Handsome XO
Handsome XO  等級3

2020-02-04
類別 : 台灣菜日本菜其他火鍋日式涮涮鍋/小火鍋精緻料理慶祝紀念日

台北出名美食多,冬天最受歡迎當然係火鍋啦!由於團友十二人嘅口味不一,麻辣及藥材均屬太重口味,姨姨就提議清少少食日式涮涮鍋,一齊試試佢同事極力推介嘅「橘色涮涮屋」係咪真係咁掂。musicmusic

橘色涮涮屋 二館

人氣火鍋店暗黑嘅門面其實有啲難搵,幸好迷途小羔羊入錯咗第二間大廈門口都可以遇上好心人帶路,相信這就是出路遇貴人哦flower

橘色涮涮屋 二館

橘色涮涮屋」品牌嘅「二館」分店全為廂房設計,走廊通道嘅石徑設計和風味濃,襯托上亮燈屏風,裝潢即顯得十分時尚。
走廊通道嘅石徑設計和風味濃

走廊通道嘅石徑設計和風味濃

可能家人身型個個都有返咁上吓,感覺十二人嘅廂房有少少窄really,但眼見餐桌上有足夠空間擺放齊備嘅餐具、調味料及兩個大爐,或許是自己過肥而已。
齊備嘅餐具及調味料

齊備嘅餐具及調味料

埋位第一樣就梗係要點酒飲啦,呵呵呵,飲咗幾多就唔話俾大家聽啦tongue
酒牌

酒牌

初次光臨,翻閱多頁餐牌後都未能決定如何點菜。友善嘅姐姐仔耐心地簡單解說後,得知多位長輩食量不多,就建議十二人不妨點選九份套餐,每四人一組分黎食,唔夠先再追加,細心得很smileheart

單點餐牌

落好單,先有熱辣辣嘅清湯兩大鍋。
清湯

清湯

第一道上場嘅為每款套餐都包有嘅「綜合菜盤」。

綜合菜盤

細佬影好相相後,帶著手套嘅肥哥哥即代勞將雜菜有系統地轉移入熱鍋中,衛生非常like
帶著手套嘅肥哥哥代勞將雜菜有系統地轉移入熱鍋中

帶著手套嘅肥哥哥代勞將雜菜有系統地轉移入熱鍋中

綜合菜盤」中有甜甜嘅粟米魚蛋片、嫩滑嘅豆腐、香軟嘅冬菇、減肥佳品嘅芋絲等。

綜合菜盤

等待蔬菜煲煮時,各人可先享用前菜套餐前菜共有三款可選,分別為「和風蕃茄」、「和風生菜沙拉」、「和風蘆筍豆腐」。因共點咗九份套餐,小肥就好順理成章咁每款要三客,點知上枱時居然全部都有四客,亦即十二人都有一份heart!據悉此舉原來係店子特別「招待」,亦即送贈給大家,確真令人感激不盡。前菜中嘅「和風生菜沙拉」因內含果仁,故小弟未有緣一試。
和風生菜沙拉

和風生菜沙拉

鮮紅潤澤嘅「和風蕃茄」已預切成四至五件,蕃茄軟腍多汁,以豉油蒜粒調味即倍添惹味balloon
和風蕃茄

和風蕃茄

和風蘆筍豆腐」嘅主角豆腐幼嫩輕盈,頂面伴配清脆嘅蘆筍及甜甜嘅蟹柳,組合十分清新。
和風蘆筍豆腐

和風蘆筍豆腐

平心而論,三款和牛主菜同樣高質,單憑相片都可以清楚睇到和牛薄片嘅紅白雪花紋理清晰粉嫩excited,如果唔係同場比較下,當真難而道出大大片嘅「頂級日本松阪和牛」(NT 4,200/套餐)最為軟嫩柔潤cry
頂級日本松阪和牛(NT 4,200/套餐)

頂級日本松阪和牛(NT 4,200/套餐)

黑毛和牛嫩肩」(NT 3,000/套餐)嘅脂肪率看似偏高,但入口半溶於口腔嘅同時又帶有微微嚼口,吃畢亦不感到溜滯,個人覺得性價比屬三款套餐中最高也king
黑毛和牛嫩肩(NT 3,000/套餐)

黑毛和牛嫩肩(NT 3,000/套餐)

