Handsome XO
Handsome XO  等級3

2018-07-04
類別 : 台灣菜歐陸菜主題餐廳鐵板燒慶祝紀念日

小表弟週六娶妻,舅父仔早一晚就招呼香港代表o既親戚去佢家常幫襯o既「嘟柏林鐵板燒餐廳」食半西半日又帶少少中o既新潮鐵板料理flower
嘟柏林鐵板燒餐廳

嘟柏林鐵板燒餐廳

餐店正門喺金漆招牌旁有盆靚靚o既蘭花,高雅簡潔。
金漆招牌旁有盆靚蘭花

金漆招牌旁有盆靚蘭花

直入先行經擺滿紅酒o既水吧。
水吧

水吧

十多人o既派對安排於最入o既廂房內進行。
鐵板燒廂房

鐵板燒廂房

餐具

餐具

主人家早已訂好菜單,每個位置亦擺有齊備o既西式餐具、醬汁及花生小食star
餐具、醬汁及花生小食

餐具、醬汁及花生小食

蒜蓉包:可任添o既蒜蓉包厚而鬆化,外脆內軟,香濃惹味balloon
蒜蓉包

蒜蓉包

南瓜海鮮湯:鮮橙色o既南瓜海鮮湯以大貝殼承載著excited,外表相當吸引。熱湯芳香輕巧,香滑而不溜滯,配搭新穎,效果討好。
南瓜海鮮湯

南瓜海鮮湯

鱈魚:師傅即場喺貴客面前為雪白o既鱈魚調味及半燒半蒸smileheart

鱈魚

熱辣辣o既鱈魚鮮甜嫩滑cry,微微唧上青檸更添清新,實屬好魚也!

鱈魚

燒蠔:講真自己都係第一次食鐵板式燒蠔,真係冇諗到可以燒至如此香口,薄薄o既外皮脆巧o既同時,蠔隻仍能保持肥潤,好有驚喜king

燒蠔

芝士龍蝦:厚厚o既龍蝦爽脆潤澤,鮮甜無比。

芝士龍蝦

梅子沙律:交接海陸主菜之時,姐姐先送上沙律一碗。梅子沙律清新醒胃,最正就係塊又甜又多汁o既粟米,堅爽!
梅子沙律

梅子沙律

牛扒:燒煮牛扒前,師傅先續一問及客人要求之生熟度,結果全場只有細佬一個要見紅o既三、四成熟。

牛扒

牛扒均切成薄片,肉質鬆軟,且肉汁豐盛,簡單點上鹽同胡椒已夠美味。

牛扒

翡翠苗:鮮綠o既翡翠苗幼嫩帶脆,無可挑剔yummy

翡翠苗

三色鮮果:三款水果一樣爽甜。
三色鮮果

三色鮮果

芋蓉燒餅鐵板燒餅脆薄輕巧,如要減少或增加芋蓉餡料份量,可直接跟師傅提出。

芋蓉燒餅

餐後仲有餐茶或咖啡包埋。
咖啡

咖啡

嘟柏林鐵板燒餐廳」環境樸實,服務優良,潮派鐵板料理混合中、西、日之廚藝,師傅所烹調出黎o既海陸配搭質高味佳,且不乏驚喜元素,當真感激舅父仔悉心安排smileheart
潮派海陸鐵板燒

潮派海陸鐵板燒

推薦美食: 蒜蓉包, 南瓜海鮮湯, 鱈魚, 燒蠔, 芝士龍蝦, 梅子沙律, 牛扒, 翡翠苗, 三色鮮果, 芋蓉燒餅, 咖啡, 潮派海陸鐵板燒
用餐日期: 2017-04-21

2018-06-15
類別 : 法國菜主題餐廳精緻料理

肥叔叔早年遷往台北工作,愛飲好食o既佢每次返港聚餐時都定必會大談食經。得知肥肥家族將飛往台北參加婚宴,佢就提議四口子早一日出發先坐高鐵去一轉台中,一訪由美女廚神開辦o既法國餐廳「樂沐法式餐廳」,細嚐佳餚已值會票價咁話;講到咁犀利,我地當然係要去見識吓啦smileheart
樂沐法式餐廳 Le Moût Restaurant

