2018-07-08 277 views
天公不造美,香港遠道而來想欣賞高美濕地夕陽,不幸陰天微雨,使到心情低落,兜個圈就沿海旁向鹿港出發。還以為可以由高美濕地步行到梧棲鹿港,原來不可以的,最終要在馬路跳上的士前往,路程都非常遠,看地圖似好近。熱血嬸嬸們服務周到,笑面迎人,熱情如火,進取積極,渾身是勁,敬業樂業,真係好 warm 呢!接待、落單、推介、上菜、埋單,全部高水平,食得開心愉快。最衰食店沒有洗手間,要走出外面使用公廁呢,不方便。喜力,死力、阿里山、海尼根?非常有趣的啤酒名。其實唔多睇得明點菜子,極具娛樂性,現流、雞佛、紅蟳、螳螂蝦、吹大蛤、喜相逢、龍珠?大量菜色都想食,教我如何是好?椒鹽墨魚咀,台式跟港式非常不同,鹽酥來的。炸得香口散發沉實咸香,厚厚鬆化外層包著爽脆墨魚咀,墨魚味濃郁,如果有喼汁就更好喇。漁村炒春菜,第一次食這種食材配搭,肥肉絲、銀魚仔、蔥頭、蒜頭、辣椒,非常有新鮮感仲要堅好食喎!肥豬肉甘香,銀魚仔咸咸魚香,跟春菜猛火兜炒香噴噴,鮮嫩翠綠爽甜多汁,捲晒所有配料一齊食,極惹味可口。薑蔥炒蟹,台式別具一格的調味,只用少量薑絲蔥段,廣東就會勁多薑勁多蔥會更香口惹味。鑊氣有點削,幸好蟹肉鮮甜彈滑,加埋甘甜硬膏

薑蔥炒蟹,台式別具一格的調味,只用少量薑絲蔥段,廣東就會勁多薑勁多蔥會更香口惹味。鑊氣有點削,幸好蟹肉鮮甜彈滑,加埋甘甜硬膏,依舊美味。

鹽燒東風螺,大大隻啖啖肉,鹽香清爽開胃,熱辣辣爽彈螺身、棉滑螺尾,高質多汁無得輸!

燒生蠔,師傅有料識得不開原隻燒,燒到爆開就食得喇!非常燙手,小心地揭開蠔蓋,鮮蠔味撲面而來,氣味芬芳,食慾大增。肥美脹卜卜,外乾內濕,一咬暴汁,鮮蠔味極濃,食極唔厭。

鹽煮活蝦,我要蒜蓉蒸開邊蝦喎,落錯單呢。明爐上檯非常另類,鮮夠鮮、香夠香,不過太過熟咯,蝦肉硬實,味道就不錯。

炒米粉,變左鹵肉撈米粉既?米粉沒什麼味道,撈埋淡口滷肉都係麻麻地。
喜力
喜力
漁村炒春菜、薑蔥炒蟹、椒鹽墨魚咀
椒鹽墨魚咀
漁村炒春菜
薑蔥炒蟹
鹽燒東風螺
鹽煮活蝦
炒米粉
2017-03-13
$1500 (Dinner)
漁村炒春菜
鹽燒東風螺