2018-10-22 118 瀏覽
朋友介紹我到師大夜市的燈籠滷味, 一到台灣食完晚飯過後,我們就到師大夜市行一趟順便去試試燈籠滷味。 師大夜市有兩間燈籠滷味,第一間響夜市的入口,但當日第一間沒有開店, 所以我們到了第二間店。場外排長龍,店內也坐滿很多客人。我當然都滿心歡喜地襯下熱鬧。 首先在門口排隊選擇自己喜歡的食物, 食物種類多數都是丸類, 豆腐卜,豬腸,內臟, 菜類,還有我看見很多客人都選擇王子麵, 所以我也買來試試。當選擇好所有食物之後就交畀店員,然後到櫃檯畀錢,之後店員會畀張飛仔,到自己號碼的時候就可以出去攞燈籠滷味了。我們求其點了一些餸,還選了唔辣,但當見到的時候原來好大碟, 仲要幾辣添!可能味道不太適合我,我唔覺得太好食,有淡淡的滷水味, 但是已經畀大大的辣味遮蓋了,唯一欣賞的是店內提供冬瓜茶和紅茶免費任飲,這點非常之貼心的!

燈籠滷味

燈籠滷味