反而因有對比下,最後上嘅「黑毛和牛板腱」(NT 2,480/套餐)就顯得偏嚡咗少少,不過食落和牛潤而不膩,絕對唔係劣品。
黑毛和牛板腱(NT 2,480/套餐)

黑毛和牛板腱(NT 2,480/套餐)

套餐嘅單尾同前菜一樣共有三個選擇,分別為以越光米煮出嘅「白飯」、「烏冬麵條」、「煮粥」。哈哈,真係冇諗到十二人竟然會咁齊心地要「煮粥shocked粥品同「綜合菜盤」一樣由肥哥哥即場撈煮,即煲即食,包保新鮮滾熱辣。

煮粥

混入咗紫菜蛋花碎蔥等配料煲製嘅靚粥索盡涮涮鍋中嘅精華smileheart,每人一碗後仲有得添,份量十足,而且鮮甜濃郁,窩心暖胃。

煮粥

送粥附帶爽脆醒胃嘅醃菜三味,都係有十二份架,這就是盡在不言中的無微不至love
醃菜三味

醃菜三味

可能係見到酒瓶內仲有半樽酒未飲啦,肥哥哥突然呈上十二碟小食「龍膽石斑南蠻漬」以作送酒之用,似乎這種「招待」應改稱為「禮待」才恰當star
龍膽石斑南蠻漬

龍膽石斑南蠻漬

據餐牌所示,甜品環節應有三款可選,分別為「杏仁豆腐」、「焦糖布丁」、「當日甜品」。其中「當日甜品」為芬芳香潤嘅「椰香雪花糕」。
椰香雪花糕

椰香雪花糕

杏仁豆腐」清涼微甜。
杏仁豆腐

杏仁豆腐

焦糖布丁」則軟滑甜濃。
焦糖布丁

焦糖布丁

除咗每款甜品送上四份之外,最後每人仲額外加送清爽清甜嘅「節令水果star
節令水果

節令水果

和風「橘色涮涮屋」時尚雅緻,服務生體貼好客,十二人只點上九份和牛套餐,卻免費送足十二份配套前菜甜品,驚喜禮待可謂溫情暖意洋溢balloon晚市套餐用料高質,和牛靚粥美味可口,絕對係貨真價實,值得推薦!
推薦美食: 清湯, 綜合菜盤, 和風蕃茄, 和風蘆筍豆腐, 頂級日本松阪和牛, 黑毛和牛嫩肩, 黑毛和牛板腱, 煮粥, 醃菜三味, 龍膽石斑南蠻漬, 椰香雪花糕, 杏仁豆腐, 焦糖布丁, 節令水果
內用候位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$3900 (晚餐)

2020-01-23
類別 : 多國菜咖啡廳(店)漢堡/三明治輕食甜點/蛋糕喝飲聊天

離開台北嗰朝早,小肥原本想去新光三越A11內某家卡通主題咖啡屋度食早餐嘅,無奈去到先知小店根本冇位坐。因時間有限,一行七人唯有急忙地喺商場另覓餐廳,幸好一上到三樓就俾眼利嘅姨長發現有間「Café MUJIstar
Café MUJI

Café MUJI

家人對「無印良品」都非常熟識,亦好有信心,故唔洗多諗就入咗去搵位。意外地,店子樓面頗高,四周木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適,食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物,輕鬆寫意得很。
木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適

木造嘅間隔及傢俬嘅感覺極之溫和舒適

食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物

食客可隨意翻閱架上嘅雜誌刊物

餐牌只有中文版。

餐牌

甜品款式則附有彩圖參考。

餐牌

落好單,俾哂錢後,友善客套嘅服務生隨即準備餐飲並續一呈上。餐具及開水均設於一旁供食客自助提取。
手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 80/細杯)

手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 80/細杯)

冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯):咖啡歐蕾香滑冰涼。
冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯)

冷手沖濃縮咖啡歐蕾(NT 100/大杯)

蜂蜜烤雞芥末醬三明治(NT 200/一份):即叫即烘嘅蜂蜜烤雞芥末醬三明治底層塊麵包鬆化香脆,雞件厚潤惹味。

蜂蜜烤雞芥末醬三明治(NT 200/一份)

檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70):反而檸檬糖霜磅蛋糕就偏乾同硬ghost,最為失色。
檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70)

檸檬糖霜磅蛋糕(NT 70)

