公主麵包
公主麵包  等級3

2016-06-26
類別 : 台灣菜小吃店

行經戲院見到有大大張紙寫小炒100元,諗唔到食咩就去試試

菜式選擇好多仲有海鮮可以即撈即煮,但普通話唔得驚煮出來唔知變左咩味,點餐牌上的款式就算smile

炒青菜-台灣通菜又幼又嫩又脆,炒得好夠火侯又唔會太油,好好味cry

蔥爆牛肉-牛肉嫩冇根,配料炒得好香又唔會太咸,清左碟like

生炒鮮蛤-蛤唔夠新鮮肉又細粒,可能烚過先炒肉跌晒出來,殼成碟都係味道唔得

鹹酥鮮蝦-遮事椒鹽蝦,蝦炸透連殼都可以食埋,第一隻除殼食蝦肉鮮甜,第二隻連殼食好香送酒真係一流,2種食法都好正wow

肉絲炒麵-睇落濕炒麵但食落口估唔到嘅味道,甜甜小酸反而咸味唔重,麵qq又滑但好索汁,可能係台灣口味但唔難食唔難接受,慢慢食都清到碟

蒜泥鮮蚵-第一隻蚵仔好腥,第二隻試試連薑絲食,雖然冇左腥味但連鮮味都冇埋,冇蒜頭味醬油膏又小成碟食唔出味道,粒粒蠔仔包住滑溜溜嘅粉真係太地道唔岩口味只食左4粒放棄upset
成間舖都台灣人可能好出名,整體都唔錯埋單大約2百幾蚊港幣
推薦美食: 鹹酥鮮蝦, 蔥爆牛肉
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$150 (晚餐)

2016-06-26
類別 : 壽司/生魚片海鮮

期待的地方見個個去台北必到新景點

可能太晏去到關係好多人,間間舖都要等30分鐘以上先有位,最後決定買速食算

扇貝起司燒-芝士凍左好硬加埋溝左沙律醬好膩,扇貝雖然彈牙但唔鮮甜

松葉蟹-肉質新鮮彈牙殼開得好方便客人食,用筷子一挑就成舊肉出晒來,但味道偏咸,膏比想像中小,但我得2個人可以小小地試味都開心

白貝煮-一個字差又凍又腥又靭又冇鮮味都唔知自己食緊咩huffy

鹽燒牛肉-牛肉因為太肥美凍左好油膩,用左青檸汁都補救唔到,肉質都算林但唔好彩有根肉味唔夠濃

蝦天婦羅-師傅即炸蝦因為剛炸起仲熱辣辣時入盒所以皮林左唔脆但蝦鮮甜,蔬菜餅炸得好香脆又唔油又食到菜甜味like冬菇同青椒都炸得好好冇油感,天婦羅汁同一般食嘅好唔同濃濃鰹魚香味又暖暖地好正,店員仲好細心幫我周圍搵筆寫低係汁,以防收銀員會當湯收費,服務抵讚likelikelike

藍莓低脂乳酪-遮係藍莓芝士餅,藍莓漿味道偏甜如果能酸小小可中和芝士油膩會更好,芝士夠濃好足料又滑,餅底用果仁有咬口
今次冇食新鮮海鮮所以未能作準,下次希望早餐時間去會冇咁多人

內用候位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2016-06-24
此次消費: 每人約$600 (午餐)

2015-06-19
類別 : 台灣菜日本菜壽司/生魚片海鮮

一去到會俾餐牌自己寫底要食咩海鮮,不過餐牌冇價錢,煮法如果無特別寫明就會煮老板覺得最鮮味食法,見到有海胆點可以唔試,不過有小小失望淡味肉簿冇甘香,其他都好特別,老板大聲但禮貌不錯,等位地方小小窄

蝦本身好新鮮

新鮮厚切

新鮮厚切

內用候位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2015-06-13
此次消費: 每人約$500 (午餐)

2017-12-15
類別 : 小吃店

搵間熱炒店食,亂行亂行見到客人多到坐出門口

選擇多價錢一般

鮮炒蛤蜊-蜆唔夠鮮甜,味道唔野味唔特出

干貝高麗菜-台灣椰菜點煮都好好味,干貝碎好香畫龍點精

菜脯煎蛋-碟底全部係油,蛋太乾又唔香,材料太小

蔥爆牛肉-牛肉夠林,味道好好,配料一啲都冇剩蔥洋蔥一定要食埋

三杯雞腿-三杯汁好香可惜雞腿唔入味,又鞋又硬,舖底豬血糕索滿汁反而變左主角

用餐日期: 2017-12-13
此次消費: 每人約$300 (晚餐)

2015-06-22
類別 : 台灣菜冰店甜點/蛋糕冰品台式甜點喝飲聊天

由碼頭到舖頭原來都有好一段路,好彩舖頭係大馬路隔離都好容易搵,裝修簡單懷舊,天氣好熱老板都接受到唔開風扇非常環保,雪櫃入面放晒雪糕同雪條,味道唔係平時食既好特別又懷舊
雪糕磚味道好多種類

雪糕磚味道好多種類

酸梅味道好特別,好似食緊話梅冰咁,生津止渴

酸梅味道好特別,好似食緊話梅冰咁,生津止渴

用餐日期: 2015-06-10
此次消費: 每人約$30 (其他)