公主麵包
公主麵包  等級3

2017-03-01
類別 : 台灣菜小吃攤販夜市其他小吃肉類料理台式小吃

夜市餐牌得幾種選擇,但座位不停滿座個個都唔介意搭枱或迫,真係忍唔住行左2轉都要座低一試

豬庫飯-好香好香卤水味好濃,皮一啲都唔肥,肉入口即化,卤水雞蛋入味但硬左小小,筍炆得好林又入味冇酸味,細細碗食完仲可以繼續掃街

蛋包蝦仁湯-賣相靚湯底清甜,雞蛋睇落半生熟原來已熟晒,蝦膠爽口彈牙好香蝦味鮮甜,有塘芹勁加分提升味道,不過大熱天時飲真係頂唔順
叫左食物後先發現坐落個個都叫苦瓜湯,一盅盅上個個讚正,可惜已經遲左一步而且天氣太熱飲完已經成頭出晒汗又肚脹,只好留下一次再試味
內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-06-22
此次消費: 每人約$60 (宵夜)

2017-02-23
類別 : 台灣菜冰品

一到步食返個甜品醒醒神先

餐牌簡單主力得幾樣,但門口好多配料可以選擇,又唔貴只需加10蚊

巧克力牛奶冰-古早味刨冰所以冰粒大小不一,靠煉奶同朱古力醬都夠味,但刨冰缺點溶得快,芋圓煮得好煙韌但又唔會痴牙,顏色唔重要因為分唔到唔同味

紅豆牛奶冰-煉奶味仲明顯,另有小小黑糖糖水味道特別,紅豆好大粒夠林但唔會爛晒夠綿又唔會煮得太甜好有咬口yummy
推薦美食: 紅豆牛奶冰
用餐日期: 2016-12-26
此次消費: 每人約$60 (下午茶)

2017-02-22
類別 : 台灣菜

到步第一餐想食返個牛肉麵先,舖頭裝修簡潔乾淨,有上下2層

叫左涼茶估唔到係支裝飲品,但唔太甜都可以係唔夠凍,反而冬瓜茶係沖夠凍又解暑又清潤

糖心蛋-非常有水準,蛋入到濃濃鹵水但蛋白仲有小小生蛋黃半生熟cry

紅燒牛肉筋粗麵-牛輾係晒林但不失咬口,牛筋反而比較硬,湯低偏咸,麵雖然滑但太厚同粗好難索湯

紅燒堂主全餐-餸有牛骨牛根牛輾牛肉牛肚牛腩,牛骨好難有儀態地食但肉而林晒好骨膠原,牛筋好硬,牛肉好柴皮咬唔開,牛輾林滑,牛肚好堅韌咬唔開,牛腩雖然肥但好香香料味肉又林又滑,湯底都比較濃味,不過麵就硬左小小

雖然價錢同香港差不多,但坐得舒適冷氣超夠,感覺上衛生好好多,地道同現代各有各好
推薦美食: 糖心蛋
內用候位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-06-22
此次消費: 每人約$330 (午餐)

2017-02-22
類別 : 日本菜速食店

去誠品時入口隔離有一班學生成十個企係檔口門口等,無蝕底當然企賣去試食

口味有7款可以雙拼一樣價錢

即叫即整要有耐性等,不過食好野當然唔怕等,開頭見制成品以為原個薯仔切所以先可以咁長,原來係薯蓉唧落去

每次炸完要等攤凍先夠脆,等嘅時候又炸一份,每次只會做一份專心炸同睇火,店員或老板只得一人做但好有balloon

等左30分鐘終於到我啦,叫左海苔同蜂蜜芥末試,海苔上有沙律醬加埋每條薯條都痴滿海苔食到成口都係,好滿足yummy酸酸咸咸惹味,蜂蜜芥末醬甜甜地但唔辣,小朋友都岩食,薯條外脆內軟,雖然薯粉整但一樣好香薯仔味,軟熟得來唔會成口粉wow
美食要有耐性而且台灣檔仔一般都即叫即整用心做唔會急俾劣貨,值得大讚likelike
內用候位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2016-12-27

2017-02-21
類別 : 多國菜複合式餐飲其他吃到飽海鮮

朋友介紹話要1個月前訂位先食到,但我用盡方法出發前1星期在facebook找得聯絡後訂位

訂坐時只說有1個小朋友,但到現場時店員主動提供兒童餐具及填色餐紙給我們lovelove

不停食左2個鐘,飽到電時食物冇手軟仲繼續不停出,保持熱同新鮮like

湯類很多有中式有日式但同飲開老火湯唔同,味清新飲到食物原本味道好鮮

沙律菜都非常多款又新鮮夠凍,西冷牛扒肉質林滑好香肉味

天婦羅不停即炸,不過蝦就比較油膩,蔬菜好甜同脆,燒鴨有鬚味皮唔脆,三文魚冇特別

片皮鴨凍左唔好食,海鮮都清甜,刺身壽司都好新鮮,鮟康魚干唔好食嘅

三杯蛤即整好清甜,點心冇特別,牛肋肉炆得好林入味,芝士海鮮塔唔夠熱麻麻地,咸豬手又脆又惹味,拔絲地瓜一定要試like

無諗過甜品會試唔晒,每款都好好味又清碟,朱古力心太軟&焦糖燉蛋&梳孚里全部即叫即整非常有heart

飽到嘔都忍唔住食5球雪糕試試味yummy

太感動生日有蛋糕有禮物送仲有折扣,可惜係壽星累到暈左,蠟燭由我地代勞吹熄,但都非常多謝店員的細心
總結如果想食酒店式自助餐但普通店舖價錢,可以試一試食物除了賣相靚味道都好
內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-12-26