2018-01-28 881 瀏覽
老公話嚟台灣唔食過牛肉面等如冇嚟過台灣,今次嚟永康街就嚟試試旅遊書必推介嘅永康牛肉面。沿著永康街行點解行到完都唔見,望一望地圖原來行過左龍,舖頭係那間好搶眼食雪花冰嘅舖頭轉入去直行。大約12點幾嚟嚟到,門口已經開始排隊,入面已經坐無虛席,等左大約十分鐘左右就有位。餐廳有兩層嘅,繁忙時段要搭枱,坐得有點擠。這樣沒有最低消費嘅。一進來就見到櫥窗放滿好多款小菜,40/60一碟。餐牌上有圖同幾國語言翻譯,方便唔同國籍遊客點餐。我地叫左大嘅紅燒牛肉面(280),有六大舊牛肉,軟軟嫩嫩嘅,燉得都幾入味。湯面有幾多紅油,但只帶點微辣,算幾濃郁。面條就似食擔擔面嘅幼身面條,煮得剛好,唔會太淋。都算幾好食嘅,不過要280一碗都偏貴,下次再嚟台北可能未必會特登過嚟食。

一進來就見到櫥窗放滿好多款小菜,40/60一碟。

餐牌上有圖同幾國語言翻譯,方便唔同國籍遊客點餐。