2012-10-21 54 瀏覽
我們一場來到九份, 已經消化了之前的早餐, 聽說芋圓在九份都好出名, 所以去了舊道口牛肉麵內食芋圓, 店內一邊是賣牛肉麵, 而另一邊是賣台灣傳統甜品(芋圓), 而門口是賣烤腸仔, 真是都好多元化,記住先付款, 我們一坐下來抬頭看個menu,芋圓作主角, 但是配搭真是好多, 令人三心兩意, 例如紅豆牛奶芋圓, 芋圓珍珠豆花,芋圓豆花加薑汁.....真是想每款都試 我就order了個芋圓西米露豆花(TWD$40)及嘉豪點了一個芋圓仙草豆花(TWD$40), 先講材料方面, 店員會舀了配料再加上糖水, 之後甜品上再即刨一些碎冰就完成, 兩者的甜品都有地瓜丸, 芋圓, 及豆花, 是分別在一個有仙草, 另一個是西米, 豆花真是好滑嫩, 配上口感十足又芋圓, 咬落都好煙韌,芋味重, 西米都好夠腍, 每種口味的層次都好分明, 不過甜了一點, 因為刨冰碎不夠多!