Café MUJI」光鮮企理,服務生溫婉體貼,早市套餐質高抵食,咖啡又夠濃滑,實屬簡單早餐嘅好去處。
單據

單據

推薦美食: 冷手沖濃縮咖啡歐蕾, 蜂蜜烤雞芥末醬三明治
用餐日期: 2018-11-26
此次消費: 每人約$180 (早餐)

2019-11-04
類別 : 日本菜咖啡廳(店)

入住信義區嘅酒店,最方便就係購物,其中肥肥家族最愛於新光三越濕平,因為商店種類及款式最啱心水,而且更可即時辦理退稅手續smile。此外,台北商場最不缺乏咖啡屋,今次就俾姨媽們發現新光三越A11館內有間來自日本北海道嘅「小樽手作咖啡star

小樽手作咖啡

小店以木為主嘅裝潢十分簡潔,服務生亦相當友善。

小樽手作咖啡

吧位配上小枱燈嘅設計令氣氛更為輕鬆寫意。
吧位配上小枱燈

吧位配上小枱燈

五頁餐牌均附上詳盡解說及彩式插圖。

彩圖餐牌

多款飲品中,外型最普通就係杯「凍小樽秘制煉乳調和珈琲」(NT 140),不過凍珈琲香醇甜美,而且滑溜非常。
凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

凍小樽秘制煉乳調和珈琲(NT 140)

姨丈所點嘅「爵士炭燒珈琲」(NT 140)即叫即燒,芳香洋溢。

爵士炭燒珈琲(NT 140)

最可愛必選靚靚媽咪及姨媽們所點嘅「橘皮風味拿鐵珈琲」(NT 140)及「沖繩黑糖拿鐵珈琲」(NT 140)excited,因打起嘅奶奶泡沫為立體嘅史努比及其他卡通模樣balloon

橘皮風味拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)

商場咖啡店「小樽手作咖啡」環境簡潔企理,即叫即調之手作珈琲造型可愛,芬芳味佳,實屬打卡熱點也flower
小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

小樽手作咖啡 - 可愛卡通珈琲

推薦美食: 凍小樽秘制煉乳調和珈琲, 橘皮風味拿鐵珈琲, 沖繩黑糖拿鐵珈琲(NT 140)
用餐日期: 2018-11-23
此次消費: 每人約$140 (下午茶)

2016-06-24
類別 : 江浙菜中餐廳飯店餐廳精緻料理浪漫情調

今次媽咪四姊妹們訪台最主要o既目的其實係要探望居台o既兩位長輩 smileheart 。舅父仔同舅公年紀輕輕,輩份高,二人不但送贈大袋細袋o既手信禮品,仲專程由淡水開車到信義區「台北寒舍艾美酒店」 shocked ,接送六人往返中山區「亞都麗緻大飯店」,喺「天香樓」度食高級杭州菜。
亞都麗緻大飯店

亞都麗緻大飯店

酒店每個角落都有鮮美o既靚花 flower ,華麗悅目。酒店中菜廳「天香樓」正門有小橋流水,襯托埋四周木造o既橫樑,裝潢雅致得黎極富傳統中國色彩,氣派十足。
天香樓

天香樓

舅公認真客氣,除咗點選咗晚宴套餐之外,仲額外叫多咗幾味前菜、鮑魚、蟹粉東坡肉,更一人附送一本中、英文版任揀o既「杭州菜的故事」添 star
晚宴套餐

晚宴套餐

chopstick 蕃茄前菜(價錢不詳):此味蕃茄前菜喺餐牌上搵唔到,亦要由舅父仔同舅公示範,先知原來係要用匙羮連汁「筆」黎食。蕃茄粒好爽滑,姨媽同舅公就覺得醒胃,不過小肥就覺得好似聽到嫲嫲叫咁,好「孫」(酸) really
蕃茄前菜

蕃茄前菜

chopstick 拌萬年青(NT 250):薄薄o既蓮藕片同幼幼o既荀絲清香脆口,輕盈健康。
拌萬年青(NT 250)

