公主麵包
公主麵包  等級3

2016-09-19
類別 : 上海菜中餐廳中式麵點

大家有機會去試味記得一到就好攞飛,之後先慢慢影相大把時間,我一等就得左半小時,食完都仲有好多人等緊位,而且要齊人先俾入,

菜單選擇唔算多,不過飽飽地點5樣菜試下,點菜後朋友去了洗手間一會,期間有3位店員問過坐位真真緊張

涼拌雲耳-白醋味好搶鼻雖然食到有甜味但味道太酸,雲耳SIZE大小適中

小籠包-皮係夠簿汁都好多摺位又夠雖然賣相好好但餡的肉冇味道小小鮮味都冇,招牌菜令我好失望sick香港好多間上海菜館都做我好過佢,但店員好細心問完知道第一次來就教你個醋點調教抵讚

莧菜-炒得好好味,冇青草味仲係嫩嫩的味道清清地剛好又唔油like

乾拌雲吞(菜肉)-餡入面菜好香好多但食唔到肉,皮好簿好滑,但乾拌汁冇味道蔥又小得可憐upset

原盅牛肉麵-上菜時有盅牛肉湯係面倒入麵,賣相湯底用水一樣清,點知飲落都同飲水感覺一樣,牛肉冇肉味又硬又鞋,麵拉得條條一樣好幼但好滑,如果湯有返小小味道就正啦

總結期望越大失望越大,等位時見咁多人諗住實係好野,點知味道只是平平無奇,雖然質素好過香港分店但唔值得我等半個鐘
內用候位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$500 (晚餐)

2016-09-19
類別 : 台灣菜小吃店台式小吃

夜晚十點鐘到舖頭食宵夜點知條人龍長到呢~~只好外賣返酒店食由於樣皮都即整,所以都等左一段時間先有得食好彩唔肚餓

餐牌食物唔多選擇

三杯蛤-好味停唔到口,蛤肉肥美肉厚,蔥夠多就算生都好香冇腥味,鮮甜到不得了,淨返D汁都用來撈埋飯like

蔥蛋-蛋好香表面蕉脆中間好嫩滑,蔥花又好香yummy

魯肉飯-魯水汁唔夠濃,肉粒肥膏太多但豬油又冇香味

魯小腸-魯水汁好淡冇香料味,豬腸冇內臟腥味,口感有小小爽脆又冇油膩感,連薑絲食更加減膩

魚肚湯-湯底好清甜有淡淡薑味唔太辣,魚肚去左大部分骨魚油好甘香一D腥味都冇

2個人4小碟加1個湯真係好滿足
推薦美食: 魚肚湯, 三杯蛤, 蔥蛋, 魯小腸
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2016-06-23

類別 : 台灣菜外帶店中式糕餅

淡水老舖路過見有人等蛋糕出爐,買定做宵夜

冇諗過蛋糕咁平一大舊,最後食唔晒要攞返香港做手信upset蛋糕好軟綿綿但又有小小彈性唔會一切就碎晒,好香蛋味放左4日食都唔會硬勁

等蛋糕時見QQ酥口味特別所以試食,一食又覺得幾特別,咖哩味食入口又唔會覺得好奇怪冇又咸又甜嘅感覺,山藥有小小甜但又唔會過分,紅豆大大粒夠晒林加左肉鬆味道奇妙小小咸小小甜,山藥味道偏淡,綠茶清香,黑糖我本身唔太鐘意隻味道所以不作準,本人一直對太陽餅冇興趣,覺得老婆餅好食d,但一試QQ酥就鐘意左
用餐日期: 2016-06-23

類別 : 壽司/生魚片海鮮

期待的地方見個個去台北必到新景點

可能太晏去到關係好多人,間間舖都要等30分鐘以上先有位,最後決定買速食算

扇貝起司燒-芝士凍左好硬加埋溝左沙律醬好膩,扇貝雖然彈牙但唔鮮甜

松葉蟹-肉質新鮮彈牙殼開得好方便客人食,用筷子一挑就成舊肉出晒來,但味道偏咸,膏比想像中小,但我得2個人可以小小地試味都開心

白貝煮-一個字差又凍又腥又靭又冇鮮味都唔知自己食緊咩huffy

鹽燒牛肉-牛肉因為太肥美凍左好油膩,用左青檸汁都補救唔到,肉質都算林但唔好彩有根肉味唔夠濃

蝦天婦羅-師傅即炸蝦因為剛炸起仲熱辣辣時入盒所以皮林左唔脆但蝦鮮甜,蔬菜餅炸得好香脆又唔油又食到菜甜味like冬菇同青椒都炸得好好冇油感,天婦羅汁同一般食嘅好唔同濃濃鰹魚香味又暖暖地好正,店員仲好細心幫我周圍搵筆寫低係汁,以防收銀員會當湯收費,服務抵讚likelikelike

藍莓低脂乳酪-遮係藍莓芝士餅,藍莓漿味道偏甜如果能酸小小可中和芝士油膩會更好,芝士夠濃好足料又滑,餅底用果仁有咬口
今次冇食新鮮海鮮所以未能作準,下次希望早餐時間去會冇咁多人

內用候位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$600 (午餐)

類別 : 快餐店/便當店其他小吃台式小吃

住萬年館瞓醒搵野食,見到要排隊香港人心態唔執輸即入去試試

選擇唔多主力得2種,好專業小舖

叫飯有例湯送,好似素湯但清甜有素瓜味冇大豆腥味,一定冇放味精清清地好舒服

酸青瓜雖然只係拌碟但做得好好味,唔會太酸瓜又保持到爽脆,同炸野食可減油膩感

燙青菜-終於唔係通菜啦,唔知點解燙都可以油到咁sick

最後到主角排骨飯,豬扒即叫即炸好脆,但薄身左有小小乾身冇咩肉汁保留,但都仲有小小滑溜,肉燥飯好豐富有菜有配料仲有鹵水豆乾,配料做得冇麻呼豆乾入味又唔硬,炸菜味道剛好唔會太咸送飯一流,肉燥肉質唔會好鞋又冇油膩淡淡乾蔥香味,台灣椰菜點整都好食
亂打亂撞後食到間便宜地道飯堂好特別like
內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$100 (早餐)