Handsome XO
Handsome XO  等級3

2019-11-15
類別 : 台灣菜麵包/西點漢堡/三明治輕食

每次外遊細佬最怕就係食酒店嘅自助早餐,所以除非係房費包咗,XO仔盡量都會去訪尋區內嘅小店。多得近年網上流行分享飲食日誌,令團友們有緣遇上街坊熱店「真芳碳烤吐司紅茶牛奶smileheart

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

店子嘅招牌上寫明創辦年份為2015年star,咁都幾新吓喎。

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

門前有個寫出招牌菜式嘅黑板。
黑板介紹招牌菜

黑板介紹招牌菜

玻璃門上清楚道出營業時間為每天早上六點半到下午一點半,明顯只做早餐及午餐。
營業時間

營業時間

店內面積不大,木地板上只有四張木造餐桌,配上好街坊嘅圓櫈仔,望落都好乾淨企理。

真芳碳烤吐司紅茶牛奶

四周亦有不少聖誕及可愛佈置excited,場內氣氛倍添溫馨。
可愛擺設

可愛擺設

大概六人嘅樣子也太外省了,所講嘅國語又充滿著口音really,在場年輕嘅服務生都估到大家對點菜流程不太熟識,所以安排好座位後,即好客地介紹餐牌上嘅項目,並友善地告知要先喺收銀處點選食物及付款後,食物準備好就會續一呈上。
收銀處

收銀處

兩頁彩圖餐牌相當詳細,真係估唔到喺台北食早餐都學識唔少國語用詞,例如「吐司」係「多士」、「起司」等同「芝士」咁,非常有趣tongue

彩圖餐牌

落好單,俾埋錢,先有清晰嘅單據一張,原來餐店並無設加一服務費嘅。

單據

呵呵呵,講個笑話俾大家笑吓先!話說姨丈叫咗杯「熱真芳紅茶」(NT 45),眼見熱飲被透明膠封實飲唔到喎,佢居然用手撕開塊膠黎飲shocked。。。
熱真芳紅茶(NT 45)

熱真芳紅茶(NT 45)

同桌嘅長輩其實都唔係好明小肥點解會笑爆咀,冇計啦,唯有等自己杯「冰紅茶牛奶」(NT 45)上枱時先玩真人示範lol。原來台灣嘅「冰紅茶牛奶」亦即香港嘅「凍奶茶」,凍飲香滑醇濃,絕不比港式絲襪奶茶遜色。
冰紅茶牛奶(NT 45)

冰紅茶牛奶(NT 45)

豬肉蛋起司(NT 60):「豬肉蛋起司」每客有兩件。

豬肉蛋起司(NT 60)

得悉團友們有意分黎食,姐姐仔仲好客氣地免費幫我地一開二後再開四,實在太周到啦flower豬肉蛋起司嘅兩塊多士好鬆脆,夾喺中間嘅豬肉蛋蛋芝士餡又夠惹味爽潤,掂呀!

豬肉蛋起司(NT 60)

真芳三明治(NT 90):「真芳三明治」其實係以豬肉蛋起司作基礎,面底另加兩層薯仔南瓜沙律,要留意嘅一點係內含花生醬,好似細佬咁有敏感問題就唔食得啦。
真芳三明治(NT 90)

真芳三明治(NT 90)

起司起司蛋(NT 50):顧名思義,「起司起司蛋」主材用上兩款車打芝士水牛芝士,並加上煎蛋孖芝蛋三文治香濃鬆軟,簡單可口yummy
起司起司蛋(NT 50)

起司起司蛋(NT 50)

真芳蛋餅(NT 30):姐姐仔推介嘅真芳蛋餅外表有啲似薄罉,但個蛋餅係軟腍腍嘅,入面有韭菜、同蛋蛋,濕潤得黎咸咸甜甜咁,都幾得意。
真芳蛋餅(NT 30)

真芳蛋餅(NT 30)

NT 30絕對係又平又正,結果當然係要追加啦heart

單據

姨媽仲非常捧場地花生醬都買埋返香港做手信添。
甘甜花生醬(NT 200)

甘甜花生醬(NT 200)

只開早、午市嘅「真芳碳烤吐司紅茶牛奶」位於靜寂嘅橫街上,小店簡潔企理,服務生體貼入微,可謂溫馨洋溢,加上奶茶三文治即叫即做,新鮮熱辣又美味,價廉物美,個人誠意推介balloon
推薦美食: 冰紅茶牛奶, 豬肉蛋起司, 起司起司蛋, 真芳蛋餅
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$95 (早餐)

