公主麵包
公主麵包  等級3

2017-05-25
類別 : 台灣菜咖啡廳(店)麵包/西點甜點/蛋糕喝飲聊天

起身要飲返杯回魂咖啡,香味遠一遠都聞到,一入門口仲有咖啡豆炒緊

咖啡種類太多好難選擇,好彩凍咖啡得2款,唔想雪糕味蓋過咖啡香,飲齋啡就最能試真味道

蜂大水滴冰咖啡-味道香濃係口腔久久不散,本人唔鐘意酸味咖啡,蜂大咖啡好岩我好味excited

坐樓上先睇到蛋糕,有9款隻隻都向我招手lol

帕瑪森起司蛋糕-芝士好重正吞唔到落喉嚨痴晒口,好奶味又滑又香,軟硬度適中但偏乾用個义仔食好論盡

千層派-薄餅好香蛋味又薄到透光,cream又夠多唔膩唔會過甜又滑好好味好新鮮crycry
總結-老舖係信心保証唔只咖啡得連蛋糕都一樣掂likelike
推薦美食: 帕瑪深起士, 千層派, 蜂大水滴冰咖啡
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-05-18
此次消費: 每人約$150 (下午茶)

2017-02-22
類別 : 日本菜速食店

去誠品時入口隔離有一班學生成十個企係檔口門口等,無蝕底當然企賣去試食

口味有7款可以雙拼一樣價錢

即叫即整要有耐性等,不過食好野當然唔怕等,開頭見制成品以為原個薯仔切所以先可以咁長,原來係薯蓉唧落去

每次炸完要等攤凍先夠脆,等嘅時候又炸一份,每次只會做一份專心炸同睇火,店員或老板只得一人做但好有balloon

等左30分鐘終於到我啦,叫左海苔同蜂蜜芥末試,海苔上有沙律醬加埋每條薯條都痴滿海苔食到成口都係,好滿足yummy酸酸咸咸惹味,蜂蜜芥末醬甜甜地但唔辣,小朋友都岩食,薯條外脆內軟,雖然薯粉整但一樣好香薯仔味,軟熟得來唔會成口粉wow
美食要有耐性而且台灣檔仔一般都即叫即整用心做唔會急俾劣貨,值得大讚likelike
內用候位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2016-12-27

2017-02-21
類別 : 多國菜複合式餐飲其他吃到飽海鮮

朋友介紹話要1個月前訂位先食到,但我用盡方法出發前1星期在facebook找得聯絡後訂位

訂坐時只說有1個小朋友,但到現場時店員主動提供兒童餐具及填色餐紙給我們lovelove

不停食左2個鐘,飽到電時食物冇手軟仲繼續不停出,保持熱同新鮮like

湯類很多有中式有日式但同飲開老火湯唔同,味清新飲到食物原本味道好鮮

沙律菜都非常多款又新鮮夠凍,西冷牛扒肉質林滑好香肉味

天婦羅不停即炸,不過蝦就比較油膩,蔬菜好甜同脆,燒鴨有鬚味皮唔脆,三文魚冇特別

片皮鴨凍左唔好食,海鮮都清甜,刺身壽司都好新鮮,鮟康魚干唔好食嘅

三杯蛤即整好清甜,點心冇特別,牛肋肉炆得好林入味,芝士海鮮塔唔夠熱麻麻地,咸豬手又脆又惹味,拔絲地瓜一定要試like

無諗過甜品會試唔晒,每款都好好味又清碟,朱古力心太軟&焦糖燉蛋&梳孚里全部即叫即整非常有heart

飽到嘔都忍唔住食5球雪糕試試味yummy

太感動生日有蛋糕有禮物送仲有折扣,可惜係壽星累到暈左,蠟燭由我地代勞吹熄,但都非常多謝店員的細心
總結如果想食酒店式自助餐但普通店舖價錢,可以試一試食物除了賣相靚味道都好
內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-12-26
此次消費: 每人約$350
用餐優惠: 其他

2016-09-19
類別 : 台灣菜小吃店台式小吃

夜晚十點鐘到舖頭食宵夜點知條人龍長到呢~~只好外賣返酒店食由於樣皮都即整,所以都等左一段時間先有得食好彩唔肚餓

餐牌食物唔多選擇

三杯蛤-好味停唔到口,蛤肉肥美肉厚,蔥夠多就算生都好香冇腥味,鮮甜到不得了,淨返D汁都用來撈埋飯like

蔥蛋-蛋好香表面蕉脆中間好嫩滑,蔥花又好香yummy

魯肉飯-魯水汁唔夠濃,肉粒肥膏太多但豬油又冇香味

魯小腸-魯水汁好淡冇香料味,豬腸冇內臟腥味,口感有小小爽脆又冇油膩感,連薑絲食更加減膩

魚肚湯-湯底好清甜有淡淡薑味唔太辣,魚肚去左大部分骨魚油好甘香一D腥味都冇

2個人4小碟加1個湯真係好滿足
推薦美食: 魚肚湯, 三杯蛤, 蔥蛋, 魯小腸
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2016-06-23

2018-12-29
類別 : 四川菜火鍋店火鍋吃到飽麻辣鍋

第4次來台北,試過2次想試這個人氣店都冇位,所以今次早1日訂位

食物種類真係好多,尤其海鮮蝦都有3種,丸類多到來幾次都試唔晒,但菜類就比較失色,菇類數得出都有

糖品同生果都有一個櫃可惜冇試到

haagendazs超多種影唔晒,有特別味道揀香港未有一定要試

最愛嘅movenpick都有8款我揀,只好每種味試半球

湯底當然要試麻辣,原本想試東北酸菜鍋俾錯左來了個蔬菜精力鍋,麻辣頭一轉小小辣但冇麻感覺香料味都不足但唔油膩,蔬菜湯我本人比較重口味,感覺同滾水無分別
3種蝦質地各有不同要睇想食彈牙,爽口定鮮甜啦,魚始終比較腥,尤魚新鮮,大粒貝好食我估係帶子

試左多種肉類但肉味都淡,有啲就肉質滑小小,提議要快食唔好滾太耐肉質會鞋到似擦子膠

蝦滑從未食過有一粒粒蝦肉係裏面,但唔試起膠所以好散近似梅,花枝就比較好夠彈牙

價錢唔算貴但同香港任食邊爐比較都係香港美國肥牛香肉味,出名店係要一試嘅,不過我試一次真係夠
用餐日期: 2018-11-28
此次消費: 每人約$635 (晚餐)