙包(NT 300/三隻):熊貓流沙包外型趣緻可愛smileheart,肥嘟嘟嘅包身鬆軟熱辣,中間嘅奶皇餡心亦香濃甜美。
熊貓流沙包(NT 300/三隻)

熊貓流沙包(NT 300/三隻)

酒店中菜廳「寒舍食譜」環境闊落開揚,服務生體貼友善,點心小菜質高味佳,整頓午餐當真猶如店名般謙遜,絕對值得推介。

單據

推薦美食: 脆皮先知鴨, 欖菜四季豆, 手創花枝軟絲丸, 肥牛潤腸粉, 百花油條腸粉, 櫻花蝦豚肉絲炒高麗菜, 金瑤蟹肉乾燒米粉, 熊貓流沙包
用餐日期: 2018-11-23
此次消費: 每人約$1168 (午餐)

2019-11-04
類別 : 日本菜咖啡廳(店)

入住信義區嘅酒店,最方便就係購物,其中肥肥家族最愛於新光三越濕平,因為商店種類及款式最啱心水,而且更可即時辦理退稅手續smile。此外,台北商場最不缺乏咖啡屋,今次就俾姨媽們發現新光三越A11館內有間來自日本北海道嘅「小樽手作咖啡star

小樽手作咖啡

小店以木為主嘅裝潢十分簡潔,服務生亦相當友善。

小樽手作咖啡

吧位配上小枱燈嘅設計令氣氛更為輕鬆寫意。
吧位配上小枱燈

吧位配上小枱燈

五頁餐牌均附上詳盡解說及彩式插圖。

彩圖餐牌

多款飲品中,外型最普通就係杯「凍小樽秘制煉乳調和珈琲」(NT 140),不過凍珈琲香醇甜美,而且滑溜非常。
凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

姨丈所點嘅「爵士炭燒珈琲」(NT 140)即叫即燒,芳香洋溢。

爵士炭燒珈琲(NT 140)

最可愛必選靚靚媽咪及姨媽們所點嘅「橘皮風味拿鐵珈琲」(NT 140)及「沖繩黑糖拿鐵珈琲」(NT 140)excited,因打起嘅奶奶泡沫為立體嘅史努比及其他卡通模樣balloon

橘皮風味拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

商場咖啡店「小樽手作咖啡」環境簡潔企理,即叫即調之手作珈琲造型可愛,芬芳味佳,實屬打卡熱點也flower
小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

推薦美食: 凍小樽秘制煉乳調和珈琲, 橘皮風味拿鐵珈琲, 沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)
用餐日期: 2018-11-23
此次消費: 每人約$140 (下午茶)

2018-09-07
類別 : 台灣菜飯店餐廳

小表弟迎娶嬌妻,舅父特選於「台北國賓大飯店」擺酒大宴親朋flower
小表弟迎娶嬌妻

小表弟迎娶嬌妻

婚宴設於酒店十二樓之「樓外樓」宴會廳,環境高雅得很,四周以鮮花點綴,散發著芬芳及雅致。
台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

除咗靚花擺設及菜譜之外,每席都有糖果及馬仔,寓意甜甜蜜蜜balloon
鮮花、糖果、菜譜

鮮花、糖果、菜譜

馬仔

馬仔

每位賓客更有鳳梨酥及精美「囍」蜜糖帶回家love,一同分享此份甜蜜喜悅。
鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

晚宴共有十二道菜,確真豐富。
菜譜

菜譜

chopstick和風龍蝦沙拉:以蕃茄墊底o既沙律清新潤甜,喺面疊上爽脆o既龍蝦及沙律醬,紅當當o既組合好睇又好食yummy

和風龍蝦沙拉

chopstick六喜碟:由服務生續一分配o既潮派六味喜碟分別為雞件薄餅捲蛋炸蠔銀杏腐皮卷、及炒年糕,顏色鮮橙奪目,食落均香濃惹味。
六喜碟

六喜碟

chopstick花好月圓:意頭咁好,餸名又靚o既「花好月圓」原來係炸湯丸仔,煙煙韌韌都幾得意。
花好月圓

花好月圓

chopstick珊瑚魚翅盅:嘩,魚翅每盅都咁大碗同咁足料,啲成梳喺湯面可謂睇頭十足heart,認真唔講得笑!靚翅厚而爽潤,湯底亦濃而不俗,wow爆!
珊瑚魚翅盅

珊瑚魚翅盅

chopstick麻醬鮮鮑:清蒸鮮鮑就食得多,以麻醬作鮮鮑o既調味都係第一次食。鮑魚質感雖則軟腍,無奈麻醬o既味道實在太搶really,所以就唔係好食得出任何鮑魚o既鮮甜味。