拌萬年青(NT 250)

chopstick 龍井白蝦仁(NT 780/例牌):細閱「杭州菜的故事」後,方才知道龍井被乾隆皇o既皇太后封為「貢品」。故事講述一位杭州廚師從蘇東坡o既一句「休對故人思故國,且將新火試新茶,詩酒趁年華。」領悟出龍井最鮮嫩o既時候正正就係河蝦最肥美o既季節,兩者雙合即創出杭州名菜「龍井蝦仁」。可能十一月並非河蝦o既季節,「天香樓」o既蝦仁質感雖然好爽脆,但就好似差咗陣鮮,加上炒製時落多咗粉 ghost ,蝦仁就變得過黏,幸好龍井o既茶香清麗脫俗,為菜式挽回不少分數。
龍井白蝦仁(NT 780/例牌)

龍井白蝦仁(NT 780/例牌)

chopstick 宋嫂鮮魚羮(NT 300/位):顧名思義,「宋嫂魚羮」乃宋(五)嫂所創出。宋嫂其實係一名逃難老婦,與其叔仔喺杭州落腳後就單靠捕魚為生。機緣巧合下,一次為照顧病重o既叔仔時,就善用賣剩咗o既鮮魚,混入令人開胃o既薑、醋、酒、椒等刺激食慾o既調味,煲煮出一碗魚羮;叔仔食後,胃口大開,並迅速痊癒 like 。故仔傳到去南宋淳熙帝耳邊,為求一嚐魚羮即召見宋嫂,親証過「宋嫂魚羮」如何鮮美後當然係重重有賞啦,宋嫂就順應各方要求,開設小店,為名菜發揚光大。「天香樓」o既宋嫂鮮魚羮以瓦煲及名火滾住上,夠哂新鮮滾熱辣,魚羮鮮濃嫩滑,其薑、醋、酒味當真極其醒胃 cry
宋嫂鮮魚羮(NT 300/位)

宋嫂鮮魚羮(NT 300/位)

chopstick 牛扒鮑魚(價錢不詳):正當大家都沉醉於幾款傳統杭州菜o既典故時,面前突然出現一碟中西合璧o既海陸組合,牛扒配鮑魚。中餐食鮑魚已經夠矜貴,但係用牛扒墊底都係第一次見,似乎大廚係要証明俾大家睇佢都有藝術細飽同創作天份 lol 。牛扒係XO仔最愛o既三成熟,軟身得黎好夠肉汁,不過個人略嫌唔夠咸;鮑魚亦好腍滑。一口牛扒、一口鮑魚,口中o既肉香剛好吊出鮑魚o既鮮甜,配搭好有特色。席上幾位美女廚神卻因兩種食材有啲微微硬碰硬o既口感評咗兩句,更提出師傅可考慮將鮑魚換上一梳魚翅 star ,相信會為視覺及味覺帶黎更豐沛o既享受。
牛扒鮑魚

牛扒鮑魚

chopstick 左宗棠雞球(單點價不詳):微辣帶甜o既左宗棠雞球偏乾同嚡,可算為整頓晚餐中最為遜色o既一道 upset
左宗棠雞球

左宗棠雞球

chopstick 蟹粉豆苗嫩白玉(單點價不詳):適逢蟹季,舅公亦刻意加插咗一味蟹粉菜。金黃色o既蟹粉鮮甜無比,配角o既兩、三條豆苗亦翠綠嫩口。碗中o既兩球「白玉」其實係豆腐丸,其外表白滑,質感柔潤,塗上蟹粉食則更覺鮮美 balloon
蟹粉豆苗嫩白玉

蟹粉豆苗嫩白玉

chopstick 花雕東坡肉(NT 320/位):唔經唔覺已經食咗五款大菜,女士們都已經開始叫飽,估唔到壓軸每人仲有一小盅東坡肉送白飯!半肥瘦o既東坡肉軟腍滑溜,醇厚香濃,半溶於口中可以話係食豬肉最高o既境界 king !四大才子之一蘇東坡不但詩詞書畫樣樣精,電視劇都有提到其廚藝其實一樣咁耍家,其中「東坡肉」明顯亦取自其名。據書中記載,蘇東坡上任後即為西湖修提,為其重展容貌,好官形象深入民心,老百姓為表答謝都紛紛於春節送上其最愛食o既豬肉。由於豬肉實在過多,蘇東坡就命人切成小小方塊,再以其獨門秘方燒煮,並「連酒一起送」派俾每家每戶o既人民,怎料此句卻被誤聽成「連酒一起燒」,紅燒肉o既調味料中就加入咗酒,效果變得比普通紅燒肉更為甘香醇美 cry ;從此以後,此菜就被稱為「東坡肉」。
花雕東坡肉(NT 320/位)