樂沐法式餐廳 Le Moût Restaurant

三層高o既「樂沐」猶如一座洋式別墅般,大門前方有個方形水池及小花園。
小花園

小花園

打開白色木門,步入樓底高高o既大堂,面對著接待處已感到餐店o既氣派。
「樂沐」猶如一座洋式別墅般

「樂沐」猶如一座洋式別墅般

核實訂座後,即由專人帶領往上層之用餐區域,貴客可選擇行樓梯或搭乘升降機。店子內外o既燈飾、鮮花、擺設、傢俱等,包括洗手間都流露著華麗o既格調。
樓梯,洗手間,用餐大堂

樓梯,洗手間,用餐大堂

同樣樓底極高o既用餐大堂環境優雅,光線柔和,空間感足flower
用餐大堂

用餐大堂

餐桌雪白色o既枱布上有齊備o既酒杯及餐具。
餐桌及餐具

餐桌及餐具

小肥早於網上訂座時為家人從三個規範餐單「創造」、「感官」、「記憶」中選訂午餐,故埋位後服務生只需送上餐牌對應就知邊個點邊款。
午餐餐牌

午餐餐牌

「感官」餐牌

「感官」餐牌

「記憶」餐牌

「記憶」餐牌

每款菜單均可加錢玩埋配酒,結果當然係由最飲得o既靚靚媽咪試啦lol!侍酒師不單加配日本清酒,更呈上店子自家品牌o既香檳,就連紅酒都用上潮流新興o既Coravin取酒器,可謂驚喜不斷。
配酒:日本清酒,自家品牌香檳,Coravin取酒器

配酒:日本清酒,自家品牌香檳,Coravin取酒器

搞掂好飲品,姐姐即送上兩款海藻味海鹽味牛油,告知大家可先食用花瓶內修長o既麵包條,食完佢地會陸續換上不同款式o既自家製麵包,當中最正必選熱辣香醇惹味o既高梁酒臘肉包及芳香微甜o既蜂蜜麥包yummy
自家製麵包

自家製麵包

全場貴客o既午餐都係由節令下酒菜作序。下酒菜共有兩道,第一味為金光閃閃o既「黃豆卷拼香草芝士球」。相中左手邊o既黃豆卷皮脆餡軟味淡,剛巧同右手邊件濃味o既香草芝士球造成對比,都幾得意。
下酒菜之「黃豆卷拼香草芝士球」

下酒菜之「黃豆卷拼香草芝士球」

第二道下酒菜海鮮脆米通」用上o既餐碟同樣別緻star

下酒菜之「海鮮脆米通」

鮮黃色o既米通鬆化脆巧,連同米通上o既帶子魚碎食落口即增添鮮嫩balloon

下酒菜之「海鮮脆米通」

細佬所點選o既「感官」午餐先由熱湯「鮮鵝肝/芥菜心/香草」接捧。上枱時,湯碗以一塊薄薄o既鵝肝醬蓋上,再由服務生續一斟入清湯,鵝肝醬隨即溶化並為湯品揭盅,露出碗內其他湯料,賣相極之震撼吸睛excited。可能自己唔係太鍾意食菜啦,故對菜味極濃o既清湯只可以用「苦」字黎形容really,幸好鵝肝醬幫忙調和咗陣菜味,先變得易入口得多。
鮮鵝肝/芥菜心/香草

鮮鵝肝/芥菜心/香草

午餐第一款肉為顏色鮮美o既雞翼組合古早小母雞翅/甜蝦/番茄/酸黃瓜/香草蛋黃醬」,另配一小杯黑色o既甜豆湯。已去骨o既雞翼包住咗甜蝦雞肉,皮脆肉爽嫩,輕輕點上色彩繽紛o既香草蛋黃醬就好比畫龍點睛般同時提升視覺及味覺o既享受love,妙極!
古早小母雞翅/甜蝦/番茄/酸黃瓜/香草蛋黃醬

古早小母雞翅/甜蝦/番茄/酸黃瓜/香草蛋黃醬

接著o既「緬因龍蝦/西班牙辣腸/香草青醬/覆盆子」色澤同樣鮮美,師傅以不同調味醬汁緬因龍蝦食材重新砌成一幅立體o既龍蝦食物圖,當真令人嘆為觀止heart龍蝦肉爽脆彈牙,配上秘醬同時帶出花香、果甜及微辣,味道複雜得黎和諧新穎。

緬因龍蝦/西班牙辣腸/香草青醬/覆盆子

主菜上枱前,哥哥先以銀盤展出多把靚刀讓食客挑選。
靚刀

靚刀

再將刀子安全地擺放於牙形o既刀架上,「樂沐」o既女主人明顯喺用餐所有細節都有花下不少心思。musicmusic
靚刀連牙形刀架

靚刀連牙形刀架

感官」o既主菜嫩烤鵝肉/姬松茸/芥菜/米湯」雖外貌為最平凡o既一道,味道卻絕不遜色之前道「緬因龍蝦」。汁液上枱時先會即場淋上,以確保新鮮度,碟上兩件鵝肉皮層香脆,肉質厚而鬆軟多汁,可以話係小弟至今食過最好味o既鵝肉king;伴碟o既姬松茸則芳香惹味嫩脆,一樣咁出色!