2019-11-04
類別 : 日本菜咖啡廳(店)

入住信義區嘅酒店,最方便就係購物,其中肥肥家族最愛於新光三越濕平,因為商店種類及款式最啱心水,而且更可即時辦理退稅手續smile。此外,台北商場最不缺乏咖啡屋,今次就俾姨媽們發現新光三越A11館內有間來自日本北海道嘅「小樽手作咖啡star

小樽手作咖啡

小店以木為主嘅裝潢十分簡潔,服務生亦相當友善。

小樽手作咖啡

吧位配上小枱燈嘅設計令氣氛更為輕鬆寫意。
吧位配上小枱燈

吧位配上小枱燈

五頁餐牌均附上詳盡解說及彩式插圖。

彩圖餐牌

多款飲品中,外型最普通就係杯「凍小樽秘制煉乳調和珈琲」(NT 140),不過凍珈琲香醇甜美,而且滑溜非常。
凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

姨丈所點嘅「爵士炭燒珈琲」(NT 140)即叫即燒,芳香洋溢。

爵士炭燒珈琲(NT 140)

最可愛必選靚靚媽咪及姨媽們所點嘅「橘皮風味拿鐵珈琲」(NT 140)及「沖繩黑糖拿鐵珈琲」(NT 140)excited,因打起嘅奶奶泡沫為立體嘅史努比及其他卡通模樣balloon

橘皮風味拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

商場咖啡店「小樽手作咖啡」環境簡潔企理,即叫即調之手作珈琲造型可愛,芬芳味佳,實屬打卡熱點也flower
小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

推薦美食: 凍小樽秘制煉乳調和珈琲, 橘皮風味拿鐵珈琲, 沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)
用餐日期: 2018-11-23
此次消費: 每人約$140 (下午茶)

2018-09-07
類別 : 台灣菜飯店餐廳

小表弟迎娶嬌妻,舅父特選於「台北國賓大飯店」擺酒大宴親朋flower
小表弟迎娶嬌妻

小表弟迎娶嬌妻

婚宴設於酒店十二樓之「樓外樓」宴會廳,環境高雅得很,四周以鮮花點綴,散發著芬芳及雅致。
台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

台北國賓大飯店之樓外樓宴會廳環境高雅

除咗靚花擺設及菜譜之外,每席都有糖果及馬仔,寓意甜甜蜜蜜balloon
鮮花、糖果、菜譜

鮮花、糖果、菜譜

馬仔

馬仔

每位賓客更有鳳梨酥及精美「囍」蜜糖帶回家love,一同分享此份甜蜜喜悅。
鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

鳳梨酥及精美「囍」蜜糖

晚宴共有十二道菜,確真豐富。
菜譜

菜譜

chopstick和風龍蝦沙拉:以蕃茄墊底o既沙律清新潤甜,喺面疊上爽脆o既龍蝦及沙律醬,紅當當o既組合好睇又好食yummy

和風龍蝦沙拉

chopstick六喜碟:由服務生續一分配o既潮派六味喜碟分別為雞件薄餅捲蛋炸蠔銀杏腐皮卷、及炒年糕,顏色鮮橙奪目,食落均香濃惹味。
六喜碟

六喜碟

chopstick花好月圓:意頭咁好,餸名又靚o既「花好月圓」原來係炸湯丸仔,煙煙韌韌都幾得意。
花好月圓

花好月圓

chopstick珊瑚魚翅盅:嘩,魚翅每盅都咁大碗同咁足料,啲成梳喺湯面可謂睇頭十足heart,認真唔講得笑!靚翅厚而爽潤,湯底亦濃而不俗,wow爆!
珊瑚魚翅盅

珊瑚魚翅盅

chopstick麻醬鮮鮑:清蒸鮮鮑就食得多,以麻醬作鮮鮑o既調味都係第一次食。鮑魚質感雖則軟腍,無奈麻醬o既味道實在太搶really,所以就唔係好食得出任何鮑魚o既鮮甜味。