麻醬鮮鮑

chopstick掛爐烤雞:意外地,烤雞外表肥厚,但香脆o既雞皮下並無太多脂肪,就連雞胸肉都一啲都唔嚡,肉質軟嫩可口。
掛爐烤雞

掛爐烤雞

chopstick茄汁蝦球佐花卷甜酸蝦球一人一大隻,體積絕對夠哂大體!咬落層炸皮鬆化乾脆,蝦身更加係爽厚潤甜,個個食到嗦嗦聲,冇得頂呀king
茄汁蝦球佐花卷

茄汁蝦球佐花卷

chopstick清蒸老虎斑老虎斑魚肉幼嫩滑溜,鮮味無窮。
清蒸老虎斑

清蒸老虎斑

chopstick貝酥油飯:原來「貝酥」乃乾瑤柱個靚名,細佬又上咗一課tongue油飯粒粒晶瑩飽滿,油潤有光澤,伴上脆身惹味o既貝酥猶如畫龍點睛excited,更上一層樓。
貝酥油飯

貝酥油飯

chopstick鴛鴦美點:甜品環節家人都忙於拍大合照,小肥就襯排隊時不停偷食超級香口而且唔係太甜o既紅豆薄罉lol
鴛鴦美點

鴛鴦美點

XO仔首次於台灣參加婚宴,有幸於名酒店「台北國賓大飯店」o既「樓外樓」宴會廳見識到台式婚禮多麼高貴又溫馨,氣氛好好,當中潮派中菜美觀又美味,實在令人難忘。再次恭喜小表弟成家立室,舅父多咗個好媳婦!musicmusic
推薦美食: 鳳梨酥及精美「囍」蜜糖, 和風龍蝦沙拉, 六喜碟, 珊瑚魚翅盅, 掛爐烤雞, 茄汁蝦球佐花卷, 清蒸老虎斑, 貝酥油飯, 鴛鴦美點
用餐日期: 2017-04-22         慶祝紀念: 喜事慶賀

2018-07-04
類別 : 台灣菜歐陸菜主題餐廳鐵板燒慶祝紀念日

小表弟週六娶妻,舅父仔早一晚就招呼香港代表o既親戚去佢家常幫襯o既「嘟柏林鐵板燒餐廳」食半西半日又帶少少中o既新潮鐵板料理flower
嘟柏林鐵板燒餐廳

嘟柏林鐵板燒餐廳

餐店正門喺金漆招牌旁有盆靚靚o既蘭花,高雅簡潔。
金漆招牌旁有盆靚蘭花

金漆招牌旁有盆靚蘭花

直入先行經擺滿紅酒o既水吧。
水吧

水吧

十多人o既派對安排於最入o既廂房內進行。
鐵板燒廂房

鐵板燒廂房

餐具

餐具

主人家早已訂好菜單,每個位置亦擺有齊備o既西式餐具、醬汁及花生小食star
餐具、醬汁及花生小食

餐具、醬汁及花生小食

蒜蓉包:可任添o既蒜蓉包厚而鬆化,外脆內軟,香濃惹味balloon
蒜蓉包

蒜蓉包

南瓜海鮮湯:鮮橙色o既南瓜海鮮湯以大貝殼承載著excited,外表相當吸引。熱湯芳香輕巧,香滑而不溜滯,配搭新穎,效果討好。
南瓜海鮮湯

南瓜海鮮湯

鱈魚:師傅即場喺貴客面前為雪白o既鱈魚調味及半燒半蒸smileheart

鱈魚

熱辣辣o既鱈魚鮮甜嫩滑cry,微微唧上青檸更添清新,實屬好魚也!

