公主麵包
公主麵包  等級3

2015-06-19
類別 : 台灣菜火鍋店火鍋

到台灣試試當地麻辣火鍋,選擇左間裝修骨子,食物普通唔夠地道,但服務員好好招呼有耐性慢慢解釋每種食法,叫野食送紅茶&洛神紅茶味道偏甜,肉類味道普通湯底補救返,總括冇特別不會再試

牛肉冇肉味,湯底小辣剛開始冇味但滾到尾超濃,蜆好鮮芝麻麻糬甜甜地好怪

羊肉好味,湯底唔咸但有濃香,粉絲吸晒湯超超超好味

羊肉好味,湯底唔咸但有濃香,粉絲吸晒湯超超超好味

跟餐送的甜品好特別好味

跟餐送的甜品好特別好味

用餐日期: 2015-06-09

2016-09-19
類別 : 上海菜中餐廳中式麵點

大家有機會去試味記得一到就好攞飛,之後先慢慢影相大把時間,我一等就得左半小時,食完都仲有好多人等緊位,而且要齊人先俾入,

菜單選擇唔算多,不過飽飽地點5樣菜試下,點菜後朋友去了洗手間一會,期間有3位店員問過坐位真真緊張

涼拌雲耳-白醋味好搶鼻雖然食到有甜味但味道太酸,雲耳SIZE大小適中

小籠包-皮係夠簿汁都好多摺位又夠雖然賣相好好但餡的肉冇味道小小鮮味都冇,招牌菜令我好失望sick香港好多間上海菜館都做我好過佢,但店員好細心問完知道第一次來就教你個醋點調教抵讚

莧菜-炒得好好味,冇青草味仲係嫩嫩的味道清清地剛好又唔油like

乾拌雲吞(菜肉)-餡入面菜好香好多但食唔到肉,皮好簿好滑,但乾拌汁冇味道蔥又小得可憐upset

原盅牛肉麵-上菜時有盅牛肉湯係面倒入麵,賣相湯底用水一樣清,點知飲落都同飲水感覺一樣,牛肉冇肉味又硬又鞋,麵拉得條條一樣好幼但好滑,如果湯有返小小味道就正啦

總結期望越大失望越大,等位時見咁多人諗住實係好野,點知味道只是平平無奇,雖然質素好過香港分店但唔值得我等半個鐘
內用候位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$500 (晚餐)

2018-05-18

帝王蟹主角食左3轉,頭2次燒得比較乾同冇晒肉汁可能太多客人,最後一次腳身粗燒得剛剛好美味yummy

蛤蠣只食鮮味,好彩肉質夠甜

蔥花牛舌好失望唔香好韌

季節蝦燒到老晒乾晒好燶

沙朗牛肉肉味濃但太簿口感麻麻

送嘅特大虎蝦,肉質爽彈牙鮮甜,但每位得半隻又唔切埋食得好倫盡

透抽味道鮮甜燒得剛好唔會乾

干貝好鮮甜,梅花豬肉有腥味同好肥膩

羊小排肉林又唔騷燒得剛剛熟like

叫左3次臨走先俾我,荀超好味,雞脾菇好正雖然只食原味但新鮮已經好好味

燒麻糬好得意面脆有米香,花生碎好正,中間軟林林唔痴牙好正

山藥又係叫3次都唔到,新鮮好味
總結:雖然食物好食,但落單混亂,剛到熟客食物靚同快上菜,外地客的我們點菜幾次到臨走傾計時講先即攞其他客人食物先給我們,感覺唔太好
用餐日期: 2017-05-16
此次消費: 每人約$1350 (晚餐)

2017-12-15
類別 : 台灣菜美食廣場

終於肯唔食擔仔麵試新野啦

種類唔多但配搭多好難揀

首烏人參雞麵線-小食筍絲酸脆好特別,油菜好多油好彩台灣菜又甜又爽,雞湯藥材味嗅落好大味但食落好淡似油水浸,雞肉燉到爛晒但冇味,幼麵線本人唔鐘意食襯個無味嘅湯可以講yuk

紅燒牛腩麵-湯底牛肉味濃,紅油剛剛好唔太油膩又小小辣易入口,牛腩用牛肉炆到易咬又唔韌又唔會碎晒like麵好QQ又滑索晒湯正
用餐日期: 2017-12-14
此次消費: 每人約$220 (晚餐)

2016-06-26
類別 : 台灣菜台式小吃

而家鹵味唔知點解一係唔加熱一係就當炸熱,搵到間用鹵水汁加熱即買來做宵夜,連食幾日想清清地所以選擇左大部分都係素,

高麗菜好好味又食到清甜又爽口,豬耳又林又入味但仲保持到爽口連住小小好似豬頭肉wow豬腸入味唔騷又冇肥膩感,脆腸好爽好爽但唔夠入味但連酸菜食都可以,百頁吸湯但本身鹵水香料同咸度都不足搞到有小小 寡口,鱈魚豆腐平淡冇驚喜,蘿蔔冇渣又清甜yummy,這種健康鹵水可惜沒有鵝翼鴨頭鴨舌,試唔晒美中不足

自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-06-24