花雕東坡肉(NT 320/位)

chopstick 桔香酒釀甜湯丸(NT 160/位):酒釀湯丸煙韌輕巧,桂花甘香撲鼻,酒味清秀淳樸,湯中鮮橙色o既柑肉更甜而不溜,飯後一小碗確令腸胃舒暢不少。
桔香酒釀甜湯丸(NT 160/位)

桔香酒釀甜湯丸(NT 160/位)

舅父仔同舅公為訪台o既六位後輩洗塵,於「天香樓」請食高級杭州菜。酒店餐廳環境雅麗衛生,服務稱心又貼身,用餐時更可從小冊子學到多款杭州名菜背後o既一段故及烹調秘訣,極有意思 smileheart 。師傅除咗懂得烹煮傳統杭菜,亦有顯示出自己o既新派作品,菜餚大多美味精彩,但都有需要改進o既地方,XO仔o既總評其實係OK與笑臉之間,希望最終決定給予笑臉可被視為小小鼓勵 smile
用餐日期: 2015-11-19

共有4 人投票

2020-01-17
類別 : 台灣菜中餐廳

去台北玩咗咁多次,XO仔印象中最好食嘅台菜應該係兒時同婆婆喺「欣葉」食過嗰一餐love,不過邊間分店就真係唔記得啦!碰巧今次長輩們要求食台菜,細佬第一時間就諗到可以回味一吓,所以就揀咗「欣葉食藝軒」黎試。
台北101

台北101

餐廳位於台北101辦公大樓嘅八十五樓,第一次去原來都幾複雜,因為入口唔易搵really,兜黎兜去後又要轉升降機,搭前仲要過埋保安區添。店子紅黑嘅正門及鯉魚牆均滲出時尚又傳統嘅中國色彩。進入大廳即見到台北101嘅畫品,道明分店嘅特色。
欣葉食藝軒

欣葉食藝軒

網上訂座,流程簡易清晰,對應部門嘅同事遇上問題少男都好有耐性地續一解答疑問like。除咗要收取訂金之外,部份菜式必先預訂,而且規定每位客人基本消費為NT 1,080,另加一服務費,如要選坐靠窗位置,基本消費就會高少少。當日因席上有畏高人士,故選擇咗不靠窗位置,真係冇諗到十二人會被安排入座內廳高咗半級嘅開放式廂房內,私人空間足,厚墊椅櫈又夠舒適大方smileheart
內廳高半級之開放式廂房

內廳高半級之開放式廂房

飲品牌共有兩頁。
飲品牌

飲品牌

食物方面,午市有兩款套餐可選。

套餐餐牌

散點項目則有十二頁之多。因細佬早以電郵訂下大部份招牌菜,用餐前只需加多幾味就已經好夠食。

散點餐牌

衣著整齊嘅服務生大多客套有禮,不過如果可以友善地加返啲笑容,相信感覺會更良好。餐桌上有齊備嘅餐具,整潔衛生。
餐桌上餐具齊備

餐桌上餐具齊備

chopstick炸牛膀薄片(免費贈送):唔講真係食唔出第一碟免費小食牛膀所炸出嘅薄片。金黃閃閃嘅炸牛膀薄片好比薯片般巧薄香脆yummy,食落清香得黎一啲都唔覺熱氣,實屬驚喜之作。
炸牛膀薄片(免費贈送)

炸牛膀薄片(免費贈送)

chopstick醃提子(免費贈送):小肥冇試,不過長輩們都大讚醃提子味道好得意同好開胃。
醃提子(免費贈送)

醃提子(免費贈送)

chopstick辣豆乾(免費贈送):小食中以此味辣豆乾最為惹味醒神。
辣豆乾(免費贈送)

辣豆乾(免費贈送)

chopstick花膠佛跳牆 (必先預訂;NT 550/一份):睇戲時就聽得多,但XO仔咁大個人都係第一次食佛跳牆,故亦十分期盼heart。如相所示,佛跳牆盅面有塊大大嘅花膠,NT 550黎講絕對足料,可惜以用排骨及雞所煲製黎講,個人就略嫌淡淡嘅湯底唔夠濃甜sick,就好似煲得味夠火候,佛祖點都跳唔過幅牆咁。
花膠佛跳牆 (必先預訂;NT 550/一份)