鱈魚

燒蠔:講真自己都係第一次食鐵板式燒蠔,真係冇諗到可以燒至如此香口,薄薄o既外皮脆巧o既同時,蠔隻仍能保持肥潤,好有驚喜king

燒蠔

芝士龍蝦:厚厚o既龍蝦爽脆潤澤,鮮甜無比。

芝士龍蝦

梅子沙律:交接海陸主菜之時,姐姐先送上沙律一碗。梅子沙律清新醒胃,最正就係塊又甜又多汁o既粟米,堅爽!
梅子沙律

梅子沙律

牛扒:燒煮牛扒前,師傅先續一問及客人要求之生熟度,結果全場只有細佬一個要見紅o既三、四成熟。

牛扒

牛扒均切成薄片,肉質鬆軟,且肉汁豐盛,簡單點上鹽同胡椒已夠美味。

牛扒

翡翠苗:鮮綠o既翡翠苗幼嫩帶脆,無可挑剔yummy

翡翠苗

三色鮮果:三款水果一樣爽甜。
三色鮮果

三色鮮果

芋蓉燒餅鐵板燒餅脆薄輕巧,如要減少或增加芋蓉餡料份量,可直接跟師傅提出。

芋蓉燒餅

餐後仲有餐茶或咖啡包埋。
咖啡

咖啡

嘟柏林鐵板燒餐廳」環境樸實,服務優良,潮派鐵板料理混合中、西、日之廚藝,師傅所烹調出黎o既海陸配搭質高味佳,且不乏驚喜元素,當真感激舅父仔悉心安排smileheart
潮派海陸鐵板燒

潮派海陸鐵板燒

推薦美食: 蒜蓉包, 南瓜海鮮湯, 鱈魚, 燒蠔, 芝士龍蝦, 梅子沙律, 牛扒, 翡翠苗, 三色鮮果, 芋蓉燒餅, 咖啡, 潮派海陸鐵板燒
用餐日期: 2017-04-21

2016-07-25
類別 : 多國菜咖啡廳(店)下午茶輕食甜點/蛋糕果汁喝飲聊天浪漫情調

因為早一日未能成功朝聖,小五月天迷XO仔同表妹去機場前決意比多次機會大家 tongue ,睇吓同「StayReal Café by Gabee」係咪真係咁緣薄。
StayReal Café by Gabee

StayReal Café by Gabee

哈,點知原來相反,精品咖啡屋除咗地庫剛巧有張八人枱之外,該週六適逢店慶日,飲品全部買一送一,優惠彷彿正為我地餞行而設,好等大家臨行前可以瘋狂慶祝一番 heart

店慶日限定之飲品買一送一優惠

咖啡店o既裝潢以木為主,感覺涼爽企理,簡單以可愛o既卡通畫品裝飾,氣氛極為輕鬆。
咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

店子合共兩層高,地面嗰層一早已滿座,通往下層必須行落樓梯。
散座

散座

因收銀部只有一個,下層o既食客就要先喺地下落單及付款,然後再等服務生送上咖啡食物,餐具同食用水則全為自助式。

單據

精品咖啡店所選用o既咖啡杯全為StayReal品牌,每款咖啡特飲o既拉花設計亦各有不同,外觀已教小肥興奮 excited
咖啡飲品

咖啡飲品

當日o既飲品買一送一優惠不但適用於堂食,原來仲可以選擇「外帶」添 star

店慶日限定之飲品買一送一優惠

小肥最近成為咗士多啤梨迷,不用費神已諗好咖啡甜品都要哂草莓味

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200):堂食嗰杯咖啡同相片一樣,浮面o既棉花糖半露出泡面 balloon ,贈送嗰杯「外帶」版一樣都係,而且包裝精美穩陣,防漏措施足,絕對唔驚搭車時會倒瀉 like

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

摩卡咖啡本身香濃幼滑,半溶o既棉花糖鬆軟得好似白雲咁,入口即化,草莓醬咖啡添上色彩o既同時,亦帶黎清新與香甜,直令口腔譜出派對音樂,爽呀! music music music

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

新鮮草莓園鬆餅(NT 240):士多啤梨味甜品配上紅色靚碟,夠哂搶眼。鬆餅可分成呈水滴形o既八小格,遠睇有啲似遊樂場入面o既「氹氹轉」。厚厚o既鬆餅外脆內鬆,每格都已沾上忌廉鮮草莓糖粉草莓醬朱古力醬雪糕,一口吃下清涼香甜o既草莓園鬆餅,口感集齊鬆脆爽滑於一身 cry ,派對音樂即擴展至全身,感覺極度狂野。

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

派對動物XO仔同表妹終於可以喺上飛機前與家人成功朝拜「StayReal Café」,並巧遇店慶日,以買一送一優惠享用超正o既草莓棉花糖摩卡咖啡,襯埋個可口o既新鮮草莓園鬆餅,口裡心中都洋溢著甜絲絲,認真抵玩到極,當真不枉此行 smileheart

***

派對動物
主唱:五月天
作詞/作曲:阿信

Let's go party party all night oh oh oh oh
Hey lonely lonely goodbye oh oh oh oh
我們 天生 就是

我們 天生 就是 派對動物

人生難得糊塗 偶爾脫軌演出

我們 天生 就是 派對動物
用餐日期: 2015-11-21
此次消費: 每人約$145 (下午茶)
用餐優惠: 其他

共有1 人投票