嫩烤鵝肉/姬松茸/芥菜/米湯

甜品出場前先由清新爽甜o既「香桃雪葩」為味蕾洗滌一番以作準備。
香桃雪葩香桃雪葩

香桃雪葩香桃雪葩

套餐第一道甜品杯「可可清湯凍/焦糖蘋果塔雪酪」其實係朱古力味淡淡o既啫喱拼果香甜甜o既焦糖蘋果雪葩
可可清湯凍/焦糖蘋果塔雪酪

可可清湯凍/焦糖蘋果塔雪酪

有陣時人就係咁,總會覺得隔離飯香tongue;不如大家做個評判,睇吓大肥爸爸所揀嗰份「記憶」午餐個甜品「睡蓮」係咪比細佬杯「可可清湯凍/焦糖蘋果塔雪酪」奪目先。。。
睡蓮

睡蓮

嘻嘻,正當幾口子仲讚嘆緊「睡蓮」極之中式時,XO仔面前就出現咗紅黃鮮明且時代感極重o既「現代主義之乳酪蛋糕excited!美女廚神彷彿正要由菜式道出自己同時擁有傳統中國思維,但亦有留意其他國家前衛o既藝術風。

現代主義之乳酪蛋糕

餐牌上注明,芝士蛋糕o既紅、白、黃網格外型構思源自荷蘭藝術家「彼埃•蒙德里安」(Piet Mondrian)及「密斯•凡德羅」(Mies van der Rohe)o既「新造型主義」風格star。極富立體感o既芝士蛋糕微甜軟潤,輕巧不溜滯,放進口中就好似吞噬咗件藝術品般tongue,認真搞鬼。

食到咁飽最好就係飲番杯飛沙走奶o既特濃咖啡
特濃咖啡

特濃咖啡

跟餐茶及咖啡最後仲有的骰o既「精緻小點」;每人都有兩粒,細細粒,容易食。黃色小球乃脆皮清涼o既乳酪雪糕棒,而兩球中央嗰件則為巧薄爽脆o既鳳梨塔,兩者均微微酸甜,毫不溜滯。
精緻小點

精緻小點

台中名法國餐廳「樂沐法式餐廳」洋房式o既設計大方高雅,就連服務都可稱得上為酒店級,多道精美且高質o既佳餚令XO仔與家人一同感受到不一樣的感官世界flower;當真感激肥叔叔咁好介紹,得以發現原來由台北坐高鐵去台中係咁方便o既,即日來回只為「樂沐法式餐廳」亦絕對物有所值smileheart
「感官」午餐

「感官」午餐

推薦美食: 自家製麵包, 下酒菜之「黃豆卷拼香草芝士球」, 下酒菜之「海鮮脆米通」, 古早小母雞翅/甜蝦/番茄/酸黃瓜/香草蛋黃醬, 緬因龍蝦/西班牙辣腸/香草青醬/覆盆子, 嫩烤鵝肉/姬松茸/芥菜/米湯, 香桃雪葩, 現代主義之乳酪蛋糕, 特濃咖啡, 精緻小點
用餐日期: 2017-04-21
此次消費: 每人約$6300 (午餐)

2016-07-25
類別 : 多國菜咖啡廳(店)下午茶輕食甜點/蛋糕果汁喝飲聊天浪漫情調

因為早一日未能成功朝聖,小五月天迷XO仔同表妹去機場前決意比多次機會大家 tongue ,睇吓同「StayReal Café by Gabee」係咪真係咁緣薄。
StayReal Café by Gabee

StayReal Café by Gabee

哈,點知原來相反,精品咖啡屋除咗地庫剛巧有張八人枱之外,該週六適逢店慶日,飲品全部買一送一,優惠彷彿正為我地餞行而設,好等大家臨行前可以瘋狂慶祝一番 heart

店慶日限定之飲品買一送一優惠

咖啡店o既裝潢以木為主,感覺涼爽企理,簡單以可愛o既卡通畫品裝飾,氣氛極為輕鬆。
咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

