公主麵包
公主麵包  等級3

類別 : 快餐店/便當店其他小吃台式小吃

住萬年館瞓醒搵野食,見到要排隊香港人心態唔執輸即入去試試

選擇唔多主力得2種,好專業小舖

叫飯有例湯送,好似素湯但清甜有素瓜味冇大豆腥味,一定冇放味精清清地好舒服

酸青瓜雖然只係拌碟但做得好好味,唔會太酸瓜又保持到爽脆,同炸野食可減油膩感

燙青菜-終於唔係通菜啦,唔知點解燙都可以油到咁sick

最後到主角排骨飯,豬扒即叫即炸好脆,但薄身左有小小乾身冇咩肉汁保留,但都仲有小小滑溜,肉燥飯好豐富有菜有配料仲有鹵水豆乾,配料做得冇麻呼豆乾入味又唔硬,炸菜味道剛好唔會太咸送飯一流,肉燥肉質唔會好鞋又冇油膩淡淡乾蔥香味,台灣椰菜點整都好食
亂打亂撞後食到間便宜地道飯堂好特別like
內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$100 (早餐)

類別 : 台灣菜小吃攤販台式小吃

而家鹵味唔知點解一係唔加熱一係就當炸熱,搵到間用鹵水汁加熱即買來做宵夜,連食幾日想清清地所以選擇左大部分都係素,

高麗菜好好味又食到清甜又爽口,豬耳又林又入味但仲保持到爽口連住小小好似豬頭肉wow豬腸入味唔騷又冇肥膩感,脆腸好爽好爽但唔夠入味但連酸菜食都可以,百頁吸湯但本身鹵水香料同咸度都不足搞到有小小 寡口,鱈魚豆腐平淡冇驚喜,蘿蔔冇渣又清甜yummy,這種健康鹵水可惜沒有鵝翼鴨頭鴨舌,試唔晒美中不足

自取等候時間: 10 分鐘
此次消費: 每人約$100

類別 : 台灣菜小吃店

行經戲院見到有大大張紙寫小炒100元,諗唔到食咩就去試試

菜式選擇好多仲有海鮮可以即撈即煮,但普通話唔得驚煮出來唔知變左咩味,點餐牌上的款式就算smile

炒青菜-台灣通菜又幼又嫩又脆,炒得好夠火侯又唔會太油,好好味cry

蔥爆牛肉-牛肉嫩冇根,配料炒得好香又唔會太咸,清左碟like

生炒鮮蛤-蛤唔夠新鮮肉又細粒,可能烚過先炒肉跌晒出來,殼成碟都係味道唔得

鹹酥鮮蝦-遮事椒鹽蝦,蝦炸透連殼都可以食埋,第一隻除殼食蝦肉鮮甜,第二隻連殼食好香送酒真係一流,2種食法都好正wow

肉絲炒麵-睇落濕炒麵但食落口估唔到嘅味道,甜甜小酸反而咸味唔重,麵qq又滑但好索汁,可能係台灣口味但唔難食唔難接受,慢慢食都清到碟

蒜泥鮮蚵-第一隻蚵仔好腥,第二隻試試連薑絲食,雖然冇左腥味但連鮮味都冇埋,冇蒜頭味醬油膏又小成碟食唔出味道,粒粒蠔仔包住滑溜溜嘅粉真係太地道唔岩口味只食左4粒放棄upset
成間舖都台灣人可能好出名,整體都唔錯埋單大約2百幾蚊港幣
推薦美食: 鹹酥鮮蝦, 蔥爆牛肉
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$150 (晚餐)

2017-12-31
類別 : 台灣菜中餐廳牛肉麵

酒店下面有美食廣場仲有間古色古香舊舖當然要試試

配菜好多

好專心做得幾款食物選擇

韮菜豬肉餃子-皮好彈牙淥得剛好唔會糊口,豬肉餡新鮮好多肉汁

牛三寶麵-牛肚比較硬唔入味,牛筋好冧滷水味濃,牛展肉林滑易咬唔痴牙wow

家常乾麵-麵香彈牙滷豆腐入味肉碎都有滷過杰汁剛好唔太濕剛掛麵,好有古早味
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-12-12
此次消費: 每人約$180 (下午茶)

2017-12-19
類別 : 台灣菜冰品

台灣要食冰是常識吧,是但搵間都好食,今次搵一間裝修新式同靚試試

全芒果餐牌夠賣點

甜品上前店員先介紹可以落小小鹽落芒果面,令到甜味香味更加出

最上層係芒果雪糕濃味甜度剛剛好又夠滑,芒果雪花冰冰好綿好綿但果汁味嫌唔夠雪糕重味,黑糖刨冰甜得很但配鮮芒果就剛剛好又香,芒果普普通通聽店員教用鹽吊味真係好食啲
用餐日期: 2017-12-13
此次消費: 每人約$200 (下午茶)