花膠佛跳牆 (必先預訂;NT 550/一份)

chopstick麻油腰花(必先預訂;NT 450/份):請留意,下圖中之份量為兩份麻油腰花。色澤濃厚嘅湯中每件豬腰均爽厚震撼,其質感脆口之餘仲好夠潤滑,絕對冇話煮到過熟而縮哂水,必吃推介也king
麻油腰花(必先預訂;NT 450/份)

麻油腰花(必先預訂;NT 450/份)

chopstick食藝軒冷三拼:三色拼盤包有烏魚子、五味宜蘭鮑、白切嫩土雞。每份拼盤單價為NT 960,但份量唔得平均,要十二人都有得分黎食的話,鮑魚為NT 150/隻、烏魚子NT 90/片、白切嫩土雞NT 420/份。三款冷盤都可以用個「乾」字黎形容ghost,明顯唔係細佬杯茶!最重口味嘅烏魚子又咸又嚡又乾;白切土雞欠缺光澤,咬落一啲都唔嫩囉,就連雞皮都唔潤;鮑魚厚身得黎又硬又韌,不吃也吧。
食藝軒冷三拼:鮑魚NT 150/隻;烏魚子NT 90/片;白切嫩土雞NT 420/份

食藝軒冷三拼:鮑魚NT 150/隻

食藝軒冷三拼:鮑魚NT 150/隻

chopstick煎豬肝(必先預訂;NT 320/份):睇相都睇得到每件豬肝好夠厚肉,外表亦好夠油潤,無奈食落口微爽得黎有啲硬同粉粉地sick,似係用火過猛,引致初期肝硬化嘅跡象,勁嘥料!
煎豬肝(必先預訂;NT 320/份)

煎豬肝(必先預訂;NT 320/份)

chopstick蚵仔煎(NT 380/份):台灣名菜個煎蛋底外觀好夠金黃吸睛,但就敗在蚵仔唔得肥嘟嘟,加上搵蔥易過搵蚵仔huffy,NT 380絕對有搵笨之嫌!
蚵仔煎(NT 380/份)

蚵仔煎(NT 380/份)

chopstick活處女蟳蒸米糕、活處女蟳蒸米粉(必先預訂;NT 1,380):蟹品菜式必先預訂,可選米糕或米粉作底,伴配藍色醋汁。小肥因敏感問題未有食用,故只能同大家分享靚相。
活處女蟳蒸米糕(必先預訂;NT 1,380)

活處女蟳蒸米糕(必先預訂;NT 1,380)

藍色醋汁

藍色醋汁

chopstick酥炸花枝丸(NT 70/粒):圓碌碌嘅花枝丸色澤就夠光亮,入口卻過份軟腍,唔得香口鬆彈,甚為失色。
酥炸花枝丸(NT 70/粒)

酥炸花枝丸(NT 70/粒)

chopstick香檳茸炒時蔬(NT 420):反而香檳菇炒菜芳香爽脆balloon,幾夠鑊氣。
香檳茸炒時蔬(NT 420)

香檳茸炒時蔬(NT 420)

chopstick蒜香牛菲力(NT 720):已熟透嘅牛菲力粒粒厚韌老嚡,加上肉汁欠奉,真係食唔過yuk
蒜香牛菲力(NT 720)

蒜香牛菲力(NT 720)

chopstick櫻花蝦高麗菜(NT 350):高麗菜新鮮清爽,簡單以櫻花蝦點綴已夠惹味。
櫻花蝦高麗菜(NT 350)

櫻花蝦高麗菜(NT 350)

chopstick招牌杏仁豆腐(必先預訂;NT 120/碗):招牌甜品杏仁豆腐清香嫩滑,微甜易入口。
招牌杏仁豆腐(必先預訂;NT 120/碗)

招牌杏仁豆腐(必先預訂;NT 120/碗)

環境雅致時尚,開揚舒適,可惜服務生之態度及經典菜式之質量甚為參差frustrated,遠不及回憶中嘅味道,或許名店進化咗嘅口味較迎合其他遊客喜愛吧,請恕肥肥家族不懂欣賞。
推薦美食: 炸牛膀薄片, 辣豆乾, 香檳茸炒時蔬, 招牌杏仁豆腐, 麻油腰花, 櫻花蝦高麗菜
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$1800 (午餐)