咖啡店簡單以可愛o既卡通畫品裝飾

店子合共兩層高,地面嗰層一早已滿座,通往下層必須行落樓梯。
散座

散座

因收銀部只有一個,下層o既食客就要先喺地下落單及付款,然後再等服務生送上咖啡食物,餐具同食用水則全為自助式。

單據

精品咖啡店所選用o既咖啡杯全為StayReal品牌,每款咖啡特飲o既拉花設計亦各有不同,外觀已教小肥興奮 excited
咖啡飲品

咖啡飲品

當日o既飲品買一送一優惠不但適用於堂食,原來仲可以選擇「外帶」添 star

店慶日限定之飲品買一送一優惠

小肥最近成為咗士多啤梨迷,不用費神已諗好咖啡甜品都要哂草莓味

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200):堂食嗰杯咖啡同相片一樣,浮面o既棉花糖半露出泡面 balloon ,贈送嗰杯「外帶」版一樣都係,而且包裝精美穩陣,防漏措施足,絕對唔驚搭車時會倒瀉 like

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

摩卡咖啡本身香濃幼滑,半溶o既棉花糖鬆軟得好似白雲咁,入口即化,草莓醬咖啡添上色彩o既同時,亦帶黎清新與香甜,直令口腔譜出派對音樂,爽呀! music music music

草莓棉花糖摩卡咖啡(NT 200)

新鮮草莓園鬆餅(NT 240):士多啤梨味甜品配上紅色靚碟,夠哂搶眼。鬆餅可分成呈水滴形o既八小格,遠睇有啲似遊樂場入面o既「氹氹轉」。厚厚o既鬆餅外脆內鬆,每格都已沾上忌廉鮮草莓糖粉草莓醬朱古力醬雪糕,一口吃下清涼香甜o既草莓園鬆餅,口感集齊鬆脆爽滑於一身 cry ,派對音樂即擴展至全身,感覺極度狂野。

新鮮草莓園鬆餅(NT 240)

派對動物XO仔同表妹終於可以喺上飛機前與家人成功朝拜「StayReal Café」,並巧遇店慶日,以買一送一優惠享用超正o既草莓棉花糖摩卡咖啡,襯埋個可口o既新鮮草莓園鬆餅,口裡心中都洋溢著甜絲絲,認真抵玩到極,當真不枉此行 smileheart

***

派對動物
主唱:五月天
作詞/作曲:阿信

Let's go party party all night oh oh oh oh
Hey lonely lonely goodbye oh oh oh oh
我們 天生 就是

我們 天生 就是 派對動物

人生難得糊塗 偶爾脫軌演出

我們 天生 就是 派對動物
用餐日期: 2015-11-21
此次消費: 每人約$145 (下午茶)
用餐優惠: 其他

共有1 人投票

2016-07-25
類別 : 江浙菜中餐廳

離台當日,小肥再次跟隨超閃旅遊書覓食,訂定位去一家被形容為「低調小籠包名店」o既「邊田庄」度午膳。書上o既電話雖然正確,但原來餐店已搬往新址 shocked ,幸好我地嗰日叫咗架車,司機哥哥又熟地頭,結果都安全及準時到步 smile
邊田庄門面,咭片,店名背後的故事

邊田庄門面,咭片,店名背後的故事

接待處用上雲石作桌,氣派十足。門旁擺放出紅地毯及印滿店名o既佈景版,喬遷開幕儀式應將於日內進行 flower 。步進樓底高高o既大堂,即可望見樑上o既水晶吊燈及四周美輪美奐o既鮮花,配合埋木製o既傢俱椅桌同牆上o既字畫,感覺極之大方典雅。
邊田庄環境大方典雅

邊田庄環境大方典雅

下圖所示,女洗手間因可充當為新娘子專用房間,房內配套齊備,一樣咁華貴 excited 。餐桌用上絨造枱布,飯前亦有熱毛巾抹手,服務生溫婉有禮,各方面都流露出細心與體貼。打開餐牌,首頁已道出店主為頌親恩,餐廳名字特意用上其父親之大名訂設 star ,有意思得很!既然餐店蘊藏著濃情厚意,六人就應友善o既靚女姐姐推介,點咗多款鎮店菜式。
女洗手間、鮮花擺設、熱毛巾

