公主麵包
公主麵包  等級3

2018-12-30
類別 : 多國菜咖啡廳(店)輕食沙拉甜點/蛋糕

係香港無耐性排隊,來台灣又多野到食唔切,今次終於安排到臨走食

係對面光南成日見到個牌,但樓下搵極都搵唔到電梯上,原來只係一樓要行樓梯先見到

餐牌熱食選擇唔多,三文治&麵包&飲品先係重點,見到相樣樣想試但因為已經尾聲食唔落只好輕食

要熱latte店員細心問要糖嗎?好彩話要糖好靚靚仲跟埋2塊餅仔,鮮奶香滑咖啡唔錯

熱水果茶-勁多維他命C感覺入口酸味多過甜,茶味淡淡地平時覺得紅茶好濃但襯埋一齊好正,味道好復習又橙汁又百香果又檸檬又紅茶仲有好多生果食wowcry

優格冰淇淋水果千層派-冰淇淋小小酸,千層派好酥脆一义落去就到底,係口一陣風咁溶左,但我比較喜歡襯蜜糖多過雪糕like

檳城海鮮喇沙-湯底顏色就夠但鮮味不足,蝦冇鮮味,魚片麻麻地,尤魚都唔太新鮮,蜆細粒冇味,麵用寛薯粉真係估唔到而且唔襯dislike
總結:今次名氣店試完好後悔試得太遲,同埋點解可以咁高價仲排長龍維持咁耐,以後去台灣一定要安排食一次
推薦美食: 優格冰淇淋水果千層派, 熱水果茶
用餐日期: 2018-11-29
此次消費: 每人約$400 (午餐)

2018-12-11
類別 : 台灣菜中餐廳小吃店中式麵點台式小吃

去迪化街霞海城隍廟還神後行返台北車站路經見到度小月好開心即試

裝修好有feel對正門口仲有2張櫈仔位置,可以睇住整擔仔麵一路同老板傾計感覺親切

菜式選擇俾機場店多

擔仔米粉拼滷貢丸-肉燥好香濃惹味,蒜泥唔辣好香新鮮,湯底清甜,滷貢丸好大粒爽口彈牙肉味香

擔仔粿仔粉拼滷鴨蛋-粿仔條原來係粗河粉,河粉新鮮煙韌但始終唔夠索味,滷鴨蛋入晒味連蛋黃都有香味,原本驚膽固醇想唔食但太吸引食埋

溫泉絲瓜蛤蜊-絲瓜煮到林晒,蛤蜊太細粒雖然鮮味但得一口鮮,絲瓜索晒汁好鮮甜但啖夾埋一隻櫻花蝦更香

三杯雞-果然係招牌菜一上枱香噴噴,雞肉嫩滑有汁但入到味好正likeyummy
總結:度小月我試過香港銅鑼灣,台北機場分店但一般,此店令我想再食多幾次試晒菜式
推薦美食: 三杯雞, 擔仔米粉+滷貢丸
用餐日期: 2018-11-27
此次消費: 每人約$250 (午餐)

2018-12-04
類別 : 台灣菜牛肉麵

臨走係新北投站附近搵間舊舖食,去旅行我最鐘意搵當地懷舊野食

基本麵款齊

多款小食放門口可以睇岩先點

原本想食碗麵就算見到包緊水餃,咁就叫埋來試吓

餐牌簡單一張紙寫晒款式唔多

牛三寶麵-先講湯底雖然有小小油膩,但牛味都香小小甜,甜得來有小小覺得蔬菜甜,牛根林得來仲保留咬口但唔會一夾即散,牛腩炆得好林肉味係口留住,牛肚比較硬唔夠入味

半筋半肉麵-我覺得叫佢又平又樣樣岩食like

水餃皮煙韌又唔會好厚,餡好多肉汁但肉味就欠,餡有落菜但食唔出咩味,普通
可惜早餐太飽只可以試咁小野
推薦美食: 半筋半肉麵
用餐日期: 2018-11-26
此次消費: 每人約$180 (午餐)

2018-11-28
類別 : 台灣菜中式麵點台式小吃

去旅行最安全當然搵間多人食嘅舖頭,門口睇餐牌選擇好多

因為太短時間內食得太密,所以只好叫小小試,樣樣都好想試

貢丸切仔米粉-湯底超香葱油味,新竹米粉係鞋果種,貢丸得一粒所以叫多碟餸食
豬紅湯-湯底甜豬紅滑冇腥味好QQ

豆芽菜-爽脆甜冇腥味唔知落左咩調味,一夾就清碟wowlike

三色蛋-其實唔係唔好食只係太多沙律醬成口都係跟本食唔到味道,連皮蛋咁重味都食唔到,賣相好靚好吸引upset

魯肉飯-味道香濃但豬皮部分爽口煙韌我比較喜歡食已經林晒,解油膩蘿蔔味道唔錯

花枝-點芥辣溝醬油膏食好特別,花枝爽口彈牙但一點都不韌一咬即斷,但就食唔到鮮甜
用餐日期: 2018-11-25
此次消費: 每人約$130 (晚餐)

2018-02-05
類別 : 台灣菜小吃店其他小吃台式小吃

早餐搵野食原本唔係食佢,但未開門所以試左

招牌個樣舊舊好有歷史感

主打食物餐牌種類唔多

米粉湯-好似瀨粉但軟滑啲口感一樣夠爽口,睇佢湯底咁清估唔到勁香,乾蔥油香到連湯都一滴無淨cry

魯肉飯-暫時食過最好味嘅一間,汁濃濃但唔會死咸豬油香唔會痴嘴,飯粒分名熱辣辣香噴噴like

卤大腸-好食過阿財,冇腥味同押味,腸夠冧入味但完整冇爛晒,連薑絲一齊食仲正like

油豆腐-好似卤水左嘅素鵝,又滑又入味卤水汁甜甜地,忍唔住一食再食,豆腐好香豆味,食到想添多碟crycry
總結-估唔到亂搵有間俾到驚喜,各樣都好好味會推介俾朋友

推薦美食: 米粉湯, 魯肉飯, 油豆腐
用餐日期: 2017-05-17