麻醬鮮鮑

chopstick掛爐烤雞:意外地,烤雞外表肥厚,但香脆o既雞皮下並無太多脂肪,就連雞胸肉都一啲都唔嚡,肉質軟嫩可口。
掛爐烤雞

掛爐烤雞

chopstick茄汁蝦球佐花卷甜酸蝦球一人一大隻,體積絕對夠哂大體!咬落層炸皮鬆化乾脆,蝦身更加係爽厚潤甜,個個食到嗦嗦聲,冇得頂呀king
茄汁蝦球佐花卷

茄汁蝦球佐花卷

chopstick清蒸老虎斑老虎斑魚肉幼嫩滑溜,鮮味無窮。
清蒸老虎斑

清蒸老虎斑

chopstick貝酥油飯:原來「貝酥」乃乾瑤柱個靚名,細佬又上咗一課tongue油飯粒粒晶瑩飽滿,油潤有光澤,伴上脆身惹味o既貝酥猶如畫龍點睛excited,更上一層樓。
貝酥油飯

貝酥油飯

chopstick鴛鴦美點:甜品環節家人都忙於拍大合照,小肥就襯排隊時不停偷食超級香口而且唔係太甜o既紅豆薄罉lol
鴛鴦美點

鴛鴦美點

XO仔首次於台灣參加婚宴,有幸於名酒店「台北國賓大飯店」o既「樓外樓」宴會廳見識到台式婚禮多麼高貴又溫馨,氣氛好好,當中潮派中菜美觀又美味,實在令人難忘。再次恭喜小表弟成家立室,舅父多咗個好媳婦!musicmusic
推薦美食: 鳳梨酥及精美「囍」蜜糖, 和風龍蝦沙拉, 六喜碟, 珊瑚魚翅盅, 掛爐烤雞, 茄汁蝦球佐花卷, 清蒸老虎斑, 貝酥油飯, 鴛鴦美點
用餐日期: 2017-04-22         慶祝紀念: 喜事慶賀

2018-08-27
類別 : 台灣菜火鍋店其他火鍋

去台灣玩,家人第一句都會話想食火鍋,上次同班姨媽食過美如藝術般o既「寬X子」後,今次就決定一試潮興熱店「這一鍋皇室秘藏鍋物」star
這一鍋皇室秘藏鍋物

這一鍋皇室秘藏鍋物

人氣火鍋店最與別不同之處就係門面及室內裝修o既設計都用上兵馬俑作題。正門有迷你水池及木橋,由兵馬俑守門真夠威嚴。推開重重o既鐵門即見龍椅一張,更顯氣派smileheart
門面設計及室內裝修均用上兵馬俑作題

門面設計及室內裝修均用上兵馬俑作題

用餐大堂所有散座均為方形木造枱櫈,並以屏風隔開,中國風得黎清爽簡潔。四周有不少靚花擺設,感覺甚為雅致。最有古代感就係洗手間門外寫有「男」字及「女」字o既布簾,認真搞鬼tongue
用餐大堂及四周環境

用餐大堂及四周環境

小肥早已托台灣女朋友訂座,一行九人到步即被安排入座廂房,餐桌上亦早已擺放好茶具。
翠玉色茶具

翠玉色茶具

細心一看,方才留意到碗碟茶杯均為翠玉色系列,貴氣十足。
翠玉色碗碟

翠玉色碗碟

每人一塊紅色o既掛頸紙圍裙,衛生非常。細問下先知原來圍裙上o既「呷嘎宋嘎」意思原來係「吃得很爽」;好,就睇吓食完會幾爽!musicmusic
掛頸紙圍裙

掛頸紙圍裙

厚本餐牌頭幾頁先講解推廣優惠、靚鍋底賣點、幾篇火鍋傳說及鍋品食用秘訣。
餐牌

餐牌

散點火鍋料項目全伴上彩圖對照,計埋大圖共有十二頁之多。
散點火鍋料項目

散點火鍋料項目

消費指南及細則如最低消費額等,就列咗喺尾頁,有埋圖表夠哂清晰易明like
消費指南

消費指南

chopstick老火湯(NT 110/人):據餐牌所講,老火湯底以大豬骨、雞骨、豬後腿肉及多款中藥等精髓所燉製而成。

老火湯(NT 110/人)

奶色o既老火湯肉味香濃,且傳出陣陣胡椒味,餐前先嚐一碗直令胃口大增lol

老火湯(NT 110/人)

chopstick翡翠鮮蝦滑(NT 380):因為港版蝦滑大多為灰色,所以當見到蝦滑如此皎潔雪白時真係有啲意外。煮熟咗o既蝦滑爽脆彈牙,鮮甜可口balloon
翡翠鮮蝦滑(NT 380)

