公主麵包
公主麵包  等級3

2018-12-12
類別 : 麵食

去完一日團係附近解散,唔想再行近近地酒店附近搵間食,路過見到都多人就去試試

種類唔多只係不同配搭變化

曼谷奶茶-一睇餐牌見有泰國奶茶咁可愛就點來試,茶味飲唔出奶味好重唔太甜

紅燒牛肉麵-湯底唔辣好油膩牛肉味淡,牛肉好碎炆得好林但肉味好淡,得返細拉麵好林

排骨麵-湯底好清不過配料好多救返,即炸排骨好脆唔油膩肉質好林有肉汁

牛肉湯餃-都係一樣湯底油膩,水餃餡菜肉新鮮皮彈牙唔錯

炸蝦捲-雖然唔油膩但餡好奇怪食到滑溜溜唔夠爽口,但冇蝦味唔知食緊咩
總結-樣樣都普普通通又唔係難食但又冇好好味感覺,貪就腳食都可以嘅,有免費綠茶提議好窩心
用餐日期: 2018-11-27
此次消費: 每人約$150 (晚餐)

2018-12-08
類別 : 台灣菜小吃店其他小吃台式小吃

係萬華區想搵小炒店好難文青區cafe日式,韓式就周街都係,百元小炒更難

百元唔多但選擇多要試晒有排食

葱爆山豬肉-山豬肉有煙燻過味道香口野味,洋蔥同大蒜炒得剛剛好,鑊氣夠送酒一流

鐵板牛肉-牛肉小得很用鬆肉粉搞到食唔出味,配料超多但汁太味道唔突出

干貝高麗菜苗-高麗菜炒得剛好爽口清甜唔油膩,面放了乾身干貝碎畫龍點睛好香

沙茶羊肉-都係炒得太濕,菜脆嫩味道野味,羊肉太碎食唔出但送飯好

海苔花枝卷-賣相就vin啦,食落就普普通通,墨魚膠卷左紫菜炸脆面就放車厘茄同沙律醬,車厘茄完全唔關事,但炸過紫菜味好香
今次試住咁多先種類咁多好難試完,各樣味道都唔差只係唔特別驚喜,送酒菜比較多
用餐日期: 2018-11-26
此次消費: 每人約$400 (晚餐)

2018-05-18
類別 : 台灣菜

帝王蟹主角食左3轉,頭2次燒得比較乾同冇晒肉汁可能太多客人,最後一次腳身粗燒得剛剛好美味yummy

蛤蠣只食鮮味,好彩肉質夠甜

蔥花牛舌好失望唔香好韌

季節蝦燒到老晒乾晒好燶

沙朗牛肉肉味濃但太簿口感麻麻

送嘅特大虎蝦,肉質爽彈牙鮮甜,但每位得半隻又唔切埋食得好倫盡

透抽味道鮮甜燒得剛好唔會乾

干貝好鮮甜,梅花豬肉有腥味同好肥膩

羊小排肉林又唔騷燒得剛剛熟like

叫左3次臨走先俾我,荀超好味,雞脾菇好正雖然只食原味但新鮮已經好好味

燒麻糬好得意面脆有米香,花生碎好正,中間軟林林唔痴牙好正

山藥又係叫3次都唔到,新鮮好味
總結:雖然食物好食,但落單混亂,剛到熟客食物靚同快上菜,外地客的我們點菜幾次到臨走傾計時講先即攞其他客人食物先給我們,感覺唔太好
用餐日期: 2017-05-16
此次消費: 每人約$1350 (晚餐)

2017-12-31
類別 : 台灣菜其他火鍋火鍋吃到飽喝飲聊天

原本食馬辣窩但冇訂位要10點先有,所以去左酒店附近一間

鍋底有十種揀,我揀左麻辣&奶香鍋,麻辣唔太油但香料唔夠只辣不麻失望,奶鍋只食到奶味酥味但配菜食都香甜

海鮮種料多但唔太岩食

蝦同香港唔同,重蝦味但肉質唔爽

丸類選擇好多都唔錯唔似香港任食啲丸林唔彈牙

甜品種類雖然多但唔吸引冇特式

生果不停切新鮮種類又會變,相當唔錯

肉類有7款但只食了2款牛同豬普普通通,豬肉爽口唔腥又唔肥比較好

支竹同腐皮同香港唔同比較硬

雪糕有16款非常多我試晒
總結-質素普通唔算差,但驚喜不足
內用候位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2017-12-12
此次消費: 每人約$398 (晚餐)

2017-12-23
類別 : 台灣菜小吃店台式小吃

老字號簡簡單單就已經好吸客

全店只有鵝食好有信心,仲有下欄例如鵝腸,鵝腎,鵝肝唔會餐牌上見到

2個人原本想叫半隻但店員提議可先叫1/4隻已經夠食,上菜時發現真係好大碟,好彩店員不厭其煩多多提醒like

鵝腸好爽脆冇內臟腥臭味,鹽水已入味企唔會過咸
米粉係新竹索左鵝油又香又滑
麵好彈牙但唔夠索湯,跟麵有片肉同全鵝唔同味好爽口但有小小油膩感好有罪惡感

卤水鵝肉滑唔油膩有淡淡甘香味

一定要來試試味,不過喜好個個唔同,我比較喜歡食燒鵝重味王
推薦美食: 米粉, 麵, 麵, 米粉, 鵝肉1/4
用餐日期: 2017-12-13
此次消費: 每人約$450 (午餐)