公主麵包
公主麵包  等級3

2017-05-25
類別 : 台灣菜咖啡廳(店)麵包/西點甜點/蛋糕喝飲聊天

起身要飲返杯回魂咖啡,香味遠一遠都聞到,一入門口仲有咖啡豆炒緊

咖啡種類太多好難選擇,好彩凍咖啡得2款,唔想雪糕味蓋過咖啡香,飲齋啡就最能試真味道

蜂大水滴冰咖啡-味道香濃係口腔久久不散,本人唔鐘意酸味咖啡,蜂大咖啡好岩我好味excited

坐樓上先睇到蛋糕,有9款隻隻都向我招手lol

帕瑪森起司蛋糕-芝士好重正吞唔到落喉嚨痴晒口,好奶味又滑又香,軟硬度適中但偏乾用個义仔食好論盡

千層派-薄餅好香蛋味又薄到透光,cream又夠多唔膩唔會過甜又滑好好味好新鮮crycry
總結-老舖係信心保証唔只咖啡得連蛋糕都一樣掂likelike
推薦美食: 帕瑪深起士, 千層派, 蜂大水滴冰咖啡
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-05-18
此次消費: 每人約$150 (下午茶)

2017-02-22
類別 : 日本菜速食店

去誠品時入口隔離有一班學生成十個企係檔口門口等,無蝕底當然企賣去試食

口味有7款可以雙拼一樣價錢

即叫即整要有耐性等,不過食好野當然唔怕等,開頭見制成品以為原個薯仔切所以先可以咁長,原來係薯蓉唧落去

每次炸完要等攤凍先夠脆,等嘅時候又炸一份,每次只會做一份專心炸同睇火,店員或老板只得一人做但好有balloon

等左30分鐘終於到我啦,叫左海苔同蜂蜜芥末試,海苔上有沙律醬加埋每條薯條都痴滿海苔食到成口都係,好滿足yummy酸酸咸咸惹味,蜂蜜芥末醬甜甜地但唔辣,小朋友都岩食,薯條外脆內軟,雖然薯粉整但一樣好香薯仔味,軟熟得來唔會成口粉wow
美食要有耐性而且台灣檔仔一般都即叫即整用心做唔會急俾劣貨,值得大讚likelike
內用候位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2016-12-27

2016-06-26
類別 : 台灣菜中餐廳台式小吃 精緻料理

check in 後時間太多搵間舖頭食小小野

裝修別致古色古香又係老字號,價錢又低坐底試試

套餐款式多又齊樣樣小小可以試多d種類,擔仔麵可轉米粉或肉燥飲,但麵最出名我當然都係選擇麵啦

油雞餐遮係鹽水雞,肉結實彈牙皮又爽又滑可能香港雞肉太難食所以感得好好味,又唔鞋但入到味唔會死咸smile

蒜泥白肉餐,雖然食落唔油膩但肉片唔爽口感覺食緊肥肉,蒜泥醬做得普通唔夠香可能因為蒜泥醬唔係新鮮做關係
主角擔仔麵冇令我失望,肉燥好香湯底又濃唔油膩,隻蛋都入晒味連蛋黃都有味,麵彈牙又滑連湯汁啜好食yummy
油菜係高麗菜遮係椰菜,台灣椰菜真係好好食又爽又甜又脆但又唔會過硬,就咁燙已經好食
是日小菜係涼拌海帶,小小酸小小辣做到冇腥味又入味都不錯
題外話店員當日好有耐性,因為想用晒悠遊卡入面嘅錢但又唔夠,佢慢慢教我地扣數後補現金,全程面帶笑容態度又誠懇抵讚like
推薦美食: 擔仔麵
內用候位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-06-25

2015-06-18
類別 : 台灣菜台式小吃

老舖人情味濃濃老板娘熱情好客,海鮮粥味道好好無味精全靠海鮮既鮮味,臭豆腐竟然無臭味但一樣做到皮脆內嫩,花枝丸真材實料超彈牙但又唔會死實實,如果再去高雄一定會搵一餐返轉頭食smile
每件都有葱及醬汁,提議食原味唔洗落辣醬已經好好好味,酸菜剛剛好爽脆唔會過酸,非常有心思

花枝丸彈牙真材實料,等凍左先食都冇縮小,海鮮餅同花枝完全唔同,嫩嫩啖啖海鮮

材料超新鮮又多餸,第一次食驚(聲)所以叫味噌,下次一定要食原味

推薦美食: 海鮮粥,臭豆腐,花枝丸
用餐日期: 2015-06-11
此次消費: 每人約$150 (晚餐)

2018-12-30
類別 : 多國菜咖啡廳(店)輕食沙拉甜點/蛋糕

係香港無耐性排隊,來台灣又多野到食唔切,今次終於安排到臨走食

係對面光南成日見到個牌,但樓下搵極都搵唔到電梯上,原來只係一樓要行樓梯先見到

餐牌熱食選擇唔多,三文治&麵包&飲品先係重點,見到相樣樣想試但因為已經尾聲食唔落只好輕食

要熱latte店員細心問要糖嗎?好彩話要糖好靚靚仲跟埋2塊餅仔,鮮奶香滑咖啡唔錯

熱水果茶-勁多維他命C感覺入口酸味多過甜,茶味淡淡地平時覺得紅茶好濃但襯埋一齊好正,味道好復習又橙汁又百香果又檸檬又紅茶仲有好多生果食wowcry

優格冰淇淋水果千層派-冰淇淋小小酸,千層派好酥脆一义落去就到底,係口一陣風咁溶左,但我比較喜歡襯蜜糖多過雪糕like

檳城海鮮喇沙-湯底顏色就夠但鮮味不足,蝦冇鮮味,魚片麻麻地,尤魚都唔太新鮮,蜆細粒冇味,麵用寛薯粉真係估唔到而且唔襯dislike
總結:今次名氣店試完好後悔試得太遲,同埋點解可以咁高價仲排長龍維持咁耐,以後去台灣一定要安排食一次
推薦美食: 優格冰淇淋水果千層派, 熱水果茶
用餐日期: 2018-11-29
此次消費: 每人約$400 (午餐)