翡翠鮮蝦滑(NT 380)

chopstick黑玉墨魚滑(NT228):同白雪雪o既蝦滑成對比o既墨魚滑色澤真係黑得夠哂勻循,幸好咬落柔潤有彈性,唔錯。
黑玉墨魚滑(NT228)

黑玉墨魚滑(NT228)

chopstick梅花豬肉(原價NT 268,拼埋「和牛梅花」則可以優惠價NT 10享用):豬肉雖切成薄片,但個人覺得肉質都係偏嚡,如果唔係半送的話一定唔會叫黎食。

chopstick雪花牛肉(NT 268):砌到一朵花咁o既雪花牛肉片從紋理睇講真唔多似雪花really,色調又唔夠鮮明,食落唔夠軟滑亦冇乜肉香,請恕細佬未能推介。
雪花牛肉(NT 268)

雪花牛肉(NT 268)

chopstick培根牛肉(NT 338):據餐牌簡介所述,培根牛肉o既油花分佈應最均勻,但如相所示,碟中o既白色肥膏全積聚於一邊,個人覺得絕不均勻ghost,煮熟咗亦屬嚡口之列,不吃也吧。
培根牛肉(NT 338)

培根牛肉(NT 338)

chopstick極神仙牛肉(NT 488):多款牛肉中只有兩款啱XO仔口味,其中極版神仙牛肉薄片掛於架上,以乾冰營造出仙氣,外觀最為震撼love神仙牛肉o既雲石紋就真係表現出靚牛肉o既油脂如何均勻,即煮即食半溶於口中,肉香軟腍,何其美妙!
極神仙牛肉(NT 488)

極神仙牛肉(NT 488)

chopstick和牛梅花(NT 588):第二款靚牛就係最薄巧o既和牛梅花和牛紅白o既紋理同極神仙牛肉可謂不相伯仲,講真飲咗幾杯後,兩者質感如何不同已難以分辨,只係覺得好食就夠yummy

和牛梅花(NT 588)

chopstick松阪豬肉(NT 328):松阪豬肉片疊成玫瑰花形,這個外表同之前喺「寬X子」食過o既有八成相似,但「這一鍋」個版本就明顯少配咗個鮮蛋黃醬汁shocked
松阪豬肉(NT 328)

松阪豬肉(NT 328)

可能係先入為主o既關係啦,未黏上蛋黃o既松阪豬肉雖則夠爽,但就欠缺咗份柔滑,有陣時菜式o既靈魂就是隱藏在那一點點upset。。。
松阪豬肉(NT328)

松阪豬肉(NT328)

chopstick鮮跳活蝦(NT 268):小肥一向少食蝦蟹,尤其係當身處於異地時,不過見蝦隻當真係活生生咁喺隻碟上跳來跳去時就不得不拍下照片與大家分享。
鮮跳活蝦(NT 268)

鮮跳活蝦(NT 268)

chopstick半殼扇貝(NT 368):扇貝體積同彩圖一樣咁大隻,烚熟咗仍能保持爽厚嫩滑,wow
半殼扇貝(NT 368)

半殼扇貝(NT 368)

chopstick青竹蚌(NT 268):睇相已知青竹蚌其實即係蟶子。蟶子原條冰陣上枱,夠哂體頭,可惜滾兩滾同滾耐啲蟶子都一樣咁韌dislike,即使味道幾鮮,咬唔到已大打折扣。
青竹蚌(NT 268)

青竹蚌(NT 268)

chopstick五彩鮮蔬盤(NT 198):鮮綠色o既蔬菜均新鮮爽脆,實屬正菜也!
五彩鮮蔬盤(NT 198)

五彩鮮蔬盤(NT 198)

chopstick福氣粥(NT 100):最後加NT 100即可加碗白飯由服務生以鍋底即煮香濃鮮甜o既福氣粥heart

福氣粥(NT 100)

雖然九人只可每人分到一小碗,但靚粥極之暖胃,一小碗就已經夠哂。

福氣粥(NT 100)

chopstick乳酪冰沙(免費贈送):清涼o既冰沙味道就好似益力多咁多甜微酸,飯後一小枝有助解熱消滯。
乳酪冰沙(免費贈送)

乳酪冰沙(免費贈送)

