公主麵包
公主麵包  等級3

2018-12-29
類別 : 台灣菜麵食

行條九份街樣樣試一件都飽死,近入口超長人龍所以臨走散晒人龍先去食

經典老舖裝修冇特別

試食後可以買走,但都唔算平,而且旅行買返香港就唔太方便

店舖好有系統安排一面排隊,前面幾張枱劃定食物,一坐食物即到但真太飽只好試湯

綜合魚丸湯-鯊魚丸肉質比較林又淡口,台灣貢丸真係間間都好食,肉質爽口肉汁夠濃,包肉魚丸面層爽硬入面肉餡濃汁鮮但唔油,魚羹肉丸滑但林,三絲魚丸鮮甜爽口
內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2018-11-28
此次消費: 每人約$50 (下午茶)

2018-12-17
類別 : 台灣菜小吃攤販甜點/蛋糕台式甜點台式小吃 喝飲聊天

今日天氣非常差雨越落越大,人多難行間間舖坐滿人,行到好入終於見到出名賴阿婆芋圓,無裝修餐牌更簡單,只有紅豆&綠豆&另有好似花生

如果要凍就加冰超直接,芋圓係雜錦,綠豆大粒夠林但唔起沙小小偏甜,冰溶小小後就剛好

熱紅豆一樣超大粒豆又林而且味道唔甜
芋圓-綠茶味食得出淡淡綠茶味,山藥顏色又靚林林地好QQ,地瓜比較硬身味道最濃但太實唔鐘意,原味煙韌度最高
總結- 客如輪轉雖然地方唔係話大,但客流快,見到坐滿等一陣就得唔好咁快放棄會走寶
內用候位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2018-11-28
此次消費: 每人約$50 (下午茶)

2018-12-14
類別 : 台灣菜外送店/外帶店小吃攤販其他小吃台式小吃

當日上九份超大雨個個開住遮但簷篷位間間唔同,雖然環境惡劣雨水反彈身同面都中招,但見到條長長人龍唔排唔得

睇裝修就好似好老舖,做到唔停手好似工廠咁入面人手做做做,門面店員就機械人咁勁快手

貴精不貴多得4款選擇,每款面頭有小小記認

皮煙韌唔黐口有淡淡草香薄薄地包住餡料,紅豆大大粒又夠林唔會太甜剛剛好,菜浦米我幻想係香港食開嘅菜甫味,但台灣又完全唔同帶甜多過咸,韌韌地唔似香港爽口幾得意都好食,咸綠豆原來好似眉豆咁好好食
總結:因為跟團太短時間係九份又太多野食試味,搞到唔敢買太多粒,後悔真係好味下次要買多多

2016-06-26
類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

淡水老舖路過見有人等蛋糕出爐,買定做宵夜

冇諗過蛋糕咁平一大舊,最後食唔晒要攞返香港做手信upset蛋糕好軟綿綿但又有小小彈性唔會一切就碎晒,好香蛋味放左4日食都唔會硬勁

等蛋糕時見QQ酥口味特別所以試食,一食又覺得幾特別,咖哩味食入口又唔會覺得好奇怪冇又咸又甜嘅感覺,山藥有小小甜但又唔會過分,紅豆大大粒夠晒林加左肉鬆味道奇妙小小咸小小甜,山藥味道偏淡,綠茶清香,黑糖我本身唔太鐘意隻味道所以不作準,本人一直對太陽餅冇興趣,覺得老婆餅好食d,但一試QQ酥就鐘意左
用餐日期: 2016-06-23