公主麵包
公主麵包  等級3

2018-12-04
類別 : 台灣菜牛肉麵

臨走係新北投站附近搵間舊舖食,去旅行我最鐘意搵當地懷舊野食

基本麵款齊

多款小食放門口可以睇岩先點

原本想食碗麵就算見到包緊水餃,咁就叫埋來試吓

餐牌簡單一張紙寫晒款式唔多

牛三寶麵-先講湯底雖然有小小油膩,但牛味都香小小甜,甜得來有小小覺得蔬菜甜,牛根林得來仲保留咬口但唔會一夾即散,牛腩炆得好林肉味係口留住,牛肚比較硬唔夠入味

半筋半肉麵-我覺得叫佢又平又樣樣岩食like

水餃皮煙韌又唔會好厚,餡好多肉汁但肉味就欠,餡有落菜但食唔出咩味,普通
可惜早餐太飽只可以試咁小野
推薦美食: 半筋半肉麵
用餐日期: 2018-11-26
此次消費: 每人約$180 (午餐)

2018-11-28
類別 : 台灣菜中式麵點台式小吃

去旅行最安全當然搵間多人食嘅舖頭,門口睇餐牌選擇好多

因為太短時間內食得太密,所以只好叫小小試,樣樣都好想試

貢丸切仔米粉-湯底超香葱油味,新竹米粉係鞋果種,貢丸得一粒所以叫多碟餸食
豬紅湯-湯底甜豬紅滑冇腥味好QQ

豆芽菜-爽脆甜冇腥味唔知落左咩調味,一夾就清碟wowlike

三色蛋-其實唔係唔好食只係太多沙律醬成口都係跟本食唔到味道,連皮蛋咁重味都食唔到,賣相好靚好吸引upset

魯肉飯-味道香濃但豬皮部分爽口煙韌我比較喜歡食已經林晒,解油膩蘿蔔味道唔錯

花枝-點芥辣溝醬油膏食好特別,花枝爽口彈牙但一點都不韌一咬即斷,但就食唔到鮮甜
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$130 (晚餐)

2018-02-05
類別 : 台灣菜小吃店其他小吃台式小吃

早餐搵野食原本唔係食佢,但未開門所以試左

招牌個樣舊舊好有歷史感

主打食物餐牌種類唔多

米粉湯-好似瀨粉但軟滑啲口感一樣夠爽口,睇佢湯底咁清估唔到勁香,乾蔥油香到連湯都一滴無淨cry

魯肉飯-暫時食過最好味嘅一間,汁濃濃但唔會死咸豬油香唔會痴嘴,飯粒分名熱辣辣香噴噴like

卤大腸-好食過阿財,冇腥味同押味,腸夠冧入味但完整冇爛晒,連薑絲一齊食仲正like

油豆腐-好似卤水左嘅素鵝,又滑又入味卤水汁甜甜地,忍唔住一食再食,豆腐好香豆味,食到想添多碟crycry
總結-估唔到亂搵有間俾到驚喜,各樣都好好味會推介俾朋友

推薦美食: 米粉湯, 魯肉飯, 油豆腐
用餐日期: 2017-05-17

2017-05-25
類別 : 台灣菜咖啡廳(店)麵包/西點甜點/蛋糕喝飲聊天

起身要飲返杯回魂咖啡,香味遠一遠都聞到,一入門口仲有咖啡豆炒緊

咖啡種類太多好難選擇,好彩凍咖啡得2款,唔想雪糕味蓋過咖啡香,飲齋啡就最能試真味道

蜂大水滴冰咖啡-味道香濃係口腔久久不散,本人唔鐘意酸味咖啡,蜂大咖啡好岩我好味excited

坐樓上先睇到蛋糕,有9款隻隻都向我招手lol

帕瑪森起司蛋糕-芝士好重正吞唔到落喉嚨痴晒口,好奶味又滑又香,軟硬度適中但偏乾用個义仔食好論盡

千層派-薄餅好香蛋味又薄到透光,cream又夠多唔膩唔會過甜又滑好好味好新鮮crycry
總結-老舖係信心保証唔只咖啡得連蛋糕都一樣掂likelike
推薦美食: 帕瑪深起士, 千層派, 蜂大水滴冰咖啡
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-05-18
此次消費: 每人約$150 (下午茶)

2017-02-22
類別 : 日本菜速食店

去誠品時入口隔離有一班學生成十個企係檔口門口等,無蝕底當然企賣去試食

口味有7款可以雙拼一樣價錢

即叫即整要有耐性等,不過食好野當然唔怕等,開頭見制成品以為原個薯仔切所以先可以咁長,原來係薯蓉唧落去

每次炸完要等攤凍先夠脆,等嘅時候又炸一份,每次只會做一份專心炸同睇火,店員或老板只得一人做但好有balloon

等左30分鐘終於到我啦,叫左海苔同蜂蜜芥末試,海苔上有沙律醬加埋每條薯條都痴滿海苔食到成口都係,好滿足yummy酸酸咸咸惹味,蜂蜜芥末醬甜甜地但唔辣,小朋友都岩食,薯條外脆內軟,雖然薯粉整但一樣好香薯仔味,軟熟得來唔會成口粉wow
美食要有耐性而且台灣檔仔一般都即叫即整用心做唔會急俾劣貨,值得大讚likelike
內用候位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2016-12-27