公主麵包
公主麵包  等級3

2017-05-28
類別 : 台灣菜夜市台式小吃

長長人龍真係有小小嚇親,但真材實料係面前即包即炸,每個炸芋頭包入面有一隻咸蛋黃,仲有一糰豬肉鬆包實,炸到面超鬆脆,面頭脆得來唔會死實實,芋頭好綿好香,肉鬆唔咸但無肉味,成隻咸蛋好滿足成口油好咸香wow
總結每人食2個已經好飽要留肚掃街,1個又唔夠滿足,老店保持水準長長人龍有保証

推薦美食: 蛋黃芋餅
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2017-05-17
此次消費: 每人約$25 (晚餐)

2017-01-08
類別 : 韓國菜小吃攤販夜市其他小吃台式小吃

又凍又落雨情況惡劣所以無影到蛋糕,第一次食花生起司&土雞蛋起司,花生勁香小小甜但芝士味淡淡唔會又咸又甜,蛋白未全熟滑滑溜蛋黃係糖心好香襯芝士好好味,外層好似雞蛋仔好香,食完即排多次買6個yummyyummy今次試埋奶油味,食入口唔會太甜好軟熟,一樣好夾真係超好味必試likelike

推薦美食: 土雞蛋起司
自取等候時間: 15 分鐘
用餐日期: 2016-12-27
此次消費: 每人約$55

2018-12-04
類別 : 台灣菜牛肉麵

臨走係新北投站附近搵間舊舖食,去旅行我最鐘意搵當地懷舊野食

基本麵款齊

多款小食放門口可以睇岩先點

原本想食碗麵就算見到包緊水餃,咁就叫埋來試吓

餐牌簡單一張紙寫晒款式唔多

牛三寶麵-先講湯底雖然有小小油膩,但牛味都香小小甜,甜得來有小小覺得蔬菜甜,牛根林得來仲保留咬口但唔會一夾即散,牛腩炆得好林肉味係口留住,牛肚比較硬唔夠入味

半筋半肉麵-我覺得叫佢又平又樣樣岩食like

水餃皮煙韌又唔會好厚,餡好多肉汁但肉味就欠,餡有落菜但食唔出咩味,普通
可惜早餐太飽只可以試咁小野
推薦美食: 半筋半肉麵
用餐日期: 2018-11-26
此次消費: 每人約$180 (午餐)

2017-12-15
類別 : 台灣菜甜點/蛋糕台式甜點

food court食物選擇多,傳統野特別吸引,樣樣有啲岩晒

熱食得幾種但配搭自己

甜品種類多多

肉燥乾撈米-味道淡肉燥唔夠香,太乾難入口
筒仔米糕-米糕唔夠林,肉燥淡口又小,加埋辣醬好小小
肉燥油菜-冇特別
花生紅豆粉圓豆花-紅豆夠晒林甜度剛好,花生超林,粉圓好QQ,豆花超滑凍食都咁正crycry
用餐日期: 2017-12-14

2017-02-22
類別 : 台灣菜

到步第一餐想食返個牛肉麵先,舖頭裝修簡潔乾淨,有上下2層

叫左涼茶估唔到係支裝飲品,但唔太甜都可以係唔夠凍,反而冬瓜茶係沖夠凍又解暑又清潤

糖心蛋-非常有水準,蛋入到濃濃鹵水但蛋白仲有小小生蛋黃半生熟cry

紅燒牛肉筋粗麵-牛輾係晒林但不失咬口,牛筋反而比較硬,湯低偏咸,麵雖然滑但太厚同粗好難索湯

紅燒堂主全餐-餸有牛骨牛根牛輾牛肉牛肚牛腩,牛骨好難有儀態地食但肉而林晒好骨膠原,牛筋好硬,牛肉好柴皮咬唔開,牛輾林滑,牛肚好堅韌咬唔開,牛腩雖然肥但好香香料味肉又林又滑,湯底都比較濃味,不過麵就硬左小小

雖然價錢同香港差不多,但坐得舒適冷氣超夠,感覺上衛生好好多,地道同現代各有各好
推薦美食: 糖心蛋
內用候位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-06-22
此次消費: 每人約$330 (午餐)