女洗手間、鮮花擺設、熱毛巾

chopstick 豆酥鮮蚵豆腐(NT 280):第一道豆腐以熱鍋燒住上,好夠新鮮熱辣。面層只見橙黃色o既豆酥,下面其實暗藏白雪雪o既豆腐鮮蚵豆酥香口得黎質感粗嚡,連同豆腐鮮蚵一齊食則更能特顯豆腐如何幼滑如絲,蚵仔如何肥美鮮甜 yummy
豆酥鮮蚵豆腐(NT 280)

豆酥鮮蚵豆腐(NT 280)

chopstick 芝麻牛蒡(NT 280):修長o既芝麻牛蒡輕巧香脆,淨聽餸名好似一款平平無奇o既餐前小食咁,但當用上精美o既餐碟及靚花伴上,即令食客眼前一亮,就連身價都提升不少。

芝麻牛蒡(NT 280)

chopstick 酥炸蒜香肥腸(NT 380):炸豬大腸喺香港可以話係屬大排檔食品,「邊田庄」o既師傅選用精巧o既花瓶黎承載,粗作頓成幼細o既藝術品,唔打得都睇得先呀 heart

酥炸蒜香肥腸(NT 380)

蒜香肥腸炸得好夠乾身爽脆,惹味得黎一啲押味都冇,妙極!

酥炸蒜香肥腸(NT 380)

chopstick 經典原味小籠湯包(NT 180/八隻)及絲瓜蝦仁湯包(NT 200/八隻):小籠湯包及絲瓜蝦仁湯包勻以木盒蒸煮,呈上枱時仍有煙霧散出。湯包皮層軟薄輕盈,小籠湯包鮮香嫩滑,個人只係略嫌絲瓜蝦仁餡心個味道清淡咗少少 upset ,唔夠濃郁。

chopstick 油淋去骨雞(NT 380):XO仔最怕食骨,嘻嘻,依味油淋去骨雞就啱哂細佬口味。已去骨o既雞肉放置喺藤篩上,側旁插咗一小盆靚花,視覺上田園風味甚為濃厚。 music music 用油淋過o既雞肉香嫩柔滑,食落其實一啲都唔油膩,睇清楚啲先發覺原來此乃因為多餘o既油份就滴流喺藤篩下o既碟子上,結構編排得好有創意同效能 like
油淋去骨雞(NT 380)

油淋去骨雞(NT 380)

chopstick 青蟹炒年糕(NT 1,280):小肥因敏感問題唔食得蟹,不過靚餸已教細佬一飽眼福 love 。單睇青蟹炒年糕o既心形大碟已夠震撼,仔細再睇兩隻青蟹不同部位o既舖排,又會覺得其擺位型似心臟,兩隻蟹蓋緊貼一起更營造出心心相印o既效果,廚師o既設計認真唔簡單。姨媽大讚青蟹鮮甜幼嫩,索盡精華o既年糕煙韌香濃,外觀味道同樣攞足一百分!
青蟹炒年糕(NT 1,280)

青蟹炒年糕(NT 1,280)

邊田庄」o既店名隱藏著感恩o既情懷 balloon ,服務生亦滿載溫情暖意,餐店每個角落一絲不苟o既設計亦明顯花下不少心思,雅麗堂皇。大廚將傳統o既菜式廚技重新演繹,加插咗花藝o既元素,創出別具一格、美觀又美味o既佳餚,實在令人嘆為觀止,目不暇給 smileheart 。埋單平均每人只需六百多新台幣,如此價廉物美,六人已立下決心下次再訪台灣時必定回頭,務求試多幾款珍饈美饌

單據

推薦美食: 經典原味小籠湯包,豆酥鮮蚵豆腐,芝麻牛蒡,酥炸蒜香肥腸,油淋去骨雞,青蟹炒年糕
用餐日期: 2015-11-21
此次消費: 每人約$660 (午餐)

共有1 人投票

2016-07-18
類別 : 台灣菜麵包/西點甜點/蛋糕

姨丈個妹妹出咗名緊貼潮流,得知我地組咗小團短遊台北,佢就好有心地立即傳來「吳寶春麥方店」o既咭片同靚相,告知店內o既巨型包點屬得奬食品 star ,務必一試。
吳寶春麥方店門面及書籍

吳寶春麥方店門面及書籍

離台當日,為怕午後光顧時排隊會耽誤去機場o既時間,我地就盡早十一點鬆啲到達麵包店。
買名牌麵包要排隊

買名牌麵包要排隊

離遠已聞到新鮮出爐o既麵包香,跟住啲香氣行走,終於被細佬發現廚房o既所在地。眼見忙得團團轉o既工作人員個個帶哂口罩同帽咁講求衛生,小肥立即向姨媽們匯報,令大家放心最後衝刺,狂購麵包做手信 tongue
廚房

廚房

真係估唔到週六早上收銀處已見人龍 shocked ,店內o既人客數量仲不斷上升。
吳寶春麥方店

吳寶春麥方店

店子除咗有吳寶春先生獨創o既得奬包點之外,其實亦有售多種口味o既法包、可頌、吐司、薄餅、布丁等,極之多元化。
煉奶法國(NT 40/件)

煉奶法國(NT 40/件)

如果嫌攞熱辣辣o既麵包做手信麻煩,遊客仲可以選購架上以禮盒包裝o既鳳梨酥、史多倫、手作果醬等。喜愛閱讀o既朋友不妨試睇吳寶春先生o既自傳、「麵包秘笈」、「麥方寶典」等書籍。
陳列架及雪櫃

陳列架及雪櫃

麵包全部新鮮熱辣烘出,服務生更會不時攞出樣品供客人試食 smileheart 。XO仔嗰朝早所試o既「饢餅(原味)」(NT 85/件)鬆軟中帶點煙韌,食落好似印度囊餅咁,不過明顯更有奶香,質感亦更為柔潤,實屬超值之選。嘻嘻,深知稍後o既飛機餐唔會好食得去邊,細佬當然係好醒目地買定兩件上機食啦 lol
饢餅(原味)(NT 85/件)

饢餅(原味)(NT 85/件)

小肥嗜甜,成塊面咁大o既「奶油埃及」(NT 40/件)真係啱哂口味。大包同饢餅一樣鬆柔,包心滲滿著奶油香,外層以砂糖點綴,效果猶如神來之筆,甜味喺口腔內好似星星咁閃爍,精彩尤甚! music music
奶油埃及(NT 40/件)

奶油埃及(NT 40/件)

排隊等俾錢時,姨媽們已經開始研究啲巨包攞到返香港應該點樣處理。唔知收銀姐姐係咪聽得明我地o既對話呢,佢好自然地咁就連同一張麵包保存方法及回烤或蒸煮說明包起哂啲戰利品,服務貼身得很 like
麵包保存方法及回烤或蒸煮說明

麵包保存方法及回烤或蒸煮說明

榮獲「2008年世界麵包大賽亞軍」o既「酒釀桂圓」(NT 350/個)主要用上龍眼乾紅酒烘焙,清甜中帶著醇香,配搭新穎獨特,口感剛柔並重,好有驚喜。
酒釀桂圓(NT 350/個)

酒釀桂圓(NT 350/個)

上網查證過,得知吳寶春先生於2008年o既亞軍得奬作採用咗紅酒龍眼,八年後o既2016年則以混合醃漬梅子阿里山茶o既「梅引茶香」(NT 288/個)再度參賽。麵包同一時間有齊酒香梅酸茶甘,暗地裡又帶點咸咸甜甜,盡顯台灣人o既飲食風味,唔怪得知能夠再下一成,贏取「2016年世界盃麵包大賽亞軍」,確真可喜可賀 heart
梅引茶香(NT 288/個)

梅引茶香(NT 288/個)

介紹完兩款亞軍麵包,壓軸當然係「2010 世界麵包大師賽冠軍」代表「荔枝玫瑰」(NT 350/個)上場啦!「荔枝玫瑰」o既概念同「酒釀桂圓」差不多,都係融合咗水果美酒,不過前者o既冠軍組合就加插咗幽香o既玫瑰花 flower 。巨包內含甘醇甜美o既荔枝乾果酒玫瑰花香o既結合,令鼻腔同味蕾洋溢著芬芳與清新,贏得冠軍奬項可謂實至名歸 king
荔枝玫瑰(NT 350/個)

荔枝玫瑰(NT 350/個)

吳寶春麥方店」出品o既巨型包點每日新鮮焗製,芳香怡人,美味可口,無論得奬有否都極俱特色 balloon 。得奬作品價格較高亦在所難免,想經濟啲可選大件夾抵食o既進化版包類「饢餅(原味)」同「奶油埃及」,真係好希望吳寶春先生會考慮黎香港開設分店!
自取等候時間: 15 分鐘

共有4 人投票