台灣人氣連鎖火鍋店「這一鍋皇室秘藏鍋物」裝潢極富中國色彩,格調輕鬆,服務優質,環境又夠衛生。XO仔可能係因有比較下,總覺得「這一鍋」除咗老火湯底福氣粥最有賣點之外,火鍋料反而不及市內其他火鍋專門店,不過其價錢講真同時亦比某幾間便宜,要揀去邊間食就要睇大家追求啲乜野o既享受啦。
推薦美食: 老火湯, 翡翠鮮蝦滑, 黑玉墨魚滑, 極神仙牛肉, 和牛梅花, 半殼扇貝, 五彩鮮蔬盤, 福氣粥, 福氣粥(NT 100), 乳酪冰沙
用餐日期: 2017-04-22

2018-07-04
類別 : 台灣菜歐陸菜主題餐廳鐵板燒慶祝紀念日

小表弟週六娶妻,舅父仔早一晚就招呼香港代表o既親戚去佢家常幫襯o既「嘟柏林鐵板燒餐廳」食半西半日又帶少少中o既新潮鐵板料理flower
嘟柏林鐵板燒餐廳

嘟柏林鐵板燒餐廳

餐店正門喺金漆招牌旁有盆靚靚o既蘭花,高雅簡潔。
金漆招牌旁有盆靚蘭花

金漆招牌旁有盆靚蘭花

直入先行經擺滿紅酒o既水吧。
水吧

水吧

十多人o既派對安排於最入o既廂房內進行。
鐵板燒廂房

鐵板燒廂房

餐具

餐具

主人家早已訂好菜單,每個位置亦擺有齊備o既西式餐具、醬汁及花生小食star
餐具、醬汁及花生小食

餐具、醬汁及花生小食

蒜蓉包:可任添o既蒜蓉包厚而鬆化,外脆內軟,香濃惹味balloon
蒜蓉包

蒜蓉包

南瓜海鮮湯:鮮橙色o既南瓜海鮮湯以大貝殼承載著excited,外表相當吸引。熱湯芳香輕巧,香滑而不溜滯,配搭新穎,效果討好。
南瓜海鮮湯

南瓜海鮮湯

鱈魚:師傅即場喺貴客面前為雪白o既鱈魚調味及半燒半蒸smileheart

鱈魚

熱辣辣o既鱈魚鮮甜嫩滑cry,微微唧上青檸更添清新,實屬好魚也!

鱈魚

燒蠔:講真自己都係第一次食鐵板式燒蠔,真係冇諗到可以燒至如此香口,薄薄o既外皮脆巧o既同時,蠔隻仍能保持肥潤,好有驚喜king

燒蠔

芝士龍蝦:厚厚o既龍蝦爽脆潤澤,鮮甜無比。

芝士龍蝦

梅子沙律:交接海陸主菜之時,姐姐先送上沙律一碗。梅子沙律清新醒胃,最正就係塊又甜又多汁o既粟米,堅爽!
梅子沙律

梅子沙律

牛扒:燒煮牛扒前,師傅先續一問及客人要求之生熟度,結果全場只有細佬一個要見紅o既三、四成熟。

牛扒

牛扒均切成薄片,肉質鬆軟,且肉汁豐盛,簡單點上鹽同胡椒已夠美味。

牛扒

翡翠苗:鮮綠o既翡翠苗幼嫩帶脆,無可挑剔yummy

翡翠苗

三色鮮果:三款水果一樣爽甜。
三色鮮果

三色鮮果

芋蓉燒餅鐵板燒餅脆薄輕巧,如要減少或增加芋蓉餡料份量,可直接跟師傅提出。

芋蓉燒餅

餐後仲有餐茶或咖啡包埋。
咖啡

咖啡

嘟柏林鐵板燒餐廳」環境樸實,服務優良,潮派鐵板料理混合中、西、日之廚藝,師傅所烹調出黎o既海陸配搭質高味佳,且不乏驚喜元素,當真感激舅父仔悉心安排smileheart
潮派海陸鐵板燒

潮派海陸鐵板燒

推薦美食: 蒜蓉包, 南瓜海鮮湯, 鱈魚, 燒蠔, 芝士龍蝦, 梅子沙律, 牛扒, 翡翠苗, 三色鮮果, 芋蓉燒餅, 咖啡, 潮派海陸鐵板燒
用餐